Home EkviperingGrej & grooming Bliv klogere på Guld – en bog af Nina Hald

Bliv klogere på Guld – en bog af Nina Hald

by Nicolai Klingenberg

Jeg har haft fornøjelsen af Nina Hald gennem mit virke som skrivende. Hun er en svært velskrivende kvinde, og hun har forfattet noget nær tusindvis af artikler om smykker, ædelmetaller og flotte sten. Hun er ydermere forfatter, og hendes seneste udgivelse handler om guld. Derfor tænkte jeg, at hun skulle gøres os klogere på det ædle metal. Den idé var hun heldigvis med på.

Nina – du har forfattet endnu en bog. Hvad bør vi vide om din bog?
– Det er den første bog forfattet på dansk om guld, og den kan købes i alle landets boghandlere.

Ninas bog. Tillykke.

Ninas bog. Tillykke.

Nuvel – men hvad bør vi så vide om det ædle metal?
– Guldets historie er verdens historie; alle folkeslag, civilisationer og kulturer har til alle tider været fascineret af guld. Værdier kan tingsliggøres og kommunikeres ved guld, og det gør guld til det mest fantastiske kommunikationsmiddel. Guld er et af de tungeste ædelmetaller, men det er faktisk ikke så sjældent endda – kun set i forhold til efterspørgslen på guld. Det er et uovertruffent industrielt metal; det bruges til alt fra vinduesbelægning på store kontorbygninger, til SIM-kort, i kontakter og relæer i computere, og selvfølgelig af tandlæger til kroner.

Der rodes med flydende guld...  Foto: AngloAshanti

Der rodes med flydende guld…
Foto: AngloAshanti

Ved vi, hvor meget guld, der findes i jorden i verden?
– Nej, man ved ikke eksakt hvor meget guld, der endnu findes i verdens undergrund – skulle man gøre nogle store forekomster vil prisen nok dale noget. I 2013 blev der globalt produceret cirka 2.800 ton guld; samme år blev der i alt anvendt ca. 4.000 ton guld. Så uden genbrugsguld duer verden tilsyneladende ikke.

Man kan erhverve sig rødguld, hvidguld, sort guld og gult-guld. Tør du spå om andre farver fremadrettet?
– Louis Vuitton bruger allerede grønt guld; Fabergé har brugt lilla guld – lige nu er det gule og det røde guld mest populært. Og jeg skal ikke forsøge at spå om fremtiden.

Flydende guld er blevet til guldbar. Foto: AngloAshanti

Flydende guld er blevet til guldbar. Foto: AngloAshanti

Du har fået lov at se et kongeligt skattekammer, men også andre fantastiske kreationer via dit virke. Hvilken sag har til dato imponeret dig mest?
– Augustas alterkalk i de danske kongelige samlinger var imponerende og lidt uhyggelig – Shaun Leanes “Contra Mundum” rustning-handske af hvidguld med et væld af diamanter var fantastisk.

Augustas alterkalk. En uhyggelig sag. Kongeligt guld - fotograf Iben Kaufmann

Augustas alterkalk. En uhyggelig sag. Kongeligt guld – fotograf Iben Kaufmann

Og hvad fascinerer dig personligt ved materialet?
– Vægten af guld fascinerer mig – imponerende høj massefylde, som kun overgås af platin og platingruppens metaller. Guld er fascinerende på grund af ædelmetallets kulturhistorie. Guld er hygiejnisk, det er pudsefrit, det er ren luksus på så mange niveauer, at man skal tage alle discipliner – historie, kultur, sociologi, psykologi, antropologi, økonomi osv. – i brug for at beskrive det.

Hvad er det, der gør, at guld er mere kostbart end sølv?
– Guld er netop mere kostbart end sølv på grund af specifik massefylde og udbud/efterspørgsel – og så det faktum, at guld i sin rene form (purt guld) ikke bliver sort, som sølv bliver før eller siden.

Foto: Carrera y Carrera

Guld. Mere er der egentlig ikke at sige til det. Foto: Carrera y Carrera

Hvad vil du mene, at vi ikke vidste om materialet?
– Guldforekomster kan ikke længere ses med det blotte øje – så den der med at samle en guldklump op, det sker ikke så ofte længere. Det er netop guldets “ubrugelighed” – upraktisk i forhold til andre anvendelige metaller som kobber, tin og jern – som gør guld til det forbilledlige symbol på rigdom, lykke og magt.

Hvad tror du, vi kan forvente at se i guldregi fremadrettet?
– Guld skal nok vedblive at være populært, priser vil sandsynligvis stige (efterhånden som der er mindre af det), og nye anvendelsesmuligheder er også sikre. Pris du dig glad for guld; ellers ville du ikke have en mobiltelefon! 

Uden guld - ingen finere lommeure. Her et graveret Jaeger-LeCoultre lommeur. Foto: Jaeger-LeCoultre

Uden guld – ingen finere lommeure. Her et graveret Jaeger-LeCoultre lommeur.
Foto: Jaeger-LeCoultre

Slutteligt – hvad mener du, at enhver M/K bør vide om guld?
– At guld er et fantastisk ædelmetal!

Tre hurtige til Nina Hald:

Hvor og med hvem har du sidst spist et mindeværdigt måltid?
– I Pompei sammen med min fru moder.

Må vi se et foto fra din telefon?
– Det er et foto på besøg hos stenfirmaet Paul Wild i Schweiz, på messen BaselWorld, hvor jeg arbejder som smykkeredaktør på den daglige messeavis, BaselWorld Daily News. Nuværende ejer af firmaet, Markus Wild, viser en bedårende tanzanit på cirka 750 carat frem – beskeden pris? Ca. 1,8 millioner euro. Og det er faktisk lidt af et røverkøb for så smuk en sten! 🙂

Sikke en laban.

Sikke en laban.

Hvad drømmer du om for tiden?
– De næste projekter, naturligvis 🙂

Du kan købe Nina Halds bog om guld her

My Pleasure findes i 18 karat her

You may also like

1 comment

Faurschou 2. november 2014 - 10:02

Hun bør nok være mere specifik, idet ruthenium udgør sammen med rhodium og palladium de lette platinmetaller, hvis massefylde er en del lavere end guld. Platin har eksempelvis en højere massefylde end guld.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk