Home Living Forskningen har talt: Blomster påvirker kvinders hjerner positivt

Forskningen har talt: Blomster påvirker kvinders hjerner positivt

by Nicolai Klingenberg
Denne artikel er betalt og lavet i samarbejde med flowr.dk

Så skal der købes blomster, gutter! Blomstergaver er direkte medvirkende til ægte glæde, bedre humør og optimeret hukommelse hos det modsatte køn. Det fastslår amerikansk forskning.

blomsterbuketter

Værsgo.

Det kan godt være, at Emma Gads ”Takt og tone” ikke har sin faste plads på sengebordet, men én ting sidder formentlig fast: Har du først sagt ja til at slå pjalterne sammen med en kvinde, har du også indvilget i at forkæle hende i ny og næ. Derfor har du selvfølgelig styr på blomsterbestillingen, når julen banker på døren. Din bedre halvdel elsker dig for det, og én kvinder i hånden er selvfølgelig bedre end ti på taget. Men måske er det indsatsen værd at gå efter flere kvindelige allierede. De er kløgtige og gode at holde sig venner med – det ved du – og hvis nu vi fortæller dig, at vejen til deres hjerter ikke nødvendigvis er belagt med så mange forhindringer, som du måske forestiller dig, kunne det så give dig blod på tanden? I så fald bør du læse med her.

Mange – særligt os mænd – har formentlig den tanke om blomster , at de pynter udmærket på et jule- eller nytårsbord, men så får man heller ikke mere for den 25-øre.
Hvad vi tydeligvis ikke ved er, at blomster har umiddelbare og langsigtede virkninger på både følelsesmæssige reaktioner, humør, social adfærd og endda hukommelse. Det fastslår amerikansk forskning.   

I et studie baseret på 147 voksne kvinder kunne forskere således påvise, at blomstergaver fremkaldte det såkaldte ”Duchenne-smil” – det smil, man kender som det ”ægte” smil med opadvendte mundvige og smilerynker ved øjnene. De samme kvinder kunne rapportere om bedre humør selv tre dage efter blomstergaven.

Disse resultater gik igen i et andet studie, hvor 122 deltagere hver modtog en enkelt blomst som gave. Også her fremkaldte blomstergaven Duchenne-smilet – i langt højere grad end ved andre stimuli.
Endeligt kunne et tredje studie slå fast, at selv blandt ældre mennesker med depression og kognitive vanskeligheder havde blomster en positiv indflydelse på både humør og korttidshukommelse. 

Hér kan blomster bane vejen

Hvorfor blomster har denne effekt, er det imidlertid svært at sige noget meget præcist om. En teori er, at kultiverede blomster, ligesom andre planter, har udviklet sig til at fremkalde forskellige positive reaktioner, hvilket er med til at sikre blomsternes udbredelse. En såkaldt win-win-situation.

Uanset, hvad der ligger bag disse ejendommelige fund, er én ting sikkert: Blomstergaver er mere end bare smukke planter på et bord. De er nøgler til det inderste i kvinder, og hvorfor ikke få mest muligt ud af den omstændighed? For der er andre end din bedre halvdel, du med fordel kan indynde dig hos. Er du ikke helt med på, hvad vi mener, hjælper vi dig lidt på vej:

  • Din frisør: Den hårbundsmassage, du er så vild med, koster normalt i omegnen af, hvad du gi’r for selve klipningen. Men det behøver den vel ikke at gøre… Mon ikke en smuk buket blomster kan rykke lidt ved decimalerne?
  • Bagerpigen hos den lokale bager: Hun kender udmærket til favoritterne – du kommer der jo hver søndag morgen. Men alligevel skal du hver gang be’ hende om at gi’ dig de største spandauere. Send hende en blomsterbuket af format, og glæd dig til fuldvoksne morgenkager – hver gang.     
  • Din tandlæge: Du synes egentlig, at kemien er meget god. Alligevel bliver din tandlægeregning bare dyrere og dyrere. Men det er faktisk muligt at forhandle prisen på dit tandlægebesøg – og mon ikke at en ordentlig buket blomster vil hjælpe dig lidt på vej? 
  • Pædagogen: Retningslinjerne er ikke til at tage fejl af: 37,2 i feber er lig med en hjemmedag for dit lille pus. Men måske et bombardement med smukke blomster kan få børnehavens termometer til at forblive i skuffen? 
  • Tøjekspedienten: Inderst inde er du udmærket helt klar over, at den t-shirt med muscle-fit ikke er tiltænkt dig. Men du vil gerne høre noget andet fra den kvindelige tøjekspedient. Det er ikke givet på forhånd – vi nærmer os kurtisering – men måske en omgang blomster kan få hende på rette spor.        

Men som med alt andet godt er der også en grænse, når det kommer til gavegivning. Som udgangspunkt vil blomstergaverne formentlig resultere i både glæde, venlighed og taknemmelighed. Men kammer det over, så tøjekspedienten modtager fem buketter om dagen, kan det risikere at generere en underlig følelse af forpligtelse, hvilket ikke vil komme dig til gode, når muscle-fit t-shirten skal vurderes. Men der er lang vej dertil, så frem med dankortet, drenge. Nu skal der vindes kvindehjerter!   

Faktaboks: Om flowr

flowr er en online-blomsterbutik, der gør det nemt og hurtigt at glæde en, du holder af. Alle buketter bliver bundet præcis, som de ser ud på billedet. Den buket du ser, er altså den buket du gi’r. Hver gang. Bestiller du inden kl. 13, bliver blomsterne endda leveret dagen efter – i gaveæske og med friskhedsgaranti.

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk