Home Ure Rolex Submariner versus Rolex Sea-Dweller – hvad er du til?

Rolex Submariner versus Rolex Sea-Dweller – hvad er du til?

by Nicolai Klingenberg

En tidlig nattetime rendte jeg på en ven, der havde sin bedre halvdel med i byen. Hun var ekviperet med en Sea-Dweller, og jeg med en Submariner. To ure, der ligner hinanden, men som er forskellige – som har hver sin gruppe af dedikerede samlere.

Halløj med ure i form af Sea-Dweller til venstre og Submariner til højre. Vidt forskellige årgange dog.

Først og fremmest skal det siges, at Sea-Dwelleren, som man primært har kendt den, ikke længere bliver produceret – den er blevet afløst af den større Sea-Dweller Deepsea, som jeg kan komme tilbage til ved en anden lejlighed.

Personligt er jeg mest til Sub’en – og jeg har to. Det hænger sammen med, at Sub’en kom ud omkring et årti før Sea-Dweller’en, og at den for mig dermed er mere original.

Den gamle svend - med bobbel, 200 meter mærke og noget mere gullige visere og timemarkeringer. Submariner er navnet.

Det siges desuden, at Sea-Dwelleren er en videreudvikling af Sub’en, da professionelle dykkere fra firmaet Comex S.A. skulle have et ur, der kunne modstå mere end Sub’en. Derfor er glasset – som jeg har forstået det – kraftigere på Sea-Dwelleren, lige såvel som modellen har en integreret ventil på siden, som udligner trykket under havoverfladen. Sea-Dwelleren kan således klare heftigere dybder – de første tålte 610 meter, dernæst 1.220 meter og slutteligt 3.900 meter med introduktionen af Deepsea.

Udover dybdeforskellighederne adskiller Submariner’en og Sea-Dwelleren sig også på andre områder – Sub’en har forstørrelsesglas over datoen (på de modeller, der har en sådan), og Sea-Dwelleren er en anelse højere. Rygter forlyder desuden, at nogle ”Dwellers” skulle være en millimeter mindre i diameteren (39 millimeter versus 40 millimeter) i forhold til Submarineren. Om det er sandt ved jeg dog ikke.

Uden bobel, men dog med dato. Og til "herredybt".

Der er selvsagt meget mere at skrive om ovenstående, så du skal være velkommen til at fylde på herunder. Jeg hører dog meget gerne, hvilken model du er til – enten på drømmeplan eller i samlingen.

You may also like

25 comments

Steffen 28. juli 2011 - 22:45

Jeg må indrømme, at ingen af dem gør det mindste for mig.

Jeg er kommet frem til mit næste ur køb skal være noget dual time / GTM værk, jeg har blandt andet kig på Vacheron Constantin Dual time og Girard Perregaux WW.TC, men de er begge ufatteligt dyre, så der går nok noget tid, inden jeg får snitterne i et af dem.

Derudover er jeg også gået hen og blevet vild med ure i rød guld, hvor de to ovenstående begge gør sig rigtig godt, det samme dør day-date og underligt nok Big Ingenieur, i samme ombæring må jeg erkende, at jeg er gået hen og blevet lidt vild med et Big Bang i rød guld.

Reply
Anonym 29. juli 2011 - 10:19

Det er jo en fair sag, Steffen. 🙂 Jeg har selv en dual time frækkert fra Linde Werdelin, og jeg bruger flittigt funktionen, når jeg er på farten uden for landets grænser, hvor timerne kan drille.

Det lader til at være nogle gode bud, du har i tankerne – jeg krydser fingre for, der sker noget, og som vanligt opfordrer jeg gerne til, at du sender fotos, når og hvis… 🙂

Reply
Steffen 29. juli 2011 - 11:37

Ja, dual time er næsten et must, når man rejser meget eller gør forretning med folk, på den anden side af jorden.

Ja, de er virkelig lækre, men de koster det samme som en fabriks ny golf, så der går nok noget tid før, jeg bliver i stand / villig til, at betale den slags mønt for et ur, men du hører fra mig når det sker 😉

Jeg har også kigget på LW, specielt Spidospeed er begyndt, at vække min interesse, de virker dog til, at være svære at opstøve end et fabeldyr.

Reply
Morten-klitgaard 29. juli 2011 - 07:27

Tjaaah….. Som ejer af en Sea-Dweller kan det jo ikke komme som nogen overraskelse hvad jeg er mest til. Vi har i husstanden både en Sub 16610 (konens) med datohjul og cyclops – og så min Sea-Dweller. Jeg valgte Dwelleren frem for Subben da jeg syntes den æstetisk er pænere idet den ikke har cyclopsen. Cyclopsen gør i øvrigt også at datoen ikke kan læses i bestemte vinkler. Jeg er nu heller ikke så gammel så jeg skal bruge forstørrelsesglas for at læse datoen i mit ur 😉
Samtidig syntes jeg, at det at Dwelleren lige er en lille smule højerer i profilen, gør det lige en anelse mere maskulint. Hele uret virker for mig lidt mere robust end Subben

Når det så er sagt så er jeg enig med dine betragtninger mht originalitet Nikolaj. Submarineren er og vil altid være uret der definerede en hel genre af ure og der er altså en grund til at det er det mest kopierede ur i verden. Derudover kan jeg godt li de gamle maxi dials med de store timemarkeringer og uden hvidguldsmarkeringer.

Begge ure gør sig jo i øvrigt LATTERLIGT godt på natoremme. Vi går stort set aldrig med andet herhjemme. Og de har jo den fordel at de ikke har et “single point of failure”…Dvs hvis den ene pin i kassen skulle falde ud, så ryger uret ikke af armen, idet remmen går under urkassen og går gennem begge endepins… hvis det giver mening? Shortform – Lortet kan ikke bare sådan lige falde af armen.
I øvrigt er der også lige kommet en amerikansk spiller på banen som laver gummiremme til Rolex. Det ser RIGTIG godt ud og jeg overvejer selv at hente en hjem. http://www.rubberb.com

If it’s good enogh for James bond, it’s good enough for me….

Reply
Anonym 29. juli 2011 - 10:21

Herlig feedback, Morten. Jeg var et smut forbi linket, og det ser meget spændende ud – jeg har sendt dem en forespørgsel på et og andet, så nu må vi se, hvad det kan føre med sig…

Natoremme har jeg også – men det er noget tid siden, jeg har haft dem på. Til gengæld kunne din kommentar minde mig om, at det måske var på tide med et “skift”. 🙂

Tak for kommentaren.

Reply
Morten-klitgaard 29. juli 2011 - 07:31

Nikolaj = Nicolai 🙂

Reply
Nicolaj Biceps Nielsen 29. juli 2011 - 09:52

napper gerne et af hvert… Men er mest, grundet udseendet, til Sea-Dweller…

Reply
Ulrik B 29. juli 2011 - 10:28

Jeg er selv lidt i tvivl.

Jeg synes alt andet lige, at Submarineren er et lidt mere stilet ur, mens Sea Dweller har lidt mere sports/dykker-DNA. Jeg har hørt, som Morten Klitgaard også er inde på, at SD’erens markant højere profil gør, at den er lidt sværere at gemme væk under et skjorteærme, ligesom klokken i det hele taget kan føles lidt klodset i starten. Mange, i hvert fald på de sider jeg læser med på, har skiftet tilbage til Submariner af samme årsag.

Når det så er sagt, så synes jeg faktisk lige godt om begge ure – til forskellige situationer. Ret fascinerende egentlig med to ure, der ligner hinanden så meget, men alligevel er så forskellige.

Den nye Deep Sea har jeg dog ikke meget til overs for, ligesom jeg ikke har for den nye Submariner, fordi begge efter min mening er blevet for klodsede.

Reply
Anonym 29. juli 2011 - 10:58

Deep Sea’en har heller ikke vundet mit hjerte – jeg synes, det er møgstort. Som i “for stort”. Til gengæld har den nye lukning, som også findes på Sub’en vist vundet mange hjerter – den skulle være virkelig lækker.

Den nye Explorer ser nu også meget spændende ud – beklager det lidt dårligt belyste foto i øvrigt. Den er vokset en millimeter, hvis jeg ikke husker galt.

Reply
Morten-klitgaard 29. juli 2011 - 18:14

Deep-sea er direkte uharmonisk med den smalle lænke til den kæmpe hockeypuck. Jeg kender MANGE der købte Deep-Sea’en da den lige kom ud, kun for at skyde den af igen og købe en “gammel” Sea-Dweller. Den nye Explorer er kanon flot….Meeeeeen hvis jg skal ha en Rollie med orange GMT hånd, så blir det sgu en original Freccione, men det har vi jo snakket om 🙂
Generelt syntes jeg de nye Explorer er for klodseded, ligesom de keramiske lynetter heller ikke helt falder i min smag….Alt for “shiny”

Reply
Anonym 12. august 2011 - 15:43

Stod den mellem Freccione og den nye Explorer, ville jeg også vælge førstnævnte. 🙂

Reply
Martin 29. juli 2011 - 10:42

Jeg er til et sea-dweller, da jeg selv har et 🙂 , mit er en årgang 2003, men ville jeg gerne have et sea-dweller, der er samme årgang, som dit submariner 🙂

Reply
Anonym 29. juli 2011 - 10:59

Go for it, Martin! 🙂

Reply
Martin 29. juli 2011 - 17:01

Har lige erhvervet mig et Audemars Piguet Royal Oak Offshore Diver, sikke et langt navn. Så pengepungen siger,at jeg skal vente 🙂 Men helt sikkert et ur, jeg kunne finde på, at købe på et tidspunkt. Tak for en fed blog.

Reply
Morten-klitgaard 29. juli 2011 - 18:10

Hjernedød fed klokke…..

Reply
Morten-klitgaard 29. juli 2011 - 18:10

Hjernedød fed klokke…..

Reply
Anonym 30. juli 2011 - 10:39

Selv tak, Martin. Og tillykke med din AP Diver for nu at sige det kort. 🙂 Har du mod på at fortælle om den, må du gerne sende mig en mail på nk@my-pleasure.dk

Reply
Anonym 2. august 2011 - 16:41

i have a deep-sea dweller, not the same as sea-dweller but still looks quite the same… its quite big and its quite easy to get scratches since its so big… got a panerai daylight aswell, black dial with black leather strap just to have something to change between… its a perfect combo and i defo recommend it… but if u only have the deep-sea dweller, u will get tired of it… quite fast…. !

Reply
Anonym 12. august 2011 - 15:42

Thanks, Brutalsanning. Did not see your reply before now. I think quite a lot of people have the same feeling about the Deep-sea-dweller. And as far as I know Rolex have all ready made some changes to it?

Reply
Anonym 19. september 2011 - 23:21

I’m not sure to be honest with you.. And if you’re right, do you know what they changed?

But don’t get me wrong, the deep-sea dweller is a very good choice. It stands out alot more than the normal submariner. I just love it when I come to places with “not-so-much-lights-in-the-room” so the lightblue dial shows. its awesome and definitely makes the watch desirable! I DO recommend it, but I strongly recommend to change between a classic from time to time so you can appreciate the rolex more when you come to wear it 🙂

Reply
Anonym 20. september 2011 - 06:38

As far as I remember it is something on the dial – probably small details, but still… 🙂

The blue dial should be very beautiful in dark places – and really powerfull too. Must see that some time when I get the chance. And thanks for Swedish feedback! 🙂

Reply
Space Mand 12. august 2011 - 10:19

Hej Hr. Klingenberg, tak for en kanon hjemmeside med et væld af gode blogs, især dem med ure i!

“…såvel som modellen har en integreret ventil på siden, som udligner trykket under havoverfladen. Sea-Dwelleren kan således klare heftigere dybder”

Lige for at præcissere heliumventilens funktion ifht til din kommentar foroven, så er den lavet til professionelle dykkere som opererer på store dybder fra en dykkerklokke (diving bells) i op til flere dage ad gangen. Heliumet fra den heliumberigede atmosfære i dykkerklokken vil trænge ind i uret og kan dermed få uret til at eksplodere indefra ved trykudligningen som man kommer tilbage til overfladen da helium molekylerne ikke hurtigt nok kan komme ud medmindre der er en heliumventil. Fed feature at have på sit dykkerur synes jeg, selvom man ikke er prof diver eller nogensinde kommer til at få brug for den 😉

Jeg kan godt se din pointe med at Sub’en er den originale og det ER et überfedt ur, bevares! Det ændre dog ikke ved at SD’en er en mere spændende konstruktion og det ultimative dykkerur i Rolex kollektion, lidt overkill/over abundance vil nogen sige, men er det ikke lig epræcis dét luksus handler om? Jeg har især en svaghed for 1220m versionen.

Lidt kontroversielt, så synes jeg f.eks. at Omega Seamaster 2254.50 er mere gennemført end en Submariner og så til 1/3-del af prisen! Se en god sammenligning her: http://seamasterreferencepage.com/srp/featured/comparative-review-of-the-omega-seamaster-professional-model2254-50-00-vs-the-rolex-submariner-16610/

Jeg ved at mange Rolex fans vil kimse af Omegas modificerede ETA værk, men af flere horologer anses netop dette værk som et af de bedste masseproducerede værker som er kommet ud af Omega fabrikkerne.

Jeg ejer selv bl.a. et Omega Seamaster 2254 og et Panerai PAM320 (total forelskelse). Jeg overvejer stærkt et Rolex på et tidspunkt, men det bliver nok ikke en Submariner 😉

Reply
Anonym 12. august 2011 - 15:39

Tak Space Mand – virkelig gode info. Og tak for de venlige ord om site og ur-indlæg. Det varmer. Du er velkommen til at sende en mail med lidt passionsinfo – hvem ved, om der kan komme et indlæg ud af det. Jeg lurer på referencesiden lige straks. Tak igen! 🙂

Reply
Hk 17. februar 2012 - 13:07

Nogle kan lide SUB og andre SD 4000, hvorfor ikke vælge det optimale dykkerur nemlig SD 4000 og så have en GMT II pepsi og en klassisk Dayjust GS til afløsning her er lidt til enhver lejlighed i stedet for 2 dykkerure. Jeg har selv valgt ovenstående løsning.
MVH HK

Reply
Anonym 17. februar 2012 - 13:16

Din løsning er absolut også brugbar, HK. Og tak for input. Nogle sværger til en model, andre til flere, nogle tredje til et enkelt mærke, og så er der alle de andre.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk