Home Ure En pensioneret urmager taler ud

En pensioneret urmager taler ud

by Nicolai Klingenberg

Jeg er glad for gode historier, og i dag handler det om en urmager, jeg har mødt flere gange. Han har nogle år på bagen, men han kan stadig sit kram. Han er uddannet urmager og er for længst “gået af”, men alligevel var han frisk på at svare på et og andet om sit tidligere virke. Det handler også om symaskiner, at få noget i øjet og det faktum, at tiden kommer…

Her er et foto af en urmager, som jeg tog for en del år siden, da jeg var på urmesse i Schweiz. Jeg har ikke noget foto af den venlige mand, som er med i interviewet, men jeg vil love, at de to med garanti har siddet på samme vis.

Her er et foto af en urmager, som jeg tog for en del år siden, da jeg var på urmesse i Schweiz. Jeg har ikke noget foto af den venlige mand, som er med i interviewet, men jeg vil love, at de to med garanti har siddet på samme vis.

Frode – armbåndsure har spillet en væsentligt rolle i dit liv. Kan du fortælle, hvorledes det hænger sammen?
– Armbåndsure eller ure i det hele taget har spillet den rolle, at det har mest været det ren tekniske, der har haft den største interesse – men med tiden har jeg set mange forskellige ure, og tidens mode og dansk design har også haft  en vis påvirkning af synet på urene – det skandinaviske enkle design er tiltagende nogle steder. Angående uddannelse har det været den lange af slagsen – fire år i lære  (i provinsen) med “årsprøver” hvert år – og derefter 1/2 år på urmagerskolen på Bülowsvej i København.

Hvordan opstod din interesse for ure?
– Jeg var som dreng interesseret i teknik – og den interesse faldt fint sammen med en ledig læreplads. Dengang hang lærerpladserne heller ikke på træerne.

En hjælpende hånd skulle der minimum til - svært interessant og ganske kompliceret. Og måske en kommende brillemode.

Jeg har forsøgt at rumstere med finmekanik. Iført smoking endda. Det er ikke nemt. Overhovedet.

Du har arbjedet med ure i årtier – hvilke oplevelser har det givet dig?
Jeg har arbejdet i et par større urfirmaer og har dermed arbejdet med flere forskellige mennesker, hvilket i sig selv har givet mange oplevelser. Opgaverne med urene har også været meget forskellige – og dermed givet en del erfaring. Begge dele har været godt at have med videre i tilværelsen.

Hvordan har folks fokus på armbåndsure ændret sig gennem tiden?
– Da jeg startede i 1950’erne, havde de fleste mennesker deres armbåndsur fra deres konfirmation, og jeg husker, at et godt herreur kostede en håndværkerugeløn – det er jo total ændret, da man ved køb af et ugeblad i dag kan få ” et ur” med i købet. Men heldigvis er der flere og flere, der ønsker kvalitet, hvilket også afspejler sig i urbranchen.

Omega med "bumper" værk...

Omega med “bumper” værk…

Og hvordan har urene ændret sig efter din mening?
– Det fortæller det ovennævnte svar nok alt om – dog spiller udseendet mere ind idag.

Hvilket ur går du selv med?
– Først gik jeg med det almindelige konfirmationsur – siden et kraftigt Tissot Dinatro nur og nu et IWC automatik…

Hvad er det mest spændende ur, du har haft mellem hænderne gennem tiden?
– Igen noget der har appeleret til det tekniske: Reparation af minutslag i et gl. lommeur og ligeledes reparation af kæden i et  gammelt spindellommeur

Har du et drømmeur?
– Kort og godt: Nej.

Hvilke urmærker, har du erfaret, klarer sig bedst? 
– Flere kvalitetsure – hvor også priserne spiller ind…

Frode, som urmageren hedder, røg blandt andet til Schweiz, hvor han blev skolet til en særlig type værker hos Bulova.

Frode, som urmageren hedder, røg blandt andet til Schweiz, hvor han blev skolet til en særlig type værker hos Bulova.

Hvad mener du, at enhver M/K bør vide om armbåndsure?
– At urene skal holdes ved lige – ligesom biler og symaskiner.

Og om tiden?
Tiden er meget individuel – sommetider lang andre gange kort som i ens ferie. Jeg har engang nævnt for en god ven, at man kan lige så godt kan sige, at tiden kommer – hvilket gav ham et par søvnløse nætter…

Hvad drømmer du om for tiden?
– Jeg drømmer ikke – men håber ikke helbredet vil drille mig, da al “dårligdom” vil tage fokus, eller som Storm P. i sin tid sagde: Hvad rager verdenssituationen mig – jeg har fået noget i øjet.

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk