Home Kort - men godt Feel-good Stafetten med Martha Hviid – om hjertekvababbelse, vakuum og ventemusik

Feel-good Stafetten med Martha Hviid – om hjertekvababbelse, vakuum og ventemusik

by Nicolai Klingenberg

Jeg smiler stort set hver gang, jeg får tilsendt svar til Feel-good Stafetten, og denne gang er så absolut ingen undtagelse. Andre menneskers syn på stort som småt kan være en sand berigelse for, hvordan man kan få etableret små nye tankevaner i tilværelsen. En sådan følelse fik jeg indtil flere gange, da jeg læste svarene fra Martha Hviid. Jeg håber, du vil have det på samme vis. Tag vel imod Martha og hendes svar.

Martha Hviid
Dagens omgang Feel-good kommer fra Martha Hviid – her med Dent (2018) – ler og skibslak

Martha – hvad er det bedste, der foregår i din tilværelse for tiden?
– Det seneste år har været fyldt med en række bekræftelser i, at det, jeg laver, er meningsfyldt, og at folk kan relatere sig til det. Det lyder måske lidt vagt, men som billedkunstner hænger man meget ofte i et underligt vakuum af tvivl og “alenehed”, så jeg er ret høj på alle de gode samtaler, samarbejder og refleksioner, der er i min tilværelse for tiden.

Og hvad er det gode liv for dig?
– Aktive sanser, store følelser og menneskelige interaktioner.

Hvad har du sidst spenderet i omegnen af en tusindlap på?
– Flybilletter til London. Jeg boede og studerede der i nogle år, så jeg har et helt London-liv med en slags tilvalgt familie derovre, som jeg altid prioriterer at se, så snart jeg har en ledig stund og penge til at komme afsted. Denne gang bliver det en blanding af både hygge og business. 

Self-Soother udstillingsfoto (2019). Foto af David Stjernholm

Hvilket nyligt minde af festlig karakter står særlig tydeligt?
– Det er faktisk mest de der små øjeblikke, der opstår spontant og uventet. Som når alle dagens møder bliver aflyst, og man pludselig har en hel dag fri til at tage til stranden, på museum eller bare hænge ud med nogen, man holder af. Eller når man får grineflip med en ven over noget, som ingen af jer kan forklare til andre. De store fester kommer ofte også med store forventninger, og falder nogle gange lidt til jorden af den grund.

Kunne du være venlig at vise os et Youtube klip, som du har moret dig kosteligt over talrige gange?
– Det her klip er ikke sådan “punchline-haha”, men alligevel så æstetisk og ekstra, at hver gang jeg ser det, tager jeg mig selv I at smile over hele femøren, og får den der varme prikkende følelse i baghovedet af ren glæde. Ud over bandet, Les Rita Mitsouko, var billedkunstnere fra bevægelsen Figuration Libre, og meget unge Jean-Paul Gaultier og Thierry Mugler med til at lave musikvideoen. Hele udtrykket er så mættet, at jeg stadig opdager nye vilde detaljer. Tip: Se den i fuld skærm og med lyden skruet godt op

Hvad vil du gerne have mere af i tilværelsen?
– Nærvær, nysgerrighed og empati. Vi danskere er alt for hurtige til dovent og ureflekteret at simplificere og kategorisere alt og alle, og jeg tror, det bremser os i vores potentiale for at fungere på et lidt mere oplyst og rummeligt niveau som mennesker.

Og hvad skal vi have mindre af i tilværelsen for at få det endnu bedre?
– Personlig administrations-tid. E-mails, telefonmenuer og vente-melodier. Vores samfund er i gang med at blive så effektiviseret, at det er anset som okay, at man modtager sms’er og e-mails fra det offentlige om, at man skal checke sin e-boks på alle tider af døgnet. Der hører en app eller et login til alting, som man er nødt til at have for at kunne fungere som borger. Jeg får personligt selv alvorlig hjertekvababbelse, hver gang jeg skal have mit nem-ID frem. Jeg kunne godt ønske den udvikling blev trukket lidt tilbage, så folk kunne gå offline med god samvittighed.

martha hviid
Mothers Breath (2018) – Plexiglas

Hvordan står det i øvrigt til med kærligheden?
– Den er over det hele. Der er kærligheden med det dybe rodnet, og så er der den konstante spirende kærlighed. Når jeg bliver betaget af nye folk, kaster jeg hurtigt min kærlighed på dem, og nogle gange frygter jeg, at det modtages som over-intenst, overfladisk eller kalkulerende, men det er ærligt talt bare, som når et begejstret barn går op til et andet barn på legepladsen og siger “Hej! skal vi lege?”

Kunne du diske op med et herligt tip, der med lethed kan gøre hverdagen endnu mere flot?
– Det nærtliggende for mig ville være at sige “Fyld dit liv med kunst”, men jeg tror jeg vil udvide den med “Fyld dit liv med liv”, for i min verden er kunst lig med liv – men det er planter, dyr, mennesker man elsker og ejendele med historier og affektionsværdi også. Alle de ting ånder og ændrer sig, og hvis man omgås med det, så vil man også selv ånde og ændre sig hele livet.

martha hviid
Strategy 2 Slither (2015) – Bronze

Lad os se et foto fra din telefon, som hørmer af feel good, og fortæl os lidt om det.
– Fotorullen på min telefon er mest proces-billeder fra mit kunstarbejde og screenshots af ting, jeg skal huske, men jeg fandt et, hvor min nevø hjælper mig med de indledende faser i opbyggelsen af en skulptur. Jeg kan huske, vi hørte Asterix og Obelix som lydbog, imens vi lavede papmache og blev helt vildt klistrede.

Martha Hviid
Fra telefonen…

Hvad bør enhver person huske på, hvis tilværelsen måtte vise sig fra en grå side?
– At ligesom vi for ikke lang tid siden var uvidende om, hvor vi står nu, er vi i nuværende øjeblik også helt uvidende om, hvor vi kommer til at stå lige om lidt. Dét – og så må man huske sin intuition og insisteren, for energier eksisterer, og man kan lige så godt prøve at manifestere de gode af dem.

Slutteligt – hvor kan man få jævnlige doser af dig?
– Altså, jeg er lidt over det hele og meget på mit atelier på Amagerbro, men hvis spørgsmålet går på, hvor man kan få doser af det, jeg laver, så er det nok mest på Instagram her , min hjemmeside her, og når jeg har udstillinger. Hvis man er mere nysgerrig på min praksis, kan man høre et radiointerview fra The Lake Radio her

martha hviid kunstner
Flutter (2018) – ler skibslak og kobberHvem er Martha Hviid?
Martha Hviid er en billedkunstner baseret i København, uddannet fra Royal College of Art i London og University of Texas i Austin. 
Hun laver som oftest skulpturer og installationer, men tænker i øvrigt ikke så meget i genrer eller definitioner, og ”maler” ligeså gerne med lyd eller ”modellerer” med lugte, som hun benytter klassiske materialer, som ler, metal og beton.

Læs den sidste Feel-good Stafet med Vibeke lige her

Prøv Facebook her

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk