Home Tryksager Amager elsker os ikke længere – Stinus Olsen har skrevet en bog til

Amager elsker os ikke længere – Stinus Olsen har skrevet en bog til

by Nicolai Klingenberg

Jeg har aldrig boet på Amager, men jeg har besøgt mange venner, der bor derude. Jeg har også spist herlige måltider, festet og oplevet stort som småt. Jeg gik engang til thaiboxing derude (den er god nok), og sådan er der så meget. Men der er mange fordomme og holdninger, når det kommer til Amager. Sådan er det også med Gentofte, Falster og Randers.

Amager elsker os ikke længere
Dagens bog “Amager elsker os ikke længere” af Stinus Olesen

Men denne her gang handler det om Stinus Olesen og hans seneste bog “Amager elsker os ikke længere”. Men hvad ved han om Amager? Og er det fiktion? Stinus ved det – og han forklarer alt om det hele lige her…

Stinus – du er bogaktuel igen, men først vil jeg gerne høre, hvad der er sket i dit liv siden sidst? 
– Jeg var heldig at modtage et par skrivelegater fra Statens Kunstfond på baggrund af min debutroman ”Voksenværk”. Jeg rejste til Spanien for at søge arbejde, men blev fanget i undtagelsestilstand og udgangsforbud i to-tre måneder. Nu er jeg lige kommet hjem med en ny roman under armen ”Amager elsker os ikke længere.”

Den nye bog omhandler Amager – er det fiktion eller fakta?
– Det er fiktion. Min skrivestil er en form for absurd realisme. Steder og omgivelser er realistiske og genkendelige. Karaktererne rummer noget almenmenneskeligt; for eksempel at føle sig udenfor det store fællesskab, men deres handlinger og indre moralske kompas vil nok virke overraskende på nogle læsere. 

Amager elsker os ikke længere
En stolt forfatter.

Hvordan kom du på at skrive bogen? 
– Den er en selvstændig fortsættelse af ”Voksenværk” og en del af en trilogi om forskellige typer i København, der også tæller ”Nedriverne”, der er planlagt at udkomme til efteråret. Hvem er de mennesker, som i farten falder ud af arbejdsmarkedet, parforholdet eller samfundsordenen? Hvad skete der? Hvordan er deres liv nu?

”Amager elsker os ikke længere” er en form for undersøgelse af fremmedgjorthed.

Og hvad er dit eget forhold til 2300? 
– Jeg er født, opvokset og har boet tyve år på Amager.

Hvad har du så lært om Amager i forbindelse med bogens tilblivelse?
– At det er en meget kompleks Ø. Øresundsbroen, metroen og lufthavnen giver en masse trafik og flytten rundt på mennesker, og samtidig er der nærmest et helt folk, som hverken flytter eller rejser; de bliver boende hele deres liv på Amager, for de har alt, hvad hjertet begærer derude. 

Intet er jo udelukkende sort-hvidt, og Amager har mig bekendt (også) udviklet sig, hvad angår boligtyper, boligpriser og beboere. Hvad er din erfaring med de “ægte” amagerkanere og disses holdning til udviklingen? 
– Min erfaring er, at der er mange, som står og kigger på alle de nye facader og tænker; hvad har de dog gjort ved vores ø?

Hvad finder du henholdsvis mest interessant og mest oplevelsesværdigt ved Amager?
– Igen vil jeg pege på diversiteten; der er stenbroen og de øde naturområder. Du kan også spise en is i Dragørs brostensgader og mærke de gamle fiskerdage, og bagefter suse til Kastrup og flyve ud i fremtiden.

Stinus Olesen
Stinus i Espania

Og hvilken fordom lever i allerbedste velgående?
– At hvis du kommer udefra og fører dig for meget frem i barlivet, så får du et par på hovedet, og så deler man en øl sammen bagefter. 

Hvad vil de fleste, efter din mening, overraskes over at høre om Amager og folket derude? Godt som skidt.
– At det er et meget omsorgsfuldt folk, at de tager hensyn og hjælper hinanden. Hvis du kommer fra Amager har du et fællesskab og en samhørighed med alle andre derude. 

At hvis du er tilflytter, vil du nok altid have en plet af noget fremmed hængende et sted på dig.

Kan du diske op med dit favoritafsnit fra bogen?
– Stanley vågner op efter et blackout af dimensioner og har glemt sit liv. Han foreslår sin gode ved Præsten, at de får fat på en læge. ”En læge?” udbryder Præsten, ”så kan vi lige så godt spørge autoophuggeren til råds. Hvad ved læger om at have siddet et årti eller to i baren?”

Slutteligt – hvor og hvornår kan din bog handles? 
– Den blev udgivet 26. juni 2020 og kan købes på Byens Forlag, der har en bogcafe på Istedgade, diverse boghandlere eller via linket her

Tre hurtige til Stinus Olesen:

Hvad byder resten af din sommer på?
– Palma i slutningen af august hvor vi skal fejre min kærestes 40-års fødselsdag og så en vintur til Frankrig med de gamle Dragør-drenge.

Må vi se et hverdagsfotografi fra din telefon og høre lidt om det?
– Jeg kan godt lide simpel og ærlig mad. Desværre er jeg ikke den store kok, men pimientos de Padrón kan jeg lige magte. På den måde er det nemt at få lidt af det spanske køkken med hjem. 

Amager elsker os ikke længere
Fra telefonen

Hvor og med hvem har du sidst spist et mindeværdigt måltid? 
– Det var med vinklubben; sidste smagning blev afholdt i en kolonihave i Islev, den var grøn af høje træer og buske. Vi sad som i en jungle og spiste rejemadder og drak hvid Bourgogne, mens solsorten sang solen ned over Danmark. 

Gode gutter

Er du til mere forfatter-stof, så læs interviewet med Line her

Du finder My Pleasure på Facebook her

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk