Home Gæstebloggere Brugte ure – en mand taler ud om sin passion

Brugte ure – en mand taler ud om sin passion

by Nicolai Klingenberg

I dag handler det om en mand, der ved en del om ure. Og så samler han i øvrigt selv. Manden hedder Mads Gjødesen, og udover at have en samling herlige ure og en ditto viden, har han også lanceret et site for ganske nylig. Linket til dette site finder du i dagens indlæg, men du finder i den grad også et spændende interview, som jeg tror, du vil blive glad for. God læselyst!

Dagens indlæg omhandler ure. Af den ældre, sjældne og fine slags...

Du er begejstret for ure, men hvordan opstod din interesse for ure?
– Den har altid været der. Jeg har altid været teknisk interesseret, og i teknikken verden findes ure også. Som 18 årig købte jeg et Tag Heuer F1 Chronograph. Det havde jeg gennem studietiden til maskiningeniør, og da jeg så blev færdiguddannet i 2001 og fik job, købte jeg et brugt Rolex Sub ref. 14060 for den anden løn. Iøvrigt brugte jeg den første løn på en Volther Corona stol, da jeg også har en passion for møbeldesign ;-). Det var starten, og siden da har interessen blot grebet mere om mere om sig.    

Det er særligt vintage ure, du er glad for – og Rolex. Hvorfor?
– Det bunder nok dels i mærkets historie og det faktum, at de var nogle af de første, der lavede deciderede tool-watches. Tilbage i 50-60’erne blev dykkerurene f.eks. udviklet for at opfylde et krav om at kunne aflæse tiden ved dykning. GMT ure for at hjælpe PAM-AM’s piloter og chronograferne pga. stopuret. Dykkerure fra Rolex er i dag er det, vi kalder desk-divers. Det vil sige “skrivebords dykkerure”, og de købes i 99 % tilfælde uden at skulle bruges til dykning.

Ikke lige Rolex, men værd at nyde alligevel: Patek 3710, Patek 5167 og Audemars Piguet Royal Oak Jumbo ref. 5402

Desuden er det en “sport” at finde de rigtig fine og oprindelige eksemplarer. Vintage Rolex er et minefelt at begive sig ud i. Noget, der umiddelbart ligner et sjældent og fantastisk fund, kan vise sig at være en “Frankenstein”, som er stykket sammen af div. nyere og ældre stumper. Jeg har set mange, der er blevet snydt, når de har købt noget, der udgav sig for at være noget andet, end det reelt var. Det kan være et vintage Rolex Daytona, som har fået et Valjoux 72 værk monteret, der ikke er Rolex modificeret. Noget, der ikke umiddelbart er synligt, men kræver at man åbner uret og tjekker værket. Dette er ikke nødvendigvis nok for det utrænede øje, da Rolex købte værkerne fra Valjoux, som leverede samme værk til mange producenter. Derfor skal man vide hvordan Rolex Valjoux 72 model præcis skal se ud. Et 100 % originalt ur koster fra ca. 150.000 kr. og op til ca. 400.000 kr., mens et eksemplar med et ikke-Rolex Valjoux 72 værk blot koster ca. 50-60.000 kr., hvis ellers kasse, skive og lynette ellers er 100 % originalt.

De risici, der er, når man samler/handler vintage Rolex, synes jeg, gør det meget sjovere. Når man  finder de helt rigtige gamle modeller i oprindelig stand og får alt tjekket, får man et kick. Specielt hvis prisen også er lav, og man gør et godt køb. Ingen andre mærker tilbyder samme udfordringer, som Rolex, da priserne sjældent beretter, at man fusker med urene for at trække høje priser.     

Hvad skal enhver mand vide om vintage ure – og Rolex i særdeleshed?
– Mange er skrækslagne for at købe en Rolex kopi. Faktum er, at Rolex laver ure af høj kvalitet, så virker et ur til at være fake, er det ofte fordi, det er det. Kvalitet fornægter sig ikke. Heller ikke når det gælder ure. Med hensyn til vintage Rolex så sæt dig ind i tingene, og forhør dig evt. på diverse fora, hvor andre samlere/kendere gerne hjælper til med at verificere, før du køber noget. Vær desuden meget skeptisk. Der findes ufattelig mange halvsmadrede Rolex ure derude, der måske er billige til salg, men hvad hjælper det at spare 5.000 kr., hvis uret er slidt, og et service ryger i 10.000 kr? Det er den klassiske begynderfejl at folk har fokus på prisen frem for selve uret. Det er ok for et til tre år gamle ure, men ikke når et ur er fem til ti år gammelt.

Rolex Explorer II ref. 1655

Hvad er det, der gør, at et referencenummer kan variere tusindevis af kroner i prisforskel fra variant til variant?
– Typisk er det en kombination af lavt stk. tal, en skive med et specielt udseende samt kort produktionsperiode. Det mest klassiske eksempel er de røde modeller i Submariner ref. 1680 og Seadweller ref. 1665, og selvfølgelig Newman Daytona’en. Her er det skivens udseende, der 100 % medfører, at prisen er typisk er dobbelt op i forhold til et identisk ur med en anden mindre eftertragtet skive variation. Et Seadweller ref. 1665 produceret fra 1977-1981, hvor teksten Seadweller står med hvid skrift koster cirka fra 60.000 kr., mens et tilsvarende ref. 1665 fra 1967-1976, hvor teksten står med rød, koster fra ca. 130.000 kr. Simpelthen fordi samlere foretrækker de røde varianter.   

Hvilke vintage modeller fra Rolex, tror du, vil stige mest i de næste år? Og hvorfor?
– Inden finanskrisen var priserne på vintage Rolex cirka 25 % højere end nu, og priserne er på vej op igen. De når nok næppe samme niveau som 2008 de næste par år, men jeg er stadig overbevist om, at de generelt vil stige lidt. Tendensen er større differentiering i priserne afhængigt af stand og tilbehør. Tidligere købte samlerne ALT vintage, men nu er det som om de mest tavelige eksemplarer ikke trækker samme priser som tidligere, mens de sjældne og fine modeller stadig trækker top dollar. Så gå efter de fine eksemplarer med tilbehør og oprindelige dele og betal lidt mere. De holder prisen bedre og er langt lettere at sælge videre igen, hvis andet frister.

Rolex Daytona ref. 6263, Rolex Explorer II ref. 1655

Disse ure starter typisk ved ca. 50.000 kr. Har man ikke den slags penge til et gammelt sports Rolex, kan man evt. købe et nyere Submariner LV ref. 16610. Modellen er netop udgået og kun lavet fra 2003-2010. Den har grøn lynette og adskiller sig fra alle andre Subs. Den spår jeg en stor fremtid i samlerkredse, så man skal være hurtig. Prisen er på et år steget fra ca. 30.000 til ca. 35-38.000 kr. for et pænt brugt eksemplar. Det samme gælder iøvrigt Seadweller ref. 16600, som også er steget efter Deepsea’en kom for et par år siden.  

Og hvilke er pumpet op på et prisniveau, der ikke bliver ved med at holde? Og hvorfor?
– Her kan jeg kun komme i tanke om Daytona ref. 116520. Den føler jeg stadig er for dyr i forhold til såvel nyprisen samt den tendens, der er i markedet. Den har holdt niveauet i mange år, men kommer der en ny Daytona, der er et par mm større, tror jeg prisen falder på 116520. Jeg ved godt, at tendensen fra Sub og Seadweller var modsat, men her lå brugtprisen også betydeligt under nyprisen. Det gælder ikke for Daytona’en i stål.

Patek 3710, AP RO Chrono 18 k rødguld, AP RO 5402

Der bliver lavet forfalskinger af stort set alle ure – også vintage ure. Hvordan sikrer man sig at både ydre dele og indmad er ægte?
– Er man ikke kender, skal man enten handle med en forhandler eller få uret verificeret af kendere. Det ses ikke så tit at nogen forsøger at snyde, men det er dumt at stole på nogen, man ikke kender, når vi taler ure til mange tusinde kroner. Det koster så lidt ekstra at handle sikkert, men til gengæld er glæden ved uret også meget større. Det er ikke sjovt at give kassen for en kopi.

Hvad er perlen pt. i din samling?
– Den er svær… Jeg har 4 ure i samlingen, der hver især betyder meget for mig.

1. Rolex Daytona ref. 6263. Modellen alle kender, men dette er en gammel reference, man meget sjældent ser. Den har Panda-skive (hvid skive med sorte subdials), hvilket ingen af de nyere Daytona modeller i stål har. Mit ur står i perfekt stand og er bare det perfekte underspillede stål Rolex.

2. Audemars Piguet Royal Oak Jumbo ref. 5402. AP RO er mit ynglingsdesign. Dette er modellen, der startede hele Royal Oak serien i 1972, og det første reference på Jumbo modellen. Det har det måske fineste automatikværk, der nogensinde er lavet sammenholdt med, at modellen er det første luksus ur i stål. Mit ur er fra 1980. Jeg købte det for flere år siden på Ebay af en eksentrisk østriger, der havde taget to-tre billeder, hvor man INTET kunne se. Jeg havde dog en god mavefornemmelse og ud fra de numre han oplyste, kunne jeg regne ud, at det var den oprindelige ref. 5402. Jeg købte uret for en slik pga. de dårlige billeder og manglende beskrivelse. Da det dukkede op var alt, som jeg håbede på. Det perfekte ur i min verden. Fremragende navn og historie, super flot værk samt et klassisk design, der bare holder og holder…

Top: Rolex Daytona ref. 16520, Rolex Daytona ref. 6263, Rolex "Red Sub" Submariner ref. 1680. Under: Rolex "Double red" Seadweller ref. 1665, Rolex "Red Sub" Submariner ref. 1680

3. Patek Philippe Nautilus ref. 3710. Måske ikke det kønneste ref. i Nautilus serien, men et af de mest sjældne. Uret var mit første Patek, og det skal man bare ikke sælge, men give videre til den næste generation. Uret er købt syv dage efter min søns fødselsdato, så mon ikke det skal gives videre til ham ved en særlig lejlighed engang. Jeg ville ønske, min far havde gjort det samme for mig, så det må jeg hellere selv efterleve. 😉

4. Rolex Explorer II ref. 1655. Modellen går også under navnet Freccione eller Steve McQueen, skønt han havde et Sub ref. 5512. Et ur, der bare adskiller sig fra alt andet sports Rolex med den orange viser. Det er bare så fedt et ur, skønt det er svært at aflæse tiden på. Mit eksemplar står i perfekt oprindelig stand, hvilket gør det lidt sjovere end et “almindeligt” 1655. Ulempen er, at jeg næsten ikke tør bruge det af frygt for ridser;)

Og det ultimative vintage drømmeur – uanset mærke. Og hvorfor?
– Patek Philippe ref. 2499. Fordi det bare har alt. Fantastisk historie, eftertragtet, kompliceret værk, flot og klassisk design som kun PP kan lave det. Måske lidt “morfar” men det kan jeg leve med. 😉

Drømmeuret i Mads Gjødesens verden: Patek Philippe ref. 2499 - spottet og til salg på www.mmcwatches.com

Hvilken af de tre nuværende Milgauss modeller spår du den største fremtid – og hvorfor?
– Det må være GV’en på grund af det grønne glas. Men sjovt som historien gentager sig. Milgauss er ikke de mest populære modeller, præcis som tidligere referencer af modellen. Så med lidt held gentager historien sig om 20-30 år. Men det kræver nok at den udgår snart igen. Det vil virkelig puste til brugtpriserne.

To kønne sager i form af Jennifer Aniston og Rolex Milgauss... Foto fra GQ.com

Afslutning sætningen: Man bør vælge et vintage ur fremfor et nyt, hvis…
-…man gerne vil signalere, at man har en individuel stil og ikke kører mainstream stilen, hvor man kører det sikre valg som modebladene foreskriver. Alle kan købe et dyrt nyt ur hos en af de fine forhandlere i København, men kun få har indblik i at købe vintage og tør praktisere det. Det er bare pisse god stil og sans for kvalitet og godt håndværk… også til kvinder!

Danielle Lloyd feat. hvid og sort kjole. Og et Daytona. Hun er tidligere Miss England. Så ved du også det.

Hvis du vil se mere til Mads Gjødesen, kan du begynde med at lure på hans nylancerede site, TimetoWatch.dk – tak for opmærksomheden og tak til Mads for de gode ord.

Mads Gjødesens site - www.timetowatch.dk

  

You may also like

5 comments

Morten-klitgaard 22. august 2011 - 10:36

fedt fedt fedt…..Mads er et orakel indenfor vintage….

Reply
Steffen 22. august 2011 - 15:47

Jeg kunne ikke lade være med, at trække på smilebåndet, da jeg læste denne linie

“man gerne vil signalere, at man har en individuel stil og ikke kører mainstream stilen, hvor man kører det sikre valg som modebladene foreskriver”

Modebladende (specielt damebladende) har de sidste par eller fem år skrevet om, at det er cool, at have ens fars, mands, kæreste gamle ur på og i særdeleshed, hvis de har et gammel guld Rolex, hvilket nok også er derfor man kan se diverse (kvindelige)kendisser med vintage ure.

Med det sagt så er det en fin side og ligner noget der kan ende med, at blive et dyrt bekendtskab.

Reply
Anonym 22. august 2011 - 17:32

Jeg må indrømme, at jeg ikke har læst meget om vintageure i de danske dameblade (jeps, jeg læser med), men uanset hvad, vil jeg ikke mene, det er mainstream med et vintageur. Der er måske kommet mere fokus på det? Og ja – siden kan godt føre lidt udskrivninger med sig. :O) Tak for input, Steffen.

Reply
CL 22. august 2011 - 14:44

Rigtig spændende læsning. Det er fantastisk at læse om entusiaster inden for deres felt, og her er virkelig en mand som ved hvad han snakker om!

Jeg synes i øvrigt, han har et Omega Speedmaster på hans side som ser rigtig godt ud.

CL
http://www.manspiration.dk

Reply
Kim T 22. august 2011 - 19:14

Mads er uden tvivl vidende når det handler om ure 🙂
Fint indlæg og hans nye side er helt sikkert et godt sted at starte, hvis man er ude efter et ur i den bedre ende 🙂

Har er helt klart en good guy.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk