Home Ure Et par tanker om quartz-ure

Et par tanker om quartz-ure

by Nicolai Klingenberg

Jeg bringer jævnligt indlæg om ure, og jeg bruger en del tid på at blive klogere på ure, og der tikker jævnligt fotos og spørgsmål ind i den elektroniske brevkasse. For eksempel spurgte en læser til et ur, jeg har til salg. Dialogen gik frem og tilbage, og den rare læser erkendte, at han ikke havde regnet med, at et det givne ur havde den pris, det nu engang havde. Han var på jagt efter et vandtæt ur, da en jordomrejse ventede lige om hjørnet.

Platin? Nej. DLC-coating? Nej. Sort guld? Nej. Plastic? Ja. Hvad det er for et ur, kan du læse mere om i dette indlæg.

Han ville gerne have noget stort – og gerne sort, men fandt ud af, at budgettet ikke var til det, han havde set på. Så var det, jeg foreslog ham et ur. Et Swatch. Og så var han vist solgt.

Uret tikker forholdsvis højt, men har til gengæld dag- og datovisning, der begge er meget nemme at stille. Forstørrelsesglas? Tjek.

Og hvorfor foreslog jeg så et Swatch? Det er egentlig ganske simpelt. Det er  er ur, der ikke lover mere, end det kan holde. Det signalerer ikke noget, det ikke er. I hvert fald ikke, hvis du kigger på Core Collection, som for mit vedkommende bringer minder tilbage om glade folkeskoledage, VO5 gelé, en cykel med gedebukkestyr og dengang man kunne få en halv liter sodavand i glasflaske med aluminiumsskruelåg.

Det begyndte lidt som "noget sjov", da Swatch group skabte Swatch - men det blev ramme alvor. Og så er det Swiss Made.

Derudover er jeg begejstret for designet – igen i Core Collection. Og det handler ikke kun om nostalgi, men også om rene linjer og en simpelhed, der er går rent ind i min hjernes designcenter.

Selvom Swatch også har udviklet ure med automatiske værker, så er det stadig quartzurene, jeg ser som de rigtige. Og her vender jeg egentlig op og ned på den holdning, jeg for eksempel har, når det kommer til Patek Philippe – PP har også quartz-ure i sortimentet, men dem vælger jeg at gå udenom, fordi Patek er kendt for automatik og optræk, og lige såvel er Swatch kendte for quartz, hvorfor jeg ikke har interesse i deres automatik værker.  Jeg vil gå så langt at sige, at Swatch (nok) er det eneste quartz-ur, jeg vil gå med (der kommer dog lige en undtagelse lidt længere nede). Snobberi? Egentlig ikke – nok nærmere tværtimod, og selvom det der med at snobbe nedad er endnu værre end at snobbe opad, så er der en mening med galskaben. Hvorfor betale mere for noget, der blot er gjort stort og flashy, for at ligne noget, det ikke er? Ingen mærker nævnt, og ingen glemt, men jeg forstår ikke helt konceptet i at betale  for eksempel 4.500 kroner for en ukendt modelune, der er pakket ind i for eksempel fup-guld og ditto ædelstene for kun at signalere noget, det ikke er.

Ingen krummelurer - simpelt design, der fungerer.

Slutteligt vil jeg dog lige nævne et quartz-ur mere, som godt kunne falde ind under kategorien ”thumbs up”. Der er ingen firserhistorie bag, men til gengæld iværksætterånd og do-it-yourself. Den unge svensker Mai-Li Hammargren har gennem de sidste år puklet for sin drøm om at udvikle sit eget ur. Prototypen er historie, og det reelle produkt en realitet. Det er en helt anden historie, men her kan du læse mere om Mutewatch, hvis du er nysgerrig.

Mutewatch - med fingerslide funktion og brummende alarm.

Og hov – hvad synes du egentlig om Swatch? Og her mener jeg klassiske sager a la det, jeg har vist her i indlægget.

You may also like

12 comments

Clauds Ingemann Møller 31. maj 2011 - 09:21

Et alternativ, der ligeså er med quartz værk, og uden ‘dikke-darrer’ er den amerikanske hærs ure, -her en model til blot 168 dollar:

http://www.countycomm.com/navNODATE.htm

De er ikke sådan lige, at få fat i, men gennem Ebay har jeg da fået et sådan eksemplar. -yderst holdbart, og uovertruffent om aften/nat da de specielle gasholdige time-markeringer lyser op, -hele natten velogmærke uden at blive ‘ladt op’ af sollys..

-Bare en tanke..

Reply
Nicolai Klingenberg 31. maj 2011 - 09:43

Herligt link, Claus! Det er jo netop det “tanker” kan gøre – få folk i tale. Og jeg er sikker på, at der findes mange andre gode bud derude – både prisvenlige og mere kostbare. Tak for linket – interessant læsning.!

Reply
Jonathan Szpirt 31. maj 2011 - 11:05

Jeg er enig i at quartzværk ikke dur til jakkesæt, men til fritidsaktiviteter af en vis kaliber, såsom jagt, dykning og bjergklatring er de ganske egnede. Ligeledes under rejser i konfliktområder er det uhensigtsmæssigt at flashe et ur et helt livs årsindkomster. I konfliktområder bruger jeg et sort Casio G-shock og til dykning fx http://www.mydivewatch.com/cit-bj2000-09e.html Der findes et enkelt dykker alternativ fra IWC, men det er pt. uopdriveligt.

Reply
Sørensen 14. september 2011 - 11:41

Jeg kommer lige ind fra siden her 3 mdr. efter. Jeg er ikke helt enig med dig, lige meget om du har jakke set eller ej kan du god bære et ure med quartzværk på din arm. Jeg arbejder i en bank til daglig og går med skorte og slips. Jeg synes det er totalt cool at være anderledes, at have et ur som folk kigger rigtig meget på. Derfor købte jeg mig et billigt ur fra Ice watch inde på http://www.nicetimes.dk og jeg har ALDRIG før oplevet så meget opmærksomhed pga. af farven.

Reply
Anonym 14. september 2011 - 12:00

Nu er al opmærksomhed nødvendigvis ikke positiv. ;O) Spøg til side – det er klart en smagssag, og det, der betyder mest, er naturligvis, at man selv er tilfreds. Snedigt med link til dit købssted i øvrigt. 🙂

Reply
Christian Riis 31. maj 2011 - 11:15

Hvis det er det simple amerikanske vintage-look, man er ude efter, er Timex, den gamle amerikanske urproducent, også et godt bud. Med rødder i det amerikanske militær er der garanti for et velfungerende urværk.

http://bit.ly/mdJ4LN

Blandt andet Jcrew forhandler de klassiske militærmodeller. En nato-rem, og du er kørende. Jeg er selv ejer, og er rigtig glad for mit ur.

Ligesom C. I. Møllers forslag, forhandles disse ure også i stor stil på ebay.

/Christian

Reply
Steffen 31. maj 2011 - 11:43

Timex forhandles flere steder i danmark, hvis man gerne vil se giraffen inden man handler og / eller ikke vil handle i USA.

Hvad med et Casio G-shock de er store og nærmest uopslidelige og vil passe fint til en tur rundt om globen.

Reply
Henrik 31. maj 2011 - 13:00

Interessant artikel. Jeg købte selv dette Swatch ur for lidt tid siden (New Gent – Black Rebel):

http://www.swatch.com/zz_en/newgent/newgent_watches.product-SUOB702.html

Netop dette ur blev valgt fordi det er et billigt “mode” ur, hvor det ikke har den store økonomiske konsekvens at sorte ure er formenligt total outdated om nogle år (og allerede på vej til at blive det). Derudover er det meget ungdommeligt i forhold til fx et guld ur, og meget simpelt i designet. Det kan fåes i flere farver og man kan derfor relativt billigt investere i flere ure til forskelllige outfits.

Jeg vil dog gerne advare alle om at netop dette ur tikker ekstremt højt!!

Generelt syntes jeg alle ure har sin berettigelse så længe det ikke er ure, som forsøger at være andet end det som det er. Jeg har fuld forståelse for at det ikke er alle, som kan bruge titusindevis af kroner på dyre ure, men jeg vil give dig ret i, at det ikke giver meget mening at købe billige “guld” og diamanture. Men ure som swartch og Casio har sin berettigelse, da der er noget retro og klassisk over dem, og alle ved, at det ikke har kostet alverden. Du forsøger altså ikke vise noget du ikke er. Jeg er altså meget enig i din betragtning, Nicolaj.

Reply
Jesper 31. maj 2011 - 14:29

Hvordan pokker får du råd til alt det legetøj 🙂

Reply
Nicolai Klingenberg 31. maj 2011 - 16:35

Tak til alle for links – og input. Og Henrik – jeg er også enig med dig i, at man absolut ikke skal spare op og bruge titusindevis af kroner på finere ure. Det er smagssag! Og jeg må i øvrigt tilslutte mig Casio også – det er jeres kommentarer, der lige får klokkerne til at ringe, så tak for det. Kiggede i øvrigt på et G-Shock i en lufthavn for noget tid siden, men købte dog ikke. Det er også et mærke, der har sin plads. :O) Dog synes jeg udvalget af modeller var enormt.

Reply
Chris 31. maj 2011 - 19:58

Hej

Quartz urværk er jo oftest betragtet som 2. klasses i forhold til et manuelt/automatisk urværk. Men en del af de tunge urfirmaer har/haft dem i deres sortiment. Omega sælger stadig mange James Bond ure med Quartz.
Jeg har selv 3 med quartz, et Suunto, som er uundværligt på vandreferierne, et Rolex OysterQuartz G/S.
samt et Swatch. Det sidste til at minde mig om at dette bærer en stor del af ansvaret for at urindustrien overlevede. OysterQuartz’en får ikke meget armtid, men det er et flot ur, og dets høje tikken er en del af dets personlighed.

Reply
Klingenberg 31. maj 2011 - 22:51

Tak for input, Chris! Gode ord – og jeg modtager gerne billeder af din OysterQuartz med mere på
nk@my-pleasure.dk. God aften til alle!

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk