Home Ure Gyldne dage – et kig på Rolex Day-Date

Gyldne dage – et kig på Rolex Day-Date

by Nicolai Klingenberg

Jeg kom til lommerne – eller retter sagt til kortet – da jeg spankulerede rundt i Puerto Banus. Et hurtigt kastet blik i  et vindue afslørede et ur, som jeg længe har kigget og budt på. Efter en dialog, en opringning til ejeren og et swipe med kortet var jeg ur rigere”¦.

Afbleget garn på armen og en Day-Date om håndleddet - uden spansk parlør. Lunes betyder dog mandag.

Vi skal mere end fem årtier tilbage i tiden for at finde det første Rolex Day-Date – og det første ur, der både viste dag og dato. Det var i 1956, og Day-Daten var det første ur med en skive, der skev ugedagene fuldt ud.

Skiver af nyere dato og med forskellige sprog, farver og timemarkeringer. Der findes også varianter med ædle stene som timemarkører.

Da jeg handlede mit ur i Spanien, er ugedagene skrevet på spansk, hvorfor jeg overvejer at udskifte skiven til en engelsk. For eksempel kan det være forvirrende, når der står Domingo om søndagen, og når humøret ikke lige er til Plácidos ballader. I øvrigt har Mr. Domingo ambassadør for Rolex siden 1982 – en titel som Roger Federer i øvrigt også prale af

En Rolex annonce anno 1990'erne feat. Domingo

Nå. Min nyindkøbte sag hørmer lidt af en blanding af morfar og palermo – det et mindre ur med en diamrter på 36 millimeter, som dog af en eller anden årsag virker lidt større. Måske på grund af ædelmetallets vægt.

Lænken blev udviklet specifikt til Day-Date'en - og den åbnes ved at hive i Rolex logoet.

For tre år siden kom Day-Date II – maskineriet var vokset fem millimeter, og platin var nu en mulighed på materialelisten. Det samme var roséguld og hvidguld.

Day-DAte II - fem millimeter større og her i gult guld.

Den tidligere ejer af uret var efter forlydende kommet i mere eller mindre akut behov for kontanter, hvorfor han måtte veksle tidsviseren til kolde kontanter.

Der er den - med lidt morfar møder palermo attitude.

Jeg har desuden resarchet mig frem til, at øgenavnet The President Watch, hænger sammen med, at præsident Eisenhower fik overrakt et Datejust af en højtstående Rolex –repræsentant i 1948 for at fejre 2. Verdenskrigs afslutning (nogle år forsinket i øvrigt). Selvom det var et Datejust – og ikke et Day-Date – blev øgenavnet en realitet, da Eisenhowers klokke skulle have ny lænke i 1956. Den lænke havde integreret eller skjult lukning, hvorfor lænken blev døbt President’s Bracelet. Man mener, at Day-Date’ens lancering samme år hænger sammen med, at den på daværende tidspunkt nye model blev døbt The President Watch eller Rolex President Watch.

 

You may also like

19 comments

Christopher 11. maj 2011 - 14:41

Super fedt ur, det passer jo lige dig 😉
Men hvad måtte du så slippe for sådan en satan 😉

Reply
Nicolai Klingenberg 11. maj 2011 - 15:32

Tak for det, Christopher. Har talt med et par gutter i dag, som ikke selv mente, de ville kunne bære det. Det er jo en smagssag, om man kan lide, men jeg er solgt. I hvert fald for nu – jeg har det jo med at sælge og bytte. 🙂

Prisen? Den kan du få en indikation af på diverse ursider. 🙂

Tak for input.

Reply
Martin Truels Nielsen 11. maj 2011 - 17:25

Det er et super cool ur.
Efter min mening en perfekt blanding af dresswatch og hverdags ur.
men det er rigtigt ikke alle kan bære et guld (med guldlænke) ur.
tilykke med det Nicolai 😀

Reply
Nicolai Klingenberg 11. maj 2011 - 17:47

Tak for det, Martin! Bliver det for “bling” med tiden, kan jeg overveje at smide noget læder på. 🙂

Reply
Sebastian 11. maj 2011 - 17:48

Uha, uha! – Rolex!
Tror desværre ikke lige at et Rolex pt. vil klæde min stil, men efterhånden som man bliver ældre og mere moden, så kunne det da sagtens være.

Reply
Nicolai Klingenberg 11. maj 2011 - 17:49

@Sebastian: Hvad er du så til? 🙂

Reply
Simon 11. maj 2011 - 18:20

Alt under 41 mm er dame ure, men det er fandma et fedt stodder ur, du mangler bare en par guldringe og en flaske Fernet Branca, og måske en hvid wifebeater…og til sidst et par boxfresh sneakers, så er du klar til en bytur i Sydhavnen

Reply
Nicolai Klingenberg 11. maj 2011 - 18:28

@Simon: Jeg er ikke helt enig i alt under 41mm er til kvinder. En traditionel sub er jo fx 40 mm, men jeg kan godt se, at der er lidt stodder over klokken med en tilbagelænet ekvipering a la wifebeater og gummisjoskere. Alternativt lidt Jørgen fra Kims reklamerne! 🙂

Reply
Danny 11. maj 2011 - 21:48

– Fedt fedt… som tidligere bemærket, kan du bære det med stil… 🙂 selv pønser jeg på en sub i guld med sort skive, (har en i stål og en datejust i stål) kender du ham PR ure i Århus? han har det nye til ca.140k.

Reply
Nicolai Klingenberg 11. maj 2011 - 22:20

Mange tak, Danny. Er stødt på flere annoncer fra PR ure, men kender ham ikke. Kunne måske lave en Århus visit ved lejlighed og guide til det gode liv. 🙂

Kunne i øvrigt nemt forestille mig en guld sub ved lejlighed, men altså… Næste stop må være en Patek, men det kræver lidt opsparing eller salg af de tre, jeg har til, ja salg.

Reply
Chao 11. maj 2011 - 23:28

36mm YG DD President er Rollie af alle rollies:) der er en grund til Day Dates er den eneste model som kun kan fås i ædelmetal. For dem der ik har råd… de må nøjes med en Sub:)

Lidt mere info hva er jeg husker fra de DJs der blev sent til de forskellige Generals.
Nr 50000 chronometer blev uddelt til General Guisan
100000 – Churchill
150000 – Eisenhower
200000 – General Gruenthe

Reply
Simon Hedegaard 14. maj 2011 - 00:34

Lækkert ur… har også selv luret på et lign mange gange! Men føler mig bare ikke helt voksen nok til et endnu 😀 men så alligevel, det kunne da være sjovt at prøve et!

@ Danny… Hold dig langt væk fra PR Ure, han er vist også blevet dømt for hæleri !
http://www.urforum.dk/forum/viewtopic.php?f=5&t=8793

Tag istedet fat i Micki (Dreamwatch.dk) eller Bo “kongen” (http://www.vintageure.dk/desktopdefault.aspx?tabindex=7&tabid=78&userid=1713) De plejer at kunne skaffe tingene hjem til fornuftige priser 😀

Reply
Morten 18. maj 2011 - 08:25

Fed klokke!!! Man kunne fristes til at tro at du allerede havde solgt den til Dreamwatch.dk….De har nemlig en til salg magen til – og endda også købt i Spanien….. Og nu VED jeg tilfældigvis at han har eller har haft, en Nautilus som vidst også skulle sælges på et tidspunkt 🙂 Har du handlet???

Mht PR-ure så ville jeg personligt træde varsomt – Har hørt om folk der har haft uheldige oplevelser og han tager top$ for ure der er i relativt dårlig stand – Jeg har set et par stykker…. Men han har mange forskellige ure på lager.

Reply
Nicolai Klingenberg 18. maj 2011 - 08:47

@Morten: Har lige været inde på Dreamwatch – og set den spanske! 🙂 Det er dog ikke mit – men helt samme model. Så nej, jeg har ikke handlet. Min Day-Date er stadig i behold, men jeg kan ikke afvise, at den skifter hænder, hvis den rette pris eller køber dukker op. 🙂

Tak for input!

Reply
Morten 18. maj 2011 - 13:23

Det var ellers nærliggende at tro at du havde fået et godt tilbud af Micki…… Lidt af et sammentræft at han får sådan en ind fra Spanien, kort tid efter du har købt en 🙂

Men fed stoddersnob klokke – Den leder tankerne hen mod lystyacht, boblebrandert og åbenstående Lacoste Polo med dertilhørende brystmåtte……. Så det er nok ikke nogen tilfældighed at du fandt den der hvor du gjorde 😉 Puerto Banus er for vild….

Reply
Nicolai Klingenberg 18. maj 2011 - 16:55

Tak for det, Morten. :O) Og ja, jeg kan nemt se et Puerto Banus setup med de omtalte ingredienser! Tak for input!

Reply
Ulrik Baltzer 23. maj 2011 - 15:57

Vedrørende debatten om PR-Ure i Århus, så vil jeg på det kraftigste anbefale, at du går langt udenom dem. Indehaveren har flere gange haft ørene i maskinen på grund af salg af hælervarer og har også hørt mange historier fra folk, der har købt ure, som senere viste sig at være sammensat af forskellige dele. Hørte disse historier da jeg købte mit sidste Rolex Submariner ref. 16610 fra en inkarneret århusiansk urkender.

On topic: Super fedt ur. Få kan bære et guldur, men jeg synes helt sikkert, at din øvrige ekvipering berettiger viseren på dig. Jeg har selv lige investeret i en Turn-O-Graph fra 2005, som for øvrigt også kun er 36 mm, men man vænner sig hurtigt til det, har jeg ladet mig fortælle.

Reply
Ulrik Baltzer 26. maj 2011 - 23:53

Og kan da lige tilføje, at Mickis ur ikke er det samme. Kenderen vil nemlig observere, at Mickis ur, i modsætning til Nicolais, ikke er udstyret med den fornemme præsidentlænke.

Reply
Nicolai Klingenberg 27. maj 2011 - 08:37

@Ulrik: Det er helt korrekt – både lænke og lukning er af forskellig karakter. 🙂 Tak for input!

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk