Home PindemadderBobler Til middag med MUMM Champagne på D’Angleterre

Til middag med MUMM Champagne på D’Angleterre

by Nicolai Klingenberg

En invitation tikkede ind – et pænt ja tak blev sendt retur. I ultrakort form hed det sig, at Mumm Champagne ville vise lidt af, hvad deres repertoire byder på, og den slags takker jeg helst ikke nej til. Kom med til bords – og skål med.

Så for katten

Så for katten

I et tilstødende lokale til den herlige lobby, mødes vi. Her er et par stykker, jeg har truffet før – og nogle jeg aldrig har hilst på. Det er mægtigt, og mens vi konverserer lidt, bliver vi budt på lidt godt til de fem fingre. Blandt andet brisler og tatar. I glasset bliver vi budt på Mumm Cordon Rouge, som er husets “signatur”, og som er en vanlig brut. Forfriskende sag i øvrigt.

Tjener, der er gran i... Nå, smag nu bare.

Tjener, der er gran i… Nå, smag nu bare.

Vi er samlet på grund af flere ting – dels for at vise, at Mumm er mere end Cordon Rouge, men også fordi man nu vil til at slå et slag for de mousserende vine, som venter på os. Mumm har haft skiftende ejere gennem tiden, og senest er det blevet opkøbt af Pernod Richard, som producerer og distribuerer en række spirituosa. Mens vi venter på første ret, bliver vi klogere. Den middag, vi snart skal have, har det røde som omdrejningstema, og det er ikke tilfældigt, for i 1895 rejste to engelskmænd til den franske riviera, hvor de forsøgte sig på et kasino. De havde held i spil, da de satsede på rød og vandt stort, og det skulle fejres med en overordentlig flot middag på Hotel Savoy i London, da de kom hjem. Der holdes jævnligt sådanne middage – og de har altså alle relation til denne 1895-happening.

Champagne gør dig glad. Og vi får her en fortælling om huset Mumm.

Champagne gør dig glad. Og vi får her en fortælling om huset Mumm.

Nå. Der kommer røget laks til bordet – i selskab med ørredrogn og en creme af æggeblomme.

Laksen

Laksen

I glasset skænkes en Mumm Brut Vintage 2004, som tydelige smørnoter i snuden. Og så må jeg tilstå, at den har masser af karakter og smager ældre, end den i virkeligheden er. Det får jeg en forklaring på, og det skyldes blandt andet efterårets vejrfold, da høsten satte ind. Jeg tilstår dog, at jeg ikke husker, hvordan dette efterår var, men til gengæld byder champagnen på 70 % Pinot Noir og 30 % Chardonnay.

Anno 2004

Anno 2004

Til samme glas – eller flaske (vi får flotte opfyldninger) – serveres også en omgang ravioli med braiseret vildt og kulørte urter. Men jeg holder mig primært til champagnen – et foto skal du dog ikke snydes for.

Endnu et rødt og spiseligt element

Endnu et rødt og spiseligt element

Hvis du i øvrigt synes, at navnet virker bekendt uden at have smagt dråberne, så kan det måske have en relation til, at Mumm har været at finde på vinderpodiet, når der køres Formel 1, og sådan har det været i 14 år. All right. Vi skal have to retter til den næste flaske. Første ret er filet af lam med soltørrede tomater, glaserede perleløg, hvidløgspuré og en olie på timian. Det er tung kost, og jeg fornemmer, at efteråret er på vej.

 

Lam

Lam

Vi snupper lige en ret mere, inden jeg kommer til champagnen og næste ret er fra luften. Eller ret beset jorden, for en poulard kan ikke flyve. Det kan jeg heller ikke, for igen er vi i det tunge hjørne. Den er nemlig stegt med foie gras og saucen rummer også foie gras. Og lidt solbær for at gøre det hele sundt.

Poulard

Poulard

I glasset hældes der flotte dråber. Der er tale om en Magnum Mumm Cuvée R. Lalou Vintage 1998. I 1998 drog jeg til London i et lille halvt år. Jeg gik i jakkesæt og arbejdede i en bank. Men nok om det. Med snuden i glasset fornemmer man straks, at der er flere år på bagen i forhold til den sidste vintage fra 2004. Det giver måske sig selv, men det kan måske overraske nogle, at smagen er mere syrlig end 2004. Jeg spørger ind og antager halv-forsigtigt, at magnumflasken – altså 1,5 liter kontra 0,75 liter – har noget at sige. Og det har det, bekræfter Agnès Jones, som er brand ambassadør hos Mumm. Indholdet består i øvrigt af 50 % Pinot Noir og 50 % Chardonnay, mens Pinot Meunier er udeladt, da indholdet ville modnes for hurtigt, lyder det. Derudover er der tale om indhold fra de aller bedste druer, og således er der tale om en Prestige Cuvée

Magnum - vi nåede dog ikke at lege "Den som flaskehalsen peger på".

Magnum – vi nåede dog ikke at lege “Den som flaskehalsen peger på”.

Huset har i øvrigt 280 hektar marker, og jeg mindes at en hektar lynhurtigt koster en million euro i Champagne. Navnet Mumm? Det udtales omtrent sådan her: Måm. Vi er noget til sidste anretning. En dessert. Den er sublim. Simpelthen. Forvent chokolade mousse med hvid chokolade, marinerede jordbær og vistnok også vanilje. Den sidder lige i skabet. Og skålen.

Dessert.

Dessert.

Champagnen hertil hedder Mumm Rosé, og er en non-vintage. Du fornemmer røde bær i næsen, og sådan kan Agne godt lide det. De røde bær er også at spore i smagen. Den røde farve i roséen kommer dog ikke fra skallerne, men fra selve blandingen – og her er det så Pinot Noir, der kommer i spil og maler byen rød.

Rosé

Rosé

For det ikke skal være løgn, så får jeg også smagt en Blanc de Blancs. Agnes fortæller, at der faktisk er tale om en vintage, men det skilter – eller etiketterer – man ikke med. Det er en kældermesters beslutning, men sukkerindholdet – eller dosagen om du vil – ligger på sølle og herlige seks gram. Hvis du noterer dig købstidspunktet på din flaske Blanc de Blancs, så skal du ikke være ræd for at gemme flaske i fem eller ti år. Så er spørgsmålet bare, om du kan holde nallerne fra flasken i de år.

Blanc de

Blanc de Blancs

Det var ordene om aftenen. Jeg takker dig for, at du har læst med og kan i øvrigt oplyse, at jeg spadserede særdeles tilfreds hjem. Måske lettere dinglende, men det blæste også lidt.

 Lad propperne springe på Facebook

 

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk