Home Ekvipering Historien om jeansene: Fra arbejdsbukser til trendsætter

Historien om jeansene: Fra arbejdsbukser til trendsætter

by Nicolai Klingenberg

Artiklen indeholder reklamelinks. Cowboybukser eller jeans, som de kaldes, er i dag en naturlig del af den moderne hverdags påklædning. Men sådan var det ikke altid. Da jeansene i sin tid blev udviklet, var det som en del af en arbejdsuniform. Vi fortæller her den korte version om denim og jeansenes vej fra arbejdsbukser til trendsætter. 

Foto: engelbert strauss

I dag kender de fleste mennesker nok brandet Levi’s, som er nogle af de største mærker inden for jeans. Men da forretningsmanden Levi Strauss og skrædderen Jacob W. Davis (født Jacob Youphes) i 1873 tog patent på ”blue jeans”, som senere blev forkortet til jeans, var det ikke med den almene eller modebevidste befolkning i tankerne. Faktisk blev de oprindeligt designet til hardcore arbejdere som minearbejdere, landmænd og fabriksarbejdere, men det vender vi tilbage til. 

En introduktion til denim

Først en lille introduktion til denim, som jeans er lavet af. Denim er et slidstærkt, blåt bomuldsstof, som franske vævere fra byen Nîmes udviklede ved en fejl, da de forsøgte at kopiere højkvalitetsstof af typen twill, som den italienske by Genoa var kendt for. Ordet jeans menes at være udledt af Genes, som er det franske ord for Genoa. Blandt andet forsynede byen sømændene i den italienske flåde med uniformer af dette stof. Nîmes’ variant blev kendt for at være af højere kvalitet og langt mere slidstærkt, og de blå jeans opstod, da næsten alle bukser blev farvet indigo-blå ved hjælp af den indiskebusk, som i dag er erstattet af en syntetisk metode. Da Strauss og Davis senere indledte deres samarbejde med henblik på at udvikle arbejdsbukser til mænd og kvinder, faldt valget efter flere forsøg på denim, fordi det egnede sig så godt til formålet. 

Foto: engelbert strauss

Fra arbejdsbukser til trendsætter

Jeans bruges den dag i dag stadig som moderigtige arbejdsbukser. Især yngre generationer af arbejdsmænd- og kvinder har større krav om, at deres arbejdsuniform skal se lækker ud samtidig med, at den skal være funktionel. Hos familievirksomheden engelbert strauss, der i over 70 år har produceret arbejdsbukser til mænd og kvinder, har man stadig jeans som en del af sin kollektion. Men det er selvfølgelig en arbejdsbuks-udgave med alle de nødvendige funktioner som bevægelsesfrihed, lommer til værktøj og mobiltelefoner og bærekomfort. 

Foto: engelbert strauss

I dag er jeans dog i lige så høj grad blevet lig med mode, og den udvikling skete allerede i 1950erne, særligt efter at James Dean havde udødeliggjort dem i filmen ”Vildt Blod”. I begyndelsen blev dog forbudt i restauranter, teatre og på skoler, fordi man mente, at de symboliserede oprør, men det ændrede sig med tidsånden i 1960erne og 1970erne. Herefter bed jeansene sig fast som en del af den tidløse mode, og i dag bæres de af både mænd og kvinder i alle aldre og fås i udgaver fra skinny, slim, bootcut, baggy, stonewashed og i stort set alle farver, man kan ønske sig. 

Modeindustrien har til alle tider ladet sig inspirere af forskellige trends og miljøer, og jeans er nok blandt de stykker tøj, som altid vil være moderne i en eller anden udgave, både for private og på arbejdsmarkedet. 

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk