Home Ure Gyldne dage – et kig på Rolex Day-Date

Gyldne dage – et kig på Rolex Day-Date

written by Nicolai Klingenberg 11. maj 2011
Pin It

Jeg kom til lommerne – eller retter sagt til kortet – da jeg spankulerede rundt i Puerto Banus. Et hurtigt kastet blik i  et vindue afslørede et ur, som jeg længe har kigget og budt på. Efter en dialog, en opringning til ejeren og et swipe med kortet var jeg ur rigere”¦.

Afbleget garn på armen og en Day-Date om håndleddet - uden spansk parlør. Lunes betyder dog mandag.

Vi skal mere end fem årtier tilbage i tiden for at finde det første Rolex Day-Date – og det første ur, der både viste dag og dato. Det var i 1956, og Day-Daten var det første ur med en skive, der skev ugedagene fuldt ud.

Skiver af nyere dato og med forskellige sprog, farver og timemarkeringer. Der findes også varianter med ædle stene som timemarkører.

Da jeg handlede mit ur i Spanien, er ugedagene skrevet på spansk, hvorfor jeg overvejer at udskifte skiven til en engelsk. For eksempel kan det være forvirrende, når der står Domingo om søndagen, og når humøret ikke lige er til Plácidos ballader. I øvrigt har Mr. Domingo ambassadør for Rolex siden 1982 – en titel som Roger Federer i øvrigt også prale af

En Rolex annonce anno 1990'erne feat. Domingo

Nå. Min nyindkøbte sag hørmer lidt af en blanding af morfar og palermo – det et mindre ur med en diamrter på 36 millimeter, som dog af en eller anden årsag virker lidt større. Måske på grund af ædelmetallets vægt.

Lænken blev udviklet specifikt til Day-Date'en - og den åbnes ved at hive i Rolex logoet.

For tre år siden kom Day-Date II – maskineriet var vokset fem millimeter, og platin var nu en mulighed på materialelisten. Det samme var roséguld og hvidguld.

Day-DAte II - fem millimeter større og her i gult guld.

Den tidligere ejer af uret var efter forlydende kommet i mere eller mindre akut behov for kontanter, hvorfor han måtte veksle tidsviseren til kolde kontanter.

Der er den - med lidt morfar møder palermo attitude.

Jeg har desuden resarchet mig frem til, at øgenavnet The President Watch, hænger sammen med, at præsident Eisenhower fik overrakt et Datejust af en højtstående Rolex –repræsentant i 1948 for at fejre 2. Verdenskrigs afslutning (nogle år forsinket i øvrigt). Selvom det var et Datejust – og ikke et Day-Date – blev øgenavnet en realitet, da Eisenhowers klokke skulle have ny lænke i 1956. Den lænke havde integreret eller skjult lukning, hvorfor lænken blev døbt President’s Bracelet. Man mener, at Day-Date’ens lancering samme år hænger sammen med, at den på daværende tidspunkt nye model blev døbt The President Watch eller Rolex President Watch.

 

Pin It

You may also like