Home Tryksager Eksperternes ord om schweizerfrancens stigning

Eksperternes ord om schweizerfrancens stigning

by Nicolai Klingenberg

Du har ganske givet hørt et og andet om, at schweizerfrancen er galoperet op. Men hvad betyder det? Og kan det ikke være lige meget, hvis du ikke skal på ski eller alpevandring? Slet ikke. Og har du overvejet, om du skal slå til og købe et ur, så er det en god idé at tænke lidt kvikt. Jeg har interviewet en bankmand, fået en kommentar fra Klarlunds direktør, Stig Andersen, og modtaget et åbent brev fra urproducenten H. Moser & Cie, som allerede har mistet ordrer.

Tre ting fra schweiz....

Tre ting fra schweiz….

Frederik Meinertsen arbejder med aktier hos SEB. Kort fortalt. Han arbejder med internationale kunder og ved et og andet om markeder, valutaer og så fremdeles. Herunder svarer han på et og andet, men først et par ord om Schweiz fra selv samme mand.

Schweiz har altid været et fremhævet eksempel indenfor økonomi, fordi landet har formået at få det bedste ud af det, de har. Landet ligger relativt isoleret og har ingen råstoffer såsom kul, olie, ædelmetaller og så fremdeles. Schweiz er geografisk set ikke særlig stort og på grund af landets placering ville transportomkostninger gøre det til en dårlig forretning at producere produkter, som sælger i større mængder. Derfor har landet specialiseret sig i produkter, der har en høj værdi og en lille volumen. Det er blant andet grunden til, at man specialiserede sig i at fremstille ure – først de klassiske kuk-ure og senere armbaandsure. Schweiz har endvidere store farmaceutiske virksomheder, fødevarevirksomheder, banker og verdens største producent af høreapparater.

Klar til rundvusning og et par urnyheder? Kom med indenfor til BaselWorld 2012!

SIHH urmessen er lige om hjørnet. Herfter følger BaselWorld, som dette foto er fra. Hvordan ordrebøgerne kommer til at se ud, må de næste uger fortælle….

Frederik – valutakurser er en kompliceret affære, men er – ganske kort – anledningen til, at schweizerfrancen er steget?
– Grunden til, at schweizerfrancen er steget, er at den schweiziske centralbank har meddelt, at man ikke længere vil fastholde en fastkurspolitik i forhold til euroen. Den, nu, tidligere schweiziske fastkurspolitik, blev indført i 2011, og grunden til, at man har valgt ikke at fortsætte, skyldes, at den Europæiske Centralbank ventes at foretage nogle kvantitative lempelser i næste uge, der ville gøre det svært (og dyrt) for den schweiziske centralbank at beskytte schweizerfrancen og dermed holde fastkurspolitiken. Man andre ord har den schweiziske økonomi klaret sig markant bedre end resten af eurozonen, og schweizerfrancen har dermed været undervurderet i et fastkurspolitik. 

Hvad betyder sådan en stigning for den danske forbruger i bred forstand?
– Det betyder, at varer, der bliver produceret i Schweiz og derefter eksporteret til resten af verden, kommer til at blive dyrere. Det kommer til at gå værst ud over luksusvarer og bankserviceydelser (der er i direkte konkurrence med udenlandske banker), fordi de har omkostninger i schweizerfranc og omsætning i udenlandsk valuta. Det betyder alt andet lige, at dine omkostninger lige er steget med 15-20 %, men at din omsætning er den samme. For at holde den samme profit, skal du alt andet lige hæve priserne med 15-20 %. Samtidig er guldprisen, der fungerer som en ‘sikker havn’, når der er uro på de finansiellemarkeder, også steget  6 % i år. 

Foto: Carrera y Carrera

Så steg guldet igen… Foto: Carrera y Carrera

Og for dem, der måtte have hang til schweiziske luksusvarer?
– Som nævnt herover, så betyder det, at schweiziske luksusvarer bliver dyrere. Hvis du f.eks. havde tænkt dig at købe et IWC, Rolex eller Patek Philippe, så er det alt andet lige blevet minimum 15-20% dyrere. Eller også bliver det således inden længe. Hvis uret så oven i købet er af guld eller platin, så kunne man tænke, at prisen skulle stige endnu mere. Her skal man dog huske, at man ikke bare skal putte den procentuelle stigning i f.eks. guld-prisen oven i valutakursstigningen. Guldprisen er den del af de variable omkostninger ved at fremstille ure, og hvis det for eksempel er 30 %, så vil en 10 % stigning i guldprisen betyde, at prisen på uret – når det lander hos kunden – bør være omkring 3 % højere. En stærkere schweizerfranc betyder modsat, at man kan købe mere guld for schweizerfrancen, da guldprisen er i US dollar. Hertil skal tillægges valutakurs-effekten på de 15-20 %. Nu er det hele lidt mere kompliceret end som så. Det er alt andet lige min vurdering, at priserne på ure vil stige, men at efterspørgslen ikke vil følge med. Der vil dermed blive solgt en mindre mængde (nye) ure. Det vil resultere i, at de schweiziske urmagere tilpasser produktion, altså reducerer medarbejderstaben og producerer færre ure. Hvis du antager, at efterspørgslen efter luksusurer vil være uændret (til en bestemt pris), så vil det alt andet lige betyde, at prisen på brugte ure også kommer til at stige fremadrettet.

Kursen er steget ganske kvikt – hvorfor kan den ikke falde lige så hurtigt?
– Det er ikke helt så enkelt. Hvis man har en centralbank, der hele tiden skifter fastkurspolitik, så er der til sidst nok ikke mange, der gider have deres valuta. 

Hvis man tænker lidt spekulativt, hvad kan man så få ud af denne nylige stigning?
– Hvis man går og tænker på at købe et godt kvalitetsur, så ville jeg nok gøre det tidligt på dagen fremfor senere på dagen…

Drømmen - et sted ude i fremtiden.

Det er vist ved at være nu…

Og et par afsluttende ord og tanker om det nylige spring i schweizerfrancen?
– Det er måske en god anledning til at skære ned på ens forbrug af Toblerone.

Ovenstående er selvsagt Frederik Meinertsens input, men jeg gik til Stig Andersen fra Klarlund for at høre lidt om, hvad valutaens nye position har at sige, når det kommer til ure i Danmark. Udover den så godt som årlige lille stigning på de dyrere urmærker, så er tendensen klar, når man man spørger, Stig Andersen.

– Kursændringen vil påvirke priserne fremadrettet – uden tvivl. Det bliver vanskeligt at sige hvor meget, der bliver tale om, da effekten af gårsdagens dramatiske nyhed først skal sætte sig. Skal man købe “billigt”, er det dog nu. Det er slut med næste forsendelse. 

Det ene led tager det andet, om man vil. Jeg tænkte derfor, at en stigning på nye varer også spreder sig til de brugte ure. Og på service af schweiziske ure i almindelighed. Stig Andersen er i øvrigt enig i mine antagelser.

Kirschner på job

Forvent højere priser fremadrettet, når det kommer til ure…

Så var det åbne brev fra den schweiziske urproducent, H. Moser & Cie, som du kan se herunder. Ganske kort fortalt, så handler det ikke kun om, at tingene er i fare for at blive dyrere. Det handler også om, at (de mindre) urhuse er i fare for lukning. Brevet lyder:

AN OPEN LETTER TO MR. THOMAS JORDAN, PRESIDENT OF THE SWISS NATIONAL BANK, ON BEHALF OF ENTREPRENEURS FROM H. MOSER WATCHES.

Dear Mr. President,
I wanted to personally and publicly thank you, regarding your dramatic move releasing the minimum Swiss Franc exchange rate of 1.20 to the Euro.

When I woke up that morning I had a strange feeling. As I checked the news, I wondered, ”œWhat am I going to do today?” aside from our usual business in January. There was no new conflict, no big news about emerging markets slowing down, and thank goodness, no new terror attack.

I am an entrepreneur, and I own a small watch manufacture called H. Moser & Cie, based in Schaffhausen, Switzerland. Very Rare is our tagline at H. Moser & Cie. Very Rare, because we produce 1,000 watches, we are entrepreneurs in an independent, family-owned business that employs 55 people, and because we are a manufacture in the true sense of the word, developing and producing our own ingenious watches.

H. Moser & Cie er et særsyn med deres årlige produktion på cirka 1.000 ure. Og fremtiden kan byde på endnu færre ure, tyder noget på

H. Moser & Cie er et særsyn med deres årlige produktion på cirka 1.000 ure. Og fremtiden kan byde på endnu færre ure, tyder noget på

As an entrepreneur in a small Swiss company, I like a challenge; whether it’s the pressure from the big luxury groups in supply or distribution. Or, a fight to do more with small budgets against the avalanche of big advertising and marketing. Well, today, Mr. President, your dramatic move helped step it up a notch: over 95% of our watches are sold to people outside of Switzerland, and the first retailers called the same day to cancel orders.

So this morning at 10:38 when my CFO sent me an email titled ”œBreaking News”, I thought ”œaha, finally something to do”. Something that forces me to find smart solutions to continue our growth and improving profitability and to ensure continuity for H. Moser & Cie. and the jobs for 55 people working for me.

In fact, one thought crossed my mind: why not just move 2 kilometres into Germany and continue business as usual in the EU? I’ll even beat that other restriction on permits for workers from the EU that came up in February 2014 – around 20% of my employees are German.

Let me make my appeal clear to you, on behalf of the many small and mid-size businesses that employ so many Swiss people: I trust you have a strong plan that will help all of us make it through with you over the long term. Because otherwise, along with many other wonderful Swiss creations, H. Moser watches may just have become very, very, very rare.

Sincerely,

Edouard Meylan
CEO of H. Moser & Cie.

Noget tyder alt på, at dyre ure bliver endnu dyrere. Ikke (kun) på grund af udvikling af værker, fabrikker eller overenskomster, men på grund af en valutas himmelflugt. Jeg skal ikke agere rådgiver, men personligt holder jeg i hvert fald på det, jeg har for at se tiden an. Jeg fristes dog også til at foretage nogle nyerhvervelser, men nok om det.

Det koster 0 schweizerfranc at være med på My Pleasures Facebook-side her

 

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk