Home Living Safaristolen – et dansk afrikansk eventyr af Kaare Klint

Safaristolen – et dansk afrikansk eventyr af Kaare Klint

by Nicolai Klingenberg

Sæt dig ned. Læs med. Det handler om en stol. Endda en klassiker. Og så den dansk. Det er nemlig Kaare, der har designet den. Kaare Klint. Vi bladrer lige i kalenderen, for vi skal tilbage til 1933, hvor designet blev til.

Jeg tør vædde på, den bliver endnu smukkere med tiden. Tag godt imod Safaristolen!

I bund og grund var stolen et projekt, som Kaare Klint fik mod på at føre ud i livet, efter han havde set et billede af en engelsk officerstol, da han bladrede i en rejseguide til det nok så eksotiske Afrika. Historien lyder, at fotoet viste forfatteren og dennes kone, som var siddende på nogle lignende stole i en teltåbning på en savanne.

Manden bag det elegante siddemøbel

Om konen var smuk og inspirerede ham til stolen, eller om det er den officielle historie, der forlyder, at det var idéen om at design en hvilestol, som var både let og transportabel, må vi lade stå hen i det uvisse. Stolen har dog fået status som en af de første saml-selv møbler – og det vel at mærke med udgangspunkt i gode materialer og ergonomi.

Håndværksmæssige detaljer…

I begyndelsen var det cubansk mahogni, som stolen blev lavet i – og de første eksemplarer blev solgt til hans design buddies; blandt andet Arne Jaobsen. Selv samme Jacobsen foreslog, at der skulle tilføjes en pude til stolen. Om det var for udseendet eller komfortens skyld, aner jeg ikke.

Klints begejstring for lysere materialer førte sidenhen til, at den førnævnte mahogni kunne blive på Cuba, og i stedet måtte asketræ fældes og gøre hans design fuldkomment. Efter egen opfattelse i hvert fald. I dag? Der står den stadig på ask – oliebehandlet endda og i enten en røget eller lys version. Og asken er dansk.

Der har vi den – endda i en mørk udgave.

Puden er og bliver en følgesvend, og du kan få den i både lærred og læder. I forskellige nuancer. Og skal du have luksus på armlænet, er læder en tilvalgsmulighed – det samme er knapper i puden. Du skal minimum bladre 6.000 kroner af for en stol – så får du til gengæld en femmer tilbage, som du kan give til et godt formål. Og mangler du noget at smide fødderne på, kan du også få en matchende skammel.

Close-up af deluxe detalje

Er du blevet nysgerrig efter mere, så læg vejen forbi Carl Hansen & Søn på hjemmesiden her <–

Vild med bolig og den slags? Kig forbi kategorien Living lige her <–

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk