Home Gæstebloggere Fransk renhed – et kig på den franske designer Christian Liaigre

Fransk renhed – et kig på den franske designer Christian Liaigre

by Nicolai Klingenberg

Vi skal kigge på en designer fra Frankrig. Det er den herligt skrivende og tilbagevendende Pernille Christiansen, der har luret på ham. Og tak for ordene. Her kommer Pernille ord.

Den franske designer Christian Liaigre er en mester udi renhed og minimalisme. Hans univers? Træ, rumlighed og varme.

1920’ernes modernistiske design omfavnede en nærmest maskinfremstillet enkelthed og afviste alt, hvad der hed dekoration og overflødig ornamentering. På samme måde blev 1980’ernes overflod af detaljer øjeblikkeligt forstødt et årti senere af minimalister som John Pawson og Helmut Lang. Og – ikke at forglemme – Christian Liaigre.

Franske Christian Liaigre tilhører 90’erne kreative minimalister.

Franske Christian Liaigre tilhører 90’erne kreative minimalister.

En minimalistisk milepæl
Da Mercer Hotel i SoHo åbnede i 1998 blev lobbyens lave, elegant møbler i wengetræ, designet af Christian Liaigre, en milepæl inden for minimalistisk indretning. Næsten 15 år senere er den franske designer still going strong: Sidste sommer åbnede han sin første amerikanske butik i New York og kan allerede prale af showrooms i byer som London, Bangkok og Paris.

Christian Liaigre-7

Med showrooms verden over, kan de fleste efterhånden indrette deres hjem med Christian Liaigres varme og rene design.

Underspillet luksus
Stilen er tidløshed og formsproget rent. Der leges med lys og rumlighed alt sammen komponeret i en form for underspillet luksus, der forstår at overbevise omverdenen om, at design ikke handler om triviel overflod, men om beskedenhed og raritet. Christian Liaigres evne og perfektionisme har fået mange designfanatikere verden over til at betro indretningen af deres hjem til den franske møbeldesigner, hvis tegnestue for længst er blevet internationalt kendt. Nogle af hans smukkeste projekter er præsenteret i bøgerne »Maison Liaigre« og »Liaigre«.

Christian Liaigre har blandt andet stået for indretningen i Karl Lagerfelds, Valentinos og Calvin Kleins private hjem.

Christian Liaigre har blandt andet stået for indretningen i Karl Lagerfelds, Valentinos og Calvin Kleins private hjem.

Svaghed for kokosnødder
Selvom Christian Liaigre er forblevet tro mod sit design-DNA er han ikke bleg for at eksperimentere med originale tilgange til indretning, og privat har han bland andet kastet sin kærlighed over overdådigt udskårne kokosnødder. Det var under et besøg i det maritime museum i franske La Rochelle, at Christian Liaigre første gang stødte på de kunstfærdige kokosnødder, der tilsyneladende var blevet udskåret af sømænd, der forsøgte at fordrive tiden på De Syv Have.
– Jeg fandt det så utroligt, at nogle sømænd skulle have den slags talent og engagement. Det er et ganske skrøbeligt arbejde at udføre blot ved hjælp af en kniv, har Christian Liaigre fortalt til det franske magasin Figaro Madame.

Christian Liaigre samler på udskårne kokosnødder som den, der her ses bag ham på et af hans private kontorer.

Christian Liaigre samler på udskårne kokosnødder som den, der her ses bag ham på et af hans private kontorer.

Passioneret samler
Christian Liaigre har samlet kokosnødder i antikvitetsbutikker i Paris og Carribien, og den efterhånden halvstore samling på 12 nødder dekorerer nu den franske designers adskillige private huse og lejligheder verden over. På samme måde bliver han helt elektrisk, når han ser et flot stykke træ.
– Min passion er at samle stykker af træ, hvor end jeg kommer. Træstykkerne inspirerer mig, og jeg bruger dem til test og modeller, har Christian Liaigre sagt.

Træet har blandt andet inspirerer Christian Liaigre til at lave den taburet, der ses på billedet, og som trods sin ydmyghed er blevet nærmest ikonisk for designeren.

Træet har blandt andet inspirerer Christian Liaigre til at lave den taburet, der ses på billedet, og som trods sin ydmyghed er blevet nærmest ikonisk for designeren.

Forkærlighed for træ
Og træet er netop en fællesnævner for den franske designers møbelkollektioner. Alt fra sofaer til borde og stole er udført i robust træ behandlet og formet efter gamle håndværkerteknikker. For ifølge Christian Liaigre er træet som materiale unikt, idet det tillader enhver at invitere naturen indenfor. Træet er ukurant, fuld af overraskelser og liv, og så udstråler det en velvære, som på mange måder inkarnerer Christian Liaigres eftertragtede stil.

Der er dømt afslappende velvære, når Christian Liaigres møbler flytter ind.

Der er dømt afslappende velvære, når Christian Liaigres møbler flytter ind.

Besøg Liaigres hjemmeside her

Skribenter søges
Har du skrivekløe? Og mangler du en platform til dine artikler? Så kunne My Pleasure være en mulighed. Send en mail med idéer til nk@my-pleasure.dk

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.