Home Living Liljen aka Mågen – (endnu) et Arne Jacobsen jubilæum fejres

Liljen aka Mågen – (endnu) et Arne Jacobsen jubilæum fejres

by Nicolai Klingenberg

For 52 år siden blev Linjen introduceret. Det var Arne Jacobsens bud på en stol, som skulle have til huse i Danmarks Nationalbank. Men – så er der jo ikke tale om et rundt jubilæum? Både og – for to år, efter i 1970, kom stolen med armlæn. Og hvor er den dog nydelig!

Liljen Jacobsen
Dagens stol med armlæn: Liljen aka Mågen (plus det løse). Arne Jacobsens sidste stol, siges det.

Stolen hedder Liljen, men er også kendt som Serie 8 (3108 er modellen uden armlæn, mens 3208 har armlæn) – og det venlige øgenavn lyder Mågen. I udlandet? Der heder den Lily. Kær stol har tilsyneladende uhyggelig mange navne.

Nå. Liljen var faktisk Arne Jacobsens sidste stoledesign, og Fritz Hansen tør godt antage, at det meget vel kan være han mest kunstneriske stol. Liljen er selvsagt også en blomst, og denne blomst har ganske store kronblade, som er forsøgt eftergivet i stolen. Og når nu vi er ved væsentlig fakta, så skal du vide, at Arne Jacobsen var helt tosset med botanik.

Selve stolen har det ultraklassiske, forkromede stålstel, som så er blevet monteret med selve kunstværket. Træet er ret beset en omgang finér af valnød, og det er først her i 2020, at man har formået at kunne anvende finér på armlænene, som byder på masser af swung. Vanligvis ville finéren sprække, men nu er fremstillingskoden tilsyneladende knækket.

mågen arne jacobsen
Uden armlæn. Gå efter den med.

Hurra-modellen af Liljen kan blive din med med eller uden armlæn i en valnød naturfinér, med inderlag af birkefinér, og forkromede ben. Er det det? Naturligvis ikke, for samtlige stole er har fået sin egen jubilæumsmærkat, der er placeret under sædet.

mågen arne jacosen
Der er måger og liljer rundt om bordet

Mågerne lander den 1. marts. Priserne? 4.500 kroner for en model uden armlæn og 8.000 for en variant med. Det vidner også om, at produktionsomkostningerne tager fart, når armene skal have ro.

Der er mere at putte ind i din bolig i kategorien Living her

Facebook har du her

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk