Home EkviperingGrej & grooming Thomas Bojer fra Denimhunters.com giver dig 2×5

Thomas Bojer fra Denimhunters.com giver dig 2×5

by Nicolai Klingenberg

Du husker måske den store Q&A med denim-oraklet Thomas Bojer? Godt. I dag er han på pletten igen med fem aha-oplevelser i form af ting, du ikke vidste om denim og jeans, men også fem ting, du bør vide, når du skal erhverve dig nye jeans. Og lad os bare komme direkte til sagerne.

Her har vi ham igen - dog med helt nye ord. Læs selv med.

Fem ting, du ikke vidste om denim og jeans:

1. Lee kaldte oprindeligt lynlåsen Whizit, da de som de første satte den i jeans i 1926.

2. Moden med opsmøg stammer fra tiden inden sanforisation, som er en proces der forkrymper stoffet, der blev opfundet i 1920’erne””alle jeans var inden det shrink-to-fit. Det betyder som navnet indikerer, at de skal krympe for at komme til at passe og det er især i længden der sker noget. Stoffet krymper op til 10%, og når den ønskede indersøm skal være 80-90 cm lang, ja så skal bukserne købes omkring 10 cm for lange. Det man så gjorde indtil stoffet havde krympet tilstrækkeligt var at folde bukserne op forneden. Siden er der gået mode i den.

3. Selvage denim er ikke nødvendigvis bedre eller mere holdbart end ikke-selvage denim.

4. Det var ikke Levi Strauss, der opfandt jeans. Allerede årtier inden de første Levi’s jeans så dagens lys i 1873, blev der produceret denim arbejdsbukser i Californien. Den retmæssige opfinder af det, der adskilte Levi’s jeans fra konkurrenternes produkter, og det der gjorde dem til en kæmpe succes, nemlig kobbernitterne, var heller ikke Levi Strauss, men derimod skrædderen Jacob Davis.

5. Det er en skrøne, at japanerne har importeret gamle amerikanske vævemaskiner, som i dag bliver brugt til masseproduktion af højkvalitetsdenim. Angiveligt var det ejeren af Evisu, der kom på dette marketingstunt. Du kan læse meget mere om det i Henrik Brunds indlæg på Denimhunter.

Skulle det nu være smart? Måske - men den oprindelige årsag til opsmøget, er en helt anden.

Fem ting, du bør vide, når du køber nye jeans

1. Prøv jeansene på, inden du køber dem. Størrelser kan variere en hel del. Jeg bruger selv alt fra størrelse 29 til 33 i livet. Realt måler jeg omkring 33 tommer.

2. Mørkeblå denim med overskydende indigofarve smitter af. Det kan være på dit hvide undertøj, din svigermors nye lyse lædersofa eller sågar på dine vinterblege ben. Men det kan alt sammen som regel vaskes af igen.

3. Jeans bliver ikke slidt af at ligge i klædeskabet. Vil du gerne have et naturligt og kontrastfyldt look på dine nyindkøbte jeans, så brug dem så meget, som du kan og vask dem så lidt som muligt. Dette gælder hovedsagligt på de helt mørke jeans.

4. Køb dine jeans efter din figur. Hvis du er en stor fyr med fodboldlår, så dur det ikke med de nyeste super-tight-fit modeller.

5. Pris og kvalitet er som regel tæt forbundet hvad angår denim. Det er dog ikke altid umiddelbart til at få øje på, hvad forskellen er på prisstarteren og premium modellen, men spørg, og føl dig frem. Ofte afhænger prisen af produktionssted (eks. Kina kontra USA), samt måden tråden, der bruges i metervaren, er spundet på, detaljer og naturligvis brandet.

Du kan blive meget klogere på Thomas Bojer og hans passion på Denimhunters.com

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk