Home Spottet OD-11: Skandinavisk designikon genfødt

OD-11: Skandinavisk designikon genfødt

by Nicolai Klingenberg

Skandinavien er berygtet for tidsløst, minimalistisk design. Alt fra vores designermøbler, til lamper og højttalere, har en vis futurisme og zen agtig enkelthed over sig. Læs videre og se hvordan moderne producenter genopliver designikonet OD-11 fra svenske akustik legende Stig Carlsson.

Hvad har DaVinci og Carlsson til fælles?

Nogle kunstnere og designere er ganske enkelt forud sin tid. En af dem, er det svenske akustik og lyd geni, Stig Carlsson. Fra 50’erne til 90’erne, har han stået bag en lang række innovative, tidsløse, og særdeles vellydende højttalere designs og andre audio produkter. 

Kolboxen var den første populære højttaler fra mesteren, og havde 3 enheder på henholdsvis 4, 8 og 10 tommer. Produktet blev produceret i omtrent 250-300 eksemplarer, og udgør i dag et uvurderligt samlerobjekt, hvis du mod alle odds skulle støde på en.

Sonab OD-11

Det mindste højttaler design fra Carlsson, var den kubeformede OD-11, som kom ud i 1974 og blev solgt i titusindvis frem til 1978. Kabinettet indeholdt to vinklede enheder, og som noget helt nyt, kunne produktet monteres på vægge og i reoler. Kritikerne og lydelskerne var vilde med højttaleren, som både kunne spille i stereopar, eller for sig selv. 

Stadig aktivt fællesskab og fanskare

Stig Carlsson var ikke just kendt for at være en ørn til at håndtere finanserne, men hans passion og evner inden for akustik og lyd, er stadig noget vi kan nyde godt af i dag. Der er endda et dedikeret Carlsson Planet website som spreder budskabet videre, og dermed på sin vis har gjort manden udødelig.

Innovation møder retro

Det svenske firma Teenage Engineering laver unikke og innovative produkter, heriblandt OP-1, som er mest kendt fra Swedish House Mafia – One musikvideoen. OP-1 er en ekstremt portabel og velbygget alt-i-en musikproduktions løsning, inklusiv sequencer, synthesizere, trommemaskiner, sampler funktion, MIDI, effekter, og endda FM-radio. 

Firmaet finder jævnligt på at genoplive klassiske produkter som Polaroid kameraet, og genintroducerer dem, ved at opdatere indmaden og funktionerne til nutidens standarder.

OD-11 på stereoider

Teenage Engineering har blandt andet udviklet og produceret en moderne variant af OD-11, nu som smart-højttaler. Det udvendige design er 100% identisk, men konstruktionen, komponenterne, og ydeevnen, er opgraderet hele vejen rundt. Højttaleren blev et omgående kommercielt storhit, og fås til €999 eller ca. 7500 kr. fra ny. Mange af farvevarianterne er dog konsekvent udsolgt, grundet enorm efterspørgsel og begrænset produktionskapacitet hos Teenage Engineering. Højttaleren bliver nemlig fremstillet i Sverige, under streng kvalitetskontrol.

Topmoderne underholdning

Lyd og design er ikke eneste sted hvor nostalgi og hyggelige stunder møder topmoderne teknologi. Gammeldags spilleautomater er f.eks. skiftet ud med farvestrålende online slots, som har åbent 24/7, og hvor varieteten er uendelig. Hvis du har lyst til at prøve både klassikerne og de nyeste slots fra nogle af verdens førende iGaming udviklere, så tjek Unibet bonuskode, inden du opretter dig. Her finder du nemlig de nyeste bonuskoder. Du kan endda vælge at sende lyden fra spillet ud via din OD-11 højttaler, eller spille på farten, via din mobil. 

Endelige bemærkninger

Fornyelse og teknologisk evolution finder sin vej til alle områder i vores hverdag, inklusiv underholdning som spil og film, samt indretning og design. Som danskere kan vi kun være stolte og taknemmelige for at netop Danmark og Skandinavien i øvrigt, producerer så mange verdensberømte designere og deres respektive kreationer. Vi ser frem til hvad Teenage Engineering og andre producenter kommer op med i de kommende år.

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk