Home Pindemadder Breaking news – Linie Aquavit skyder julen i gang med en jule aquavit

Breaking news – Linie Aquavit skyder julen i gang med en jule aquavit

by Nicolai Klingenberg

For under en uge side, var der et stort kryds i kalenderen – et kryds jeg havde sat for længe siden. Krydset var ensbetydende med lanceringen af Linie Aquavits første juleblanding, og slaget skulle udspille på Restaurant Schønnemann.

Et par trin ned og så til bords...

Det famøse kryds og dagens agenda var af så interessant karakter, at jeg havde lagt en slagplan, der gjorde, at det var muligt at lade bilen stå på hjemmematriklen. Vanligvis er jeg altid i bil, men denne dag skulle det være anderledes. Og således blev det. Jeg har tidligere spist på Schønnemann, og derfor var ekstra spændt – det er og bliver nemlig et fantastisk spisted.

Fornem borddækning - fra venstre er det en ren kartoffelsprit, der har ligget på sherryfad. I midten er det den almindelige Linie, hvis næse har mere præg af krydderier og "snaps". Til højre er det jule aquavitten, som dufter mere af eg og krydderier i almindelighed.

Aquvittens svar på James Bond – Halvor Heuch – var på pletten, og grunden til jeg sammenligner ham med James Bond er blandt andet hans karismatiske fremtoning. En gentleman af den gamle skole med roligt sind – om han også kan et og andet med kvinder, skal jeg ikke kunne udtale mig om, men mit gæt er ja.

Hr. Heuch. Halvor er i øvrigt fornavnet. En vældig rar mand.

Og når Halvor taler, er det alvor. Med roligt stemmeleje tilsat en viden  og en passion som få, fik vi forklaringen på, hvorfor netop Norges aquavit – og herunder Linie – ikke er som de andre.

Første servering: Krydret Linie Julesild - marineret i Linie 2011 Jule Aquavit og tilsalt blandt andet kumquats, som er de orange og eksotiske frugter på tallerkenen.

Jeg oversætter lidt frit fra norsk til dansk: ”Først og fremmest lagrer vi vores aquavit på fade – lidt i samme stil som man for eksempel også gør med cognac. Dernæst anvender vi ikke korn, men kartofler, når vi laver aquavit”, lyder det fra Hr. Heuch. Og det er ikke bare for at være anderledes – det er fordi, det giver mening.

Godt i gang med en herlig platte.

I Norge er traditionerne for aquavit nemlig anderledes – og ”livets vand” (aqua er vand på latin og vitae er liv) nydes ligeså gerne og tilmed ofte til aftensmåltiderne. Det hænger sammen med, at man i ældre dage ikke kunne få sejlet ret meget til Norge, når vinteren havde meldt sin ankomst – derfor saltede og røg man sine madvarer, så de kunne holde længere. Den kraftigt smagende mad skulle derfor have noget modspil i flydende form, og her kom aquavitten i spil. Og øl i øvrigt.

Næste servering: Fra venstre er det Renes favorit i form af røget hellefisk med lun agurkecreme, radiser og purløg på surbrød, dernæst Sørens Special med ristet, røget ål (som er glaseret med Wibroe Imperial Stout) med røræg, og slutteligt en krebsehalesalt med safran og abrikos.

Som du måske ved, så rejser alle flasker Linie Aquavit jorden rundt via fragtskibe. Det er rejse, der tager fire måneder, og som krydser ækvator (deraf menes Linie at stamme fra) – og hvorfor tænker du så? Det skal jeg sige dig: Aquavitten ligger på fade (det vil egentlig sig i tønder), som tidligere har været brugt til sherry, og på rejsen møder fadene talrige bølgeskvulp, temperaturændringer med meget mere, som gør, at sagerne udvikler sig hurtigt og smagen kommer frem. Farven lige så i øvrigt. Jule Aquavitten har i øvrigt tilbragt 14 måneder på fad end den gængse vare, og den har tydelige spor af både citrus og kommen.

En festlig klemme på reverset.

Det er faktisk mere end 200 år siden, at et skib for første gang forlod Norge med aquavit ombord – måle var at rejse mod øst for at handle, sælge eller bytte varer med aquavitten. Det blev dog en fejlslagen tur, hvorfor man vendte slukøret hjem med varerne – dog for at opdage, at der var sket et og andet med smagen under vejs.

Sidste servering: Ristet rørt tatar til venstre var dagens spiselige højdepunkt. Dernæst Hr. Schønnemann i form af sprængt andebryst med æble-rødbedesalat, peberrod og purløg. Slutteligt Madam Schønnemann i form af smurt rugbrød med dijon-smør, sprængt kalvetung og hønsesalat.

Hele ovenstående historie deles på Restaurant Schønnemann, og stemning er god. Jeg sidder ved et firemands bord, og der mangler hverken vådt eller tørt, som du måske kan se mellem linjerne i dette indlæg. Herlig mad serveres med glimt i øjet, og der placeres nisseklemmer på reverset. Vi manglede kun en omgang Last Christmas, men det er trods alt kun oktober, så jeg tåler fint lidt ventetid.

Glasdebatten raser til tider her på siden, og i den forbindelse skal det nævnes, at der er udviklet nye glas til den nye aquavit.

I øvrigt skal du vide, at en aquavit bør nydes inden din øl – og at den ikke skal serveres fra fryseren. Så ved du det.

You may also like

10 comments

Viggo G. Bremmer 18. oktober 2011 - 07:56

Det er jo en sand nydelse at se og høre om dine oplevelser… må frokosten snart oprinde!

Reply
Anonym 18. oktober 2011 - 16:01

Det er mig, der takker for trofaste læsere og “likere”. 🙂

Reply
Anonym 18. oktober 2011 - 16:01

Det er mig, der takker for trofaste læsere og “likere”. 🙂

Reply
Larsen 18. oktober 2011 - 06:14

Levemand!

Reply
Jaffre 18. oktober 2011 - 12:47

Ser fantastisk ut

Reply
Dennis Grauslund 19. oktober 2011 - 11:57

Det ser rasende godt ud!

Reply
Alastair McKenzie 5. november 2011 - 21:06

Every Christmas my present from my son is a bottle of Linie Aquavit (my fav!). So is this “new blend” commercially available…. in London?

Reply
Steffen 6. november 2011 - 10:05

I would be surprised if http://www.scandikitchen.co.uk didn’t have it or wasn’t able to order it.

Reply
Steffen 6. november 2011 - 10:05

I would be surprised if http://www.scandikitchen.co.uk didn’t have it or wasn’t able to order it.

Reply
Anonym 6. november 2011 - 13:16

Alastair – I’ll see what I can do! 🙂 And thanks for the comment. To you as well, Steffen!

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk