Home Living Design By Dane – et nyt, dansk møbelbrand er født

Design By Dane – et nyt, dansk møbelbrand er født

by Nicolai Klingenberg

Mød Mikkel. Og company. De står bag Design By Dane, og firmaet gør sig i møbler. Flotte møbler vil jeg mene – og møbler, som fint kan klare et par årtiers brug. Måske endda mere. Der er dog også lidt brugskunst i spil – og en hel del mere på tegnebrættet. Tag vel imod Mikkel Vandborg, som svarer på tiltale.

Det skal handle om flot og nyt til hjemmet fra et nyt brand - Design by Dane

Det skal handle om flot og nyt til hjemmet fra et nyt brand – Design by Dane

Mikkel – du er blandt initiativtagerne til Design By Dane. Hvad er I for en størrelse?
– Idéen bag Design By Dane er at skabe en virksomhed, som gør det dansken, efter min mening, er bedst til: At designe klassiske og tidløse møbler efter de stolte skandinaviske traditioner. Vi vil samle danske designere, nye såvel som etablerede, og skabe produkter, som ikke bare holder i lang tid, men som også har et udtryk, der ikke fader ud og bliver umoderne.

Indtil videre rummer firmaet mig – Mikkel –  som har arbejdet med produktdesign i over 10 år, samt min bror som har arbejdet i salgsbranchen i over 10 år. Derudover har vi en masse sparringspartnere.

Vi prøver at skabe et tilhørsforhold mellem de folk, vi arbejder sammen med. Rikke som til daglig er tekstforfatter og kunstkritiker, skriver/gennemgår alle tekster. Michael fra firmaet Webgents og kunstneren Christina Jakobsen står for henholdsvis digitalt og grafisk udtryk, og Martin fra firmaet Think Photography står for billedmateriale. Disse mennesker har lagt utrolig meget goodwill i virksomheden og har stor del i, at vi er nået så langt siden februar 2015, hvor vi etablerede virksomheden. 

Jeg selv er på designfronten som hoveddesigner bag Design By Dane. Jeg har tegnet, udviklet og bygget de første fire produkter, hvor de produkterne Egglight og Mill er i stor produktion nu.

Alt godt fra... Design By Dane

Alt godt fra… Design By Dane

Som den anden har vi Henrik Sørig. En dygtig og etableret designer som har produkter i portfolien for bla. B&O, Bolia og mange flere. Henrik har fra starten været en sparringspartner, og vi arbejder i øjeblikket på et nyt produkt med ham som designeren.

Vores første “udefrakommende” design er fra Trine Rytter, en ung keramik designer, uddannet på den Bornholmske Designskole. Hun har tegnet en kop (Busy Cup) som kan mere end bare at være en kop. Dette produkt blev lanceret på North Modern og kommer i salg, i løbet af efteråret. Derudover vil vi løbende udvide med nye designere.

Og hvad er din baggrund?
– De seneste 10 år har jeg på forskellige måder haft design og produktudvikling inde på livet. Som 14 årig tegnede og byggede jeg mit første møbel, da jeg gik på Den danske Design- og Håndværks efterskole. Siden da har jeg haft en idé om, hvilken vej jeg ville gå. Jeg har sidenhen taget møbelsnedkeruddannelsen og fået erfaringer om opstart af virksomhed, gennem et tæt samarbejde med et nyt voksende designfirma.

I og med jeg ikke er arkitekt, har jeg nok en mere fri indgangsvinkel til design. Efterhånden mener jeg, at min stil, og de produkter jeg laver, har fået et kvalitetsniveau, som jeg har lyst til at dele ud af. Men jeg har ingen fast formel på, hvordan idéer opstår og bliver til færdige produkter.

Mill - et hvilested til dit overtøj

Mill – et hvilested til dit overtøj

Hvad rummer jeres sortiment pt?
– Vores sortiment rummer indtil videre fem produkter:
1. Egglight – den lille pendel lampe, som er designet med henblik på at skabe en dekorativ interiør-genstand, både i tændt og slukket tilstand.
2. Mill – en stumtjener med et kunstnerisk udtryk og som udnytter træets egenskaber til fulde.
3.MakeUp table – det lille sminkebord, som danner rammen om kvindens fordybelse i hendes udseende og giver hende plads til alle nødvendige remedier i de “hemmelige” skuffer.
4. Laptop table – den lille arbejdsstation til stuen, hvor computeren eller børnenes lektier kan stå uberørt hen, når aftensmaden kommer på spisebordet.
5. Busy Cup – den travle kop, som både skal nå at bruges til kaffe, plantekrukke og snackskål – kun fantasien sætter grænser.

Og hvorfor faldt valget på disse møbler?
– Der er en lang forklaring bag valget af hvert produkt, men i bund og grund handler det om, at disse produkter, var dem, jeg følte størst kærlighed og passion til. Jeg kunne se en mening i forbruger-øjemed, det var noget jeg følte for at sende på markedet og ting, som jeg er stolt af.

I forhold til Busy Cup var det en idé, jeg havde gået med et stykke tid. Jeg kontaktede derfor Trine, bad hende komme med et par tegningsudkast, og sammen fandt vi frem til den endelige form.

Mere miljø

Mere miljø

Og hvad vil I gerne udvide med?
– I samarbejde med Henrik arbejder vi på et nyt, enkelt, væghængt jakkeophæng hvor den bærende del formentlig bliver i metal. Derudover tegner jeg tegner i øjeblikket på en skammel til MakeUp, og i fremtiden ønsker vi at udvide med flere ting i træ, som er vores primære passion, men derudover også tekstil- og læderprodukter.

Hvor ligger I prismæssigt?
– Vores sortiment ligger i øjeblikket på priser fra 150 kroner for Busy Cup til 12.000 kr. for MakeUp table, så der er noget for ethvert budget. Vi ønsker at give forbrugeren lækre, gennemtænkte, kvalitetsprodukter til overkommelige priser.

Hvor har I hentet inspirationen?
– Der er efterhånden rigtig mange nystartede virksomheder, hvorfor man må gøre sit bedste for at være unik, men samtidig “slipstreame” på koncepter, som fungerer. Hvis man vil ramme en bred skare, må man kigge de store lidt over skulderen – her tænker jeg på virksomheder som HAY, Muuto, Norman Cph, &traditon og så fremdeles. De må have gjort noget rigtig, derfor kigger vi lidt på dem og prøver at få det ned på et niveau, som passer til den opstartsfase, vi befinder os i.

Og hvad har vi med at gøre på materialefronten?
– Vi vil gerne vise at dansk design og danske designere har ekspertise indenfor utroligt mange materialer. Vi er derfor åbne for næsten alt og ønsker også at udvide vores sortiment med flere forskellige materialer. Min fascination ligger mest i træet, det er der, jeg har størst kendskab og erfaring. Derfor er det også yderst relevant at danne bro med andre designere, som har kastet sin kærlighed på andre materialer.

En elegant entré

En elegant entré og en let-stirrende hund

Og hvor bliver sagerne lavet?
– Som et led i ønsket om at give forbrugeren produkter til overkommelige priser, har vi valgt, primært at placere hovedproduktionerne i udlandet. Vi begynder typisk med en opstartsproduktion i Danmark, hvor for eksempel jeg eller Trine selv producerer. Disse produkter bliver stemplet og nummereret, så “first moveren” får en ekstra bonus/historie medfølgende sit produkt. Når produktet er modent til storproduktion, flytter vi produktionen ud, så vi kan udvikle på nye projekter.

Da jeg selv kan et håndværk og ved, at vi i Danmark leverer højkvalitetsprodukter, ville jeg ønske, vi kunne holde alt produktion i Danmark. En realitet er desværre, at de danske priser er for høje, og i takt med verdensudvikling kan områder som Asien, Øst- og Central Europa levere kvalitet på højde med os herhjemme. Så i dette tilfælde har vi valgt at kigge de større virksomheder over skulderen og rykke produktionen udenlands.

I satser på langtidsholdbart design og kvalitet. Er der for meget juks og makværk i møbelbranchen?
– Heldigvis har forbrugeren selv et valg. Jeg kan sagtens se fornuften i, at “Emil, som flytter hjemmefra, tager et smut i Ikea eller Biva”, men det, der købes her, bliver udelukkende en funktionsgenstand i mine øjne. Hvorimod et møbel som “Emil” har fået af sin mor, der har stået i hendes mors hjem, fortæller en lang historie og skaber et forhold. I mit fødehjem har vi møbler, som er gået i arv i generationer – møbler som min oldefar selv har snedkereret og gamle møbler, som ingen rigtig ved hvor stammer fra. Den historie og undren, som tingene bringer med sig, synes jeg, er utrolig fascinerende. Igen er det forbrugerens eget valg, men i vores møbelkollektion er der mulighed for, at man om 20 år kan restaurere og få møblet til at skinne som nyt.

Fine lamper fra Design By Dane

Fine lamper fra Design By Dane

Hvor kan man henholdsvis købe og læse mere om jeres produkter?
– Vi er i fuld gang med opbygning af forhandlernetværk og har en hel del på spring. Men indtil videre vil jeg skubbe folk mod vores første og trofaste forhandler, som er Living shop: www.livingshop.dk/

Der vil inden længe komme en forhandlerliste på vores hjemmeside, som løbende opdateres. Vi er at finde på følgende adresser:
designbydane.dk
Facebook.com/designbydane
Instagram.com/by_dane

Tre hurtige til Mikkel:

Hvad byder dit efterår på?
– Masser af arbejde! De to primære fokuspunkter bliver at udviklede på nye produkter til lancering i det nye år og få forhandlernetværket udviddet. Tingene skal skubbes nu! Derudover skal der i min verden altid være plads til impulsivitet. Det er ofte der, den helt store gevinst ligger. Så en del af efteråret er åbent for alt, hvad det kan bringe med sig.

Må vi se et foto fra din telefon, som ikke omhandler dit arbejde, og høre lidt om det?
Billedet er fra en lille by på den franske vestkyst, som jeg besøgte for et par måneds tid siden. Min kæreste og jeg tog en hurtig beslutning. Vi ville tage bilen og drage på en 14 dages ferietur, trods vi kun havde kendt hinanden i lidt over et halvt år. Den første uge brugte vi i Paris, og derefter kørte vi afsted… Vi endte på den franske vestkyst i den lækreste lille by, Saint Malo.

Fra telefonen

Fra telefonen

Der var fest og gang i gaderne i de tre dage, vi brugte i byen, hvor vi til vores overraskelse fandt ud af, at den årlige musikfestival var i gang. Som sagt skal der være plads til impulsivitet – de bedste ting i livet kan ikke planlægges, hvis turen havde været skemalagt hjemmefra, var vi aldrig endt der! Trods store kulturelle forskelle mellem min kæreste og jeg gjorde turen, at vi knyttede endnu stærkere bånd og føler os sikre på, at det, vi har sammen, er værd at kæmpe for.

Hvad ville du helst – være fuldtidssælger i Biva eller indrette dit hjem udelukkende med glas og stål?
– Det er et forfærdeligt spørgsmål, jeg aldrig troede, jeg skulle tage stilling til. Fuldtidssælger i Biva ville betyde, at jeg skulle stå inde for noget af det værste bras af møbler – og et hjem dekoreret udelukkende i glas og metal, ville betyde en kold og livløs base, som slet ikke ville føles som et hjem for mig. Hmmm… Jeg mener ikke, at det vigtigste i livet er arbejde, selvom vi bruger størstedelen af de vågne timer på det. Med stillingen i Biva kunne jeg trods alt tage hjem og nyde den vigtigste del; fritiden med venner, familie og kæreste. Dog med tanken på at jeg morgenen efter skulle sælge min sjæl sammen med billige pap møbler. Jeg må vælge stillingen i Biva, men ville hellere brække en arm.

Følg My Pleasure på Facebook her

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk