Home Living Metropolitan Stolen genopstår

Metropolitan Stolen genopstår

by Nicolai Klingenberg

I dag skal vi tilbage i tiden. Det var i 1949 (eller cirka deromkring), at duoen Ejner Larsen og Aksel Bender Madsen lancerede “noget” de havde puslet med gennem et stykke tid. Dette “noget” var en stol, og den blev døbt Metropolitan Stolen, men først flere år senere. Hvordan det kan være, kan du læse i denne skrivelse – og så er stolen i øvrigt netop blevet relanceret.

Lige på og flot

Lige på og flot

Gutterne Ejner og Aksel er langt mindre kendte end andre danske designknægte, men det er ikke ensbetydende med, at de ikke har fået sat dansk design på verdenskortet. Metropolitan Stolen blev som sagt præsenteret i 1949, og året efter var den i produktion. Den var tænkt som en konferencestol, og den titel er i sig selv ikke særlig sexet. Det gik dog også aldeles anderledes, for i 1961 købte Metropolitan Museum i New York stolen. Der var tale om et eksportfremstød og en udstilling, som gik under navnet The Arts of Denmark.

Larsen og Bender Madsen

Larsen og Bender Madsen

Dermed fik stolen sit nuværende navn, og når nu vi er ved Amerika-sagaerne, så skal du også vide, at Chase Manhattan Bank valgte at handle 450 eksemplarer af stolen, som kom til at pryde bankens nye hovedkvarter.

Ejnar Larsen og Aksel Bender Madsen traf hinanden, da de studerede på Kunstakademiets møbellinje, hvor Kaare Klint i øvrigt var deres underviser. Når den studerende duo havde fri, blev en del af timerne brugt på at tegne og udvikle møbler og heriblandt også Metropolitan Stolen. Faktisk er de to mænd afsendere på rundt regnet 300 værker, hvor dagens stol er den mest kendte. Eller hovedværket om du vil.

LM92 i miljø....

LM92 i miljø….

Det er møbelbiksen Carl Hansen & Søn, som har valgt at relancere stolen nu og her. Direktøren for Carl Hansen & Søn, Knud Erik Hansen, er ikke i tvivl om, hvad vi har med at gøre:
– Metropolitan Stolen er en værdifuld dansk møbelklassiker, som utvivlsomt vil gøre sig godt til et bredt, internationalt publikum. Sammen med vores øvrige sortiment vil stolen kunne fortælle historien om dansk design, når det er bedst. Tilføjelsen af Metropolitan Stolen til vores sortiment bidrager markant til vores vision om at samle de største møbelikoner med vægt på høj kvalitet og håndværkstraditioner under ét tag.

En lys variant

En lys variant

Metropolitan Stolen anno 2014 fås med ben i enten  egetræ eller valnød og med sæde og ryg i kernelæder i natur, cognac eller sort, mens man i gamle dage leverede stolen i teak , eg og kirsebær. I dag går stolen også under navnet LM92, og du kan vælge mellem tre læderarter. Du sidder i øvrigt 79,5 centimeter over jorden, når du sidder i dagens stol. Du kan forvente at få dit eget eksemplar til september, og prisen begynder ved 19.750 kroner.

SÆT DIG TIL RETTE PÅ FACEBOOK

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.