Home Ure Et par tanker om quartz-ure

Et par tanker om quartz-ure

written by Nicolai Klingenberg 31. maj 2011
Pin It

Jeg bringer jævnligt indlæg om ure, og jeg bruger en del tid på at blive klogere på ure, og der tikker jævnligt fotos og spørgsmål ind i den elektroniske brevkasse. For eksempel spurgte en læser til et ur, jeg har til salg. Dialogen gik frem og tilbage, og den rare læser erkendte, at han ikke havde regnet med, at et det givne ur havde den pris, det nu engang havde. Han var på jagt efter et vandtæt ur, da en jordomrejse ventede lige om hjørnet.

Platin? Nej. DLC-coating? Nej. Sort guld? Nej. Plastic? Ja. Hvad det er for et ur, kan du læse mere om i dette indlæg.

Han ville gerne have noget stort – og gerne sort, men fandt ud af, at budgettet ikke var til det, han havde set på. Så var det, jeg foreslog ham et ur. Et Swatch. Og så var han vist solgt.

Uret tikker forholdsvis højt, men har til gengæld dag- og datovisning, der begge er meget nemme at stille. Forstørrelsesglas? Tjek.

Og hvorfor foreslog jeg så et Swatch? Det er egentlig ganske simpelt. Det er  er ur, der ikke lover mere, end det kan holde. Det signalerer ikke noget, det ikke er. I hvert fald ikke, hvis du kigger på Core Collection, som for mit vedkommende bringer minder tilbage om glade folkeskoledage, VO5 gelé, en cykel med gedebukkestyr og dengang man kunne få en halv liter sodavand i glasflaske med aluminiumsskruelåg.

Det begyndte lidt som "noget sjov", da Swatch group skabte Swatch - men det blev ramme alvor. Og så er det Swiss Made.

Derudover er jeg begejstret for designet – igen i Core Collection. Og det handler ikke kun om nostalgi, men også om rene linjer og en simpelhed, der er går rent ind i min hjernes designcenter.

Selvom Swatch også har udviklet ure med automatiske værker, så er det stadig quartzurene, jeg ser som de rigtige. Og her vender jeg egentlig op og ned på den holdning, jeg for eksempel har, når det kommer til Patek Philippe – PP har også quartz-ure i sortimentet, men dem vælger jeg at gå udenom, fordi Patek er kendt for automatik og optræk, og lige såvel er Swatch kendte for quartz, hvorfor jeg ikke har interesse i deres automatik værker.  Jeg vil gå så langt at sige, at Swatch (nok) er det eneste quartz-ur, jeg vil gå med (der kommer dog lige en undtagelse lidt længere nede). Snobberi? Egentlig ikke – nok nærmere tværtimod, og selvom det der med at snobbe nedad er endnu værre end at snobbe opad, så er der en mening med galskaben. Hvorfor betale mere for noget, der blot er gjort stort og flashy, for at ligne noget, det ikke er? Ingen mærker nævnt, og ingen glemt, men jeg forstår ikke helt konceptet i at betale  for eksempel 4.500 kroner for en ukendt modelune, der er pakket ind i for eksempel fup-guld og ditto ædelstene for kun at signalere noget, det ikke er.

Ingen krummelurer - simpelt design, der fungerer.

Slutteligt vil jeg dog lige nævne et quartz-ur mere, som godt kunne falde ind under kategorien ”thumbs up”. Der er ingen firserhistorie bag, men til gengæld iværksætterånd og do-it-yourself. Den unge svensker Mai-Li Hammargren har gennem de sidste år puklet for sin drøm om at udvikle sit eget ur. Prototypen er historie, og det reelle produkt en realitet. Det er en helt anden historie, men her kan du læse mere om Mutewatch, hvis du er nysgerrig.

Mutewatch - med fingerslide funktion og brummende alarm.

Og hov – hvad synes du egentlig om Swatch? Og her mener jeg klassiske sager a la det, jeg har vist her i indlægget.

Pin It

You may also like