Home Kluns, grej og grooming Historien om et Kongemærke – til høj som lav og flotte revers

Historien om et Kongemærke – til høj som lav og flotte revers

by Nicolai Klingenberg

For en omkring halvanden håndfuld år siden faldt jeg over en lille sag, som pyntede på allerfineste vis. Der er hverken tale om et ur eller et mandesmykke af obskur art, men det handler derimod om et lille stykke royalt historie. Tag venligst – og vel imod – historien om Kongemærket.

En ven spurgte i øvrigt, om jeg var kongelig, da han så min nål i min jakke på et bryllupsfoto. Dette måtte jeg afvise, men det ledte til, at jeg nedfældede et par ord om mit – og mange andres – Kongemærke.

Min kone og jeg. Og mit Kongemærke i reverset

Vi skal tilbage til langt før, der var tænkt på mig og mit bryllup, for i 1940 fylder Kong Christian den 10. rundt – kongen bliver 70 år den 26. september, og det bliver blandt andet markeret med en kongenål, som blev solgt rundt om i landet – indtægterne skulle bruges til en folkegave. Men nok om ”œnålen”.

Kong Christian Carl Frederik Albert Alexander Vilhelm. Foto stammer fra Wikipedia

Konge-emblemet er nemlig det, jeg selv faldt over – og erhvervede mig for ganske få kroner – for små ti år siden. Emblemet er ”œopfundet” af en reklamekonsulent fra Berlingske Tidende – han hed Carl Juul, og han præsenterede idéen om Konge-Emblemet for reklamechefen hos Georg Jensen, som skulle sætte emblemet i produktionen. Idéen blev modtaget med sund skepsis, men pointen er, at idéen om Konge-Emblemet blev til en realitet.

En anden variant med både bjælke og kæde

Hos Wikipedia lyder det i øvrigt: Kongemærke er en betegnelse, der bliver brugt om to typer mærker, der kom til verden i forbindelse med Christian 10.s 70 års fødselsdag 26. september 1940. Der findes altså både mærker, nåle og emblemer. Jeg er ganske begejstret for de to eksemplarer (forskellige endda), som jeg har.

En sommer for længe siden…

Historien er præsenteret i samarbejde med DBA Guide. Er der mere? Det kan du tro. Resten af historien og et par flotte bud på en eller flere Kongenåle, finder du DBA Guide her

My Pleasure på Facebook

 

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk