Home Tryksager 10-års jubilæum som selvstændig – det skal fejres (med i hvert fald 10 år mere)

10-års jubilæum som selvstændig – det skal fejres (med i hvert fald 10 år mere)

by Nicolai Klingenberg

Bliv selvstændig –  nu

For ti år siden traf jeg et valg, som jeg aldrig har fortrudt. Jeg valgte at blive selvstændig. Netop nu omkring denne tid på året. Det kom bag på mig, at der allerede er gået et årti (indsæt Werther’s ægte stemning), men for pokker hvor har det været fantastisk. Skrivelsen her skal gerne virke motiverende på dig, der måtte sysle med tanken om at blive selvstændig.

bliv selvstændig

“Er hver dag en fest? Med magnumchampagne?”
Nej, men havde jeg ikke været selvstændig, var dette foto eller min deltagelse på turen aldrig blevet en realitet.

Jeg må have været 29 år, men drømmen havde ligget og ulmet i et par år. Egentligt var jeg glad for det jeg lavede, som i årene op til min opstart omhandlede jobs som redaktionschef, kommunikationsmand og chefredaktør. Men jeg ville gerne selv. Jeg brød mig fint om mine kollegaer og chefer, men det var som om, der manglede noget. Ganske stille og roligt fandt jeg ud af, jeg det var muligheden for at lave noget med flere, der manglede.

Jeg fik konstant idéer, som jeg ikke kunne føre ud i livet – dels på grund af manglende tid, men også på grund af kontraktmæssige forpligtelser. Jeg kunne ydermere have hang til at blive rastløs, når jeg følte, at der var okey-dokey styr på mine jobopgaver.

Det handlede i højere grad om at kunne være kreativ og “fri”, end det handlede om pengene.

Den 1. december 2007 var min virksomhed en realitet. Jeg blev mødt med udsagnet om, at det var et forholdsvis tåbeligt tidspunkt at etablere virksomhed på, da “alle havde andet at se til” i denne måned, men jeg havde gjort mine forberedelser og helgarderet mig – ikke mod ovenstående udsagn, men økomisk.

Således slog jeg dørene op til hjemmekontoret ultimo 2007. Og sikke en start. Jeg havde tre kunder linet op med gode mundtlige aftaler. I løbet af de første dage (!), gik den ene konkurs, den anden valgte at ansætte en journalist, mens den sidste valgte af nedjustere budgettet til i noget i omegnen af 10.000 kroner.

hjemmekontor

Den spæde start anno 2007

Man kommer ikke rigtig langt for de summer, skulle jeg hilse at sige – og den der ro, jeg havde set frem til, var ikke umiddelbart lige til at spore. Jeg var dog ikke bange for at gribe ringeapparatet og telefonere til folk, som jeg mente, der kunne have behov for hjælp til kommunikation, tekstforfatteri eller andet skrevent. Det gik faktisk ok. Da måneden var omme, havde jeg ramt en omsætning på omtrent… langt, langt mere, end jeg havde kalkuleret med, de faste kunder ville give. Og jeg havde ikke engang forsøgt mig med at skrive festsange.

Den episode siger sådan set alt: Du kan helgardere dig for blot at erfare, at intet går som ventet. På ondt. Men i særdeleshed også på godt.

Jeg begyndte ganske ydmygt med en bærbar computer, en stak visitkort og en mobiltelefon. Det er ikke alle, der kan begynde så “småt”, men det var rigeligt for mig. I første omgang vil jeg mene, at du skal droppe tankerne om leasede kopimaskiner, receptionist og udefrakommende frokost.

Minimer de faste omkostninger, og tag i stedet ud til dem, du skal have møde med, eller bænk dig på en rolig kaffebar. Husk, at støtte stedet med køb af kaffe. Som minimum. Du skal heller ikke være bange for at spørge eller bruge dit menneskelige netværk, men forvent lidt, og bliv forhåbentlig overrasket over mere.

Jeg har vist også været omkring friheden ved at være selvstændig flere gange før. Omend det kan være lange dage og korte ferier, så har det – for mig – været forbundet med en ekstrem stor grad af muligheder for at gøre tingen i eget tempo. Hurtigt, som mindre hurtigt. Det tog mig dog nogle år at erkende, at det var helt fint at forlade kontoret, hvis dagens dosmerseddel med arbejdsrelaterede gøremål var opfyldt. Solen kunne brage ned fra en sommerhimmel, mens jeg sad og arbejdede videre. På nye muligheder. Muligheder som fint kunne vente til næste dag. Eller om aftenen. I dag tager jeg flere friheder, arbejder mere effektivt, og jeg forsøger bedst muligt at have aftenerne arbejdsfri.

Hvad har jeg ellers erfaret? En del. Du kan ramle ind i dårlige betalere, fantaster, uforudsete nedsmeltninger (mentalt såvel som elektronisk) og uforudsete udfordringer og muligheder.

Dernæst kan det med lethed svare sig at alliere sig med folk, der er bedre til det, du ikke er god til: En revisor for eksempel. Og for mit vedkommende en videomand. Og en back-end gut, der kan sin datamatik.

Bør du have en tre-årig forretningsplan? Ikke hvis du spørger mig. Du skal have en overordnet idé, som du går i krig med. Og så indretter du dig ad åre. Du kan analysere dig til potentiel succes, men tider og forhold ændrer sig. Konstant. Du kan et enorm horde af heppere og rygklappere, som vil gøre alt for dig, når du taler om dine planer, men disse kan pludselig være vanskelige at fange, når du tager dem – omend venligt – på ordet, når der skal handles. Iklæd dig skjorten med de moderate skepsis-manchetter, og glæd dig over, hvad der måtte komme af uventede jobs og opgaver frem for dem, der ikke blev til noget.

Har skrivelsen sat fut i noget i dig? Så er jeg glad. Kan jeg motivere dig yderligere, eller har du spørgsmål, må du bare skrive. Jeg hjælper gerne efter bedste evne. Egentlig er mit råd til dig, der måtte ønske at blive selvstændig, at du skal gøre det. Nu. Og ikke om et år.

Der kommer sjældent en rigtig timing, men udfaldet bliver som oftest overordentligt tilfredsstillende. Uanset udfaldet. For du gjorde det, du drømte om.

Du kan læse endnu flere tanker her

God vind.

Facebook

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk