For en omkring halvanden håndfuld år siden faldt jeg over en lille sag, som pyntede på allerfineste vis. Der er hverken tale om et ur eller et mandesmykke af obskur art, men det handler derimod om et lille stykke royalt historie. Tag venligst – og vel imod – historien om Kongemærket.
En ven spurgte i øvrigt, om jeg var kongelig, da han så min nål i min jakke på et bryllupsfoto. Dette måtte jeg afvise, men det ledte til, at jeg nedfældede et par ord om mit – og mange andres – Kongemærke.

Min kone og jeg. Og mit Kongemærke i reverset
Vi skal tilbage til langt før, der var tænkt på mig og mit bryllup, for i 1940 fylder Kong Christian den 10. rundt – kongen bliver 70 år den 26. september, og det bliver blandt andet markeret med en kongenål, som blev solgt rundt om i landet – indtægterne skulle bruges til en folkegave. Men nok om ”œnålen”.

Kong Christian Carl Frederik Albert Alexander Vilhelm. Foto stammer fra Wikipedia
Konge-emblemet er nemlig det, jeg selv faldt over – og erhvervede mig for ganske få kroner – for små ti år siden. Emblemet er ”œopfundet” af en reklamekonsulent fra Berlingske Tidende – han hed Carl Juul, og han præsenterede idéen om Konge-Emblemet for reklamechefen hos Georg Jensen, som skulle sætte emblemet i produktionen. Idéen blev modtaget med sund skepsis, men pointen er, at idéen om Konge-Emblemet blev til en realitet.

En anden variant med både bjælke og kæde
Hos Wikipedia lyder det i øvrigt: Kongemærke er en betegnelse, der bliver brugt om to typer mærker, der kom til verden i forbindelse med Christian 10.s 70 års fødselsdag 26. september 1940. Der findes altså både mærker, nåle og emblemer. Jeg er ganske begejstret for de to eksemplarer (forskellige endda), som jeg har.

En sommer for længe siden…
Historien er præsenteret i samarbejde med DBA Guide. Er der mere? Det kan du tro. Resten af historien og et par flotte bud på en eller flere Kongenåle, finder du DBA Guide her
My Pleasure på Facebook