Home Karismatiske mænd Johan Nissen – butleren der blev kunstner

Johan Nissen – butleren der blev kunstner

by Nicolai Klingenberg

Vi skal et par år tilbage i tiden. Her mødte jeg Johan Nissen. Han er herlig mand – nogle vil måske kalde ham pudseløjerlig – men han er flink, festlig, kreativ og skæv på sin egen charmerende måde. For en måneds tid siden traf jeg ham igen – og det møde blev til et interview, som du kan læse herunder.

Sexy NY. Et værk fra Johan i et privat hjem.

Sexy NY. Et værk fra Johan i et privat hjem.

Johan – du har rejst verden rundt, været butler og meget andet, men hvornår opstod din interesse for kunst?
– Min interesse for kunst opstod, da jeg arbejdede som butler i Düsseldorf. Min arbejdsgiver er kunstsamler, uddannet på Kunstakademie Düsseldorf og god ven med Andy Warhol. Jeg kom jeg tit på museer med min chef eller til ferniseringer og mødtes med kunstnere, high society folk og havde mulighed for at se private kunstsamlinger. Det, at se kunsten i virkeligheden, inspirerede mig til at blive kunstner.

White er titlen på kreation her.

White er titlen på kreation her.

Interessen opstod altså – og hvad skete der dernæst?
– Da min kontrakt var udløbet, havde jeg tid til at rejse rundt i verden. Da jeg kom hjem igen til Danmark, begyndte jeg at gå til ferniseringer i København og købte mine første værker af nulevende kunstnere. Sådan fik jeg mig en lille kunstsamling, og på et tidspunkt sagde en ven til mig, at jeg skulle begynde at lave kunst. Derefter gik jeg i gang med at lave collager på computeren med scan af gamle magasiner og erotiske billeder. Jeg startede med at lave små prints på lærreder på cm. 50×50 og solgte dem. Derefter lavede jeg prints på mit tøj og rejste med en ven til New York og boede der i en måned. Her mødte jeg mange kunstnere, kendte og ukendte, og alle syntes, at mine jakkesæt var fantastiske. Det inspirerede mig til at lave prints på skjorter og sammen med en fyr fra New York, lavede jeg et tøjmærke. Jeg solgte alle skjorter, men jeg var mere interesseret i kunst. Jeg gik ud af partnerskabet og brugte al min tid på at lave kunst, og alt hvad jeg lavede blev solgt. Jeg inviterede til flere ferniseringer, men blev ved med at lave prints på folks suits og skjorter som en sidebeskæftigelse, og det inspirerede mig til at lave custom made kunst til folks hjem, og det gør jeg stadig.

Star - i en anden stue.

Star – i en anden stue.

Du skaber kunst den dag i dag – hvordan vil du beskrive din kunst for en, der står med ryggen til?
– Min kunst er fyldt af farver, ikoner fra vores verden med billeder fra reklamer, mode, design og arkitektur fra forskellige tidsperioder specielt 1923-1980, biler, både, ure, smukke kvinder og alt, hvad der er gør livet fantastisk. Det hele krydres med små bemærkninger på værkerne, der skal få folk til at tænke over livet og de glæder, der er ved livet, og hvad vi bruger livet til.

Blue.

Blue.

Har din kunst ændret sig gennem tiden?
– Ja, det begyndte med T-shirt designs, mode og små lærreder, i dag laver jeg storformat prints, limited edition prints, posters og kunst på bestilling til indretning af folks hjem. Derudover laver jeg stadig kunsttryk på folks tøj.

James Dean er titlen - spottet i et privat hjem.

James Dean er titlen – spottet i et privat hjem.

Hvad beskæftiger du dig med rent kunstnerisk for tiden?
– Jeg arbejder på at lave en serie af billeder med retro luksusbiler og sportsvogne. Storformat og posterstørrelse med retro reklamer, ikoner og popart. Inspireret af min sidste tur til Californien, LA, LACMA, Petersen Automotive Museum og Venice Beach, hvor jeg boede en måned.

World of dolls.

World of dolls.

Har du en mission med din kunst?
– Min mission er at glæde mennesker, der ser mine billeder og at få dem til at mindes de bedste tider i deres liv, den passion de har oplevet, tænke gode tanker og derved blive fyldt af energi til at klare livets udfordringer.

Gay - således hedder værket.

Gay – således hedder værket.

Hvad mener du, at enhver M/K bør vide om kunst?
– Spørgsmålet er blevet besvaret af mange, men jeg er enig med den russiske forfatter Leo Tolstoy, der skrev Krig og Fred. Han sagde, at kunst er noget, der skaber en speciel forbindelse mellem kunstneren og publikum, som berører den enkelte. Jeg mener, at kunst og opfattelsen af kunst er individuel og kun kan tolkes af den enkelte.

Red Devil

Red Devil

Slutteligt – hvor kan vi se mere til dine værker?
– Nogle værker er i privat eje, men andre kan ses og erhverves på www.totallyunderground.com.

Tre hurtige til Johan Nissen:

Hvor og med hvem har du sidst spist et mindeværdigt måltid?
– Sidst var til min vens fødselsdag, hvor vi var tre venner, der spiste på Oliver & The Black Circus i Teglgårdsstræde 8A i København. Maden var god, og vi var godt underholdt.

Hvilket ur sidder der på dit håndled?
– Et Chronographe Suisse i rødguld fra 1950 med Landeron 48 værk. Det er et arvestykke fra min far.

Hvad drømmer du om for tiden?
– At rejse til Dubai og Abu Dhabi og glæde flere med min kunst og lave en fernisering i LA i det nye år.

Johan Nissen. Jeg kalder ham for Nissen, men det bryder han sig faktisk ikke om, så det vil jeg undlade fremover.

Johan Nissen. Jeg kalder ham for Nissen, men det bryder han sig faktisk ikke om, så det vil jeg undlade fremover.

Besøg Facebook, hvor My Pleasure også lever. Det er lige her

 

 

You may also like

3 comments

Sven-Erik 23. september 2013 - 20:48

God artikel. Mange tak.

Reply
Christian 27. september 2013 - 09:26

Lækkert! Mere kunst tak.

Reply
nicolaiklingenberg 4. oktober 2013 - 08:55

Tak for ordene begge to. Det er noteret med kunstønskerne.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.