Home Living Tivoli stolen – en kulørt Verner Panton kreation

Tivoli stolen – en kulørt Verner Panton kreation

written by Nicolai Klingenberg 1. august 2012
Pin It

Jeg begejstres til tider af det simple design – men også gerne af farver. Både på urremme, i tøjet og til tider i kunsten eller i møblementet. Sidstnævnte kategori passer fint til dagens nyhed, som i den grad er kulørt.

Et udsnit af dagens stol…

Da jeg for lidt over 20 år siden rykkede med mine forældre fra 2820 til 2920 Charlottenlund, var det et hus på vej, som havde en postkasse med et pudseløjerligt navn. Der stod Panton. Dengang var Verner Panton stadig i live, og jeg mener at huske, at han levede i det hus, som postkassen tilhørte. I 1998 døde Verner Panton, men da jeg igen faldt over hans navn på en auktion et par år efter – hvor jeg fik hammerslag på et par Panton stole – følte jeg, at jeg havde en eller anden lille forbindelse til ham. Vi havde trods alt boet på samme vej.

kyoto blue – det skulle være denne eller den grønne, hvis jeg skulle…

Tivoli stolen, som dagens indlæg handler om, er i følge presseskrivelsen Verner Pantons første stol. Han tegnede den for en restaurant i Tivoli tilbage i 1955. Siden da blev stolen relanceret i 2003 – en relancering som Joakim Lassen stod bag. De to nye bar navnene VP Lounge og VP bar, og de daværende nyheder var ikke bare kongens nye klæder. De blev nemlig til på baggrund af Verner Pantons noter og tanker omkring andre modeller af stolen.

For to år siden kom endnu to stole til familien – VP Kitchen og VP Kids. Om der også var gamle noter at finde til disse stole, melder historien dog intet om. Til gengæld er stolene nu at finde i 15 farver, hvor farverne tokyo yellow, montparnasse, kyoto blue og umami green nu også er at finde. Efter min smag ville jeg nok have valgt nogle langt mindre kække navne, når nu vi har med en dansk designer at gøre, samt en stol, der er opkaldt efter en dansk forlystelsespark.

Og vi giver billedet til farven montparnasse…

Det forlyder, at der bruges mellem 60 og 110 meter snor til en stol alt afhæng af model. En øvet fletter kan klare opgave på halvanden til to timer, og priserne begynder ved 2.445 kroner for en “kids” stol. Den originale Tivoli stol koster 2.966 kroner, og du kan blive klogere på stolen på Montana.dk

Kunne jeg indrette hele hjemmet med stolene? Nej. De minder mig lidt for meget om en avanceret havestol – som den i øvrigt også kan bruges som – men jeg ser den nemt som en form for installation i stuen, hvor den kan nyde selskab af en tungere stol. Er der nogen, der ved, om det var selv samme designer, der lavede den klassiske havestol med blå snor? Jeg kan kun se den for mit indre øje, men kunne forestille mig, at stolen er blevet kopieret gennem tiden…

Rapsgul? Nej – tokyo yellow

Du får også en direkte copy+paste info om Verner Panton, når nu vi er ved den danske mand:

Mere om Verner Panton (1926-1998)

Verner Panton var uddannet bygningsarkitekt fra Kunstakademiet i 1951 og arbejdede en kort tid på Arne Jacobsens tegnestue fra 1950-1952. Verner Panton betegnes ofte som outsideren inden for dansk design. Gennem hans valg af farver, form og materialer skilte han sig ud og eksperimenterede med et nyt formsprog. Verner Panton tegnede gennem årene en lang række designikoner –  lamper og møbler samt tæpper og tekstiler. Derudover stod Verner Panton bag flere opsigtsvækkende indretninger i Danmark og det øvrige Europa.

My Pleasure har flere artikler om kunst, living og dets lige her <—

Pin It

You may also like