Home Ure Et smugkig på et jubilæums-ur fra Longines

Et smugkig på et jubilæums-ur fra Longines

written by Nicolai Klingenberg 8. marts 2012
Pin It

Longines Column-Wheel Single Push-Piece Chronograph 180th Anniversary Limited Edition – tyg lige på det lange navn – og nyd dernæst det limiterede ur. I år er nemlig året, hvor Longines fejrer deres 180 års jubilæum – og den milepæl fejres med flere limiterede modeller. Blandet andet dagens ur, som jeg er på vej ned for at opleve i spillevende live til den store urmesse, BaselWorld.

Det er blevet tid til et jubilæumsur...

Der er intet nyt i, at man fejrer et jubilæum med et limiteret ur, men det skal nævnes, at begrebet limiteret i dette tilfælde begrænser sig til 180 eksemplarer. Det er ikke al verden – og det mener jeg er med til at gøre uret ekstra interessant, hvis man vel at mærke er til the look of the watch.

Uret er en hyldest til Longines første håndleds-chronograph, der blev præsenteret for 99 år siden – den gang var normalen ikke at have et stopur om armen, men det rådede Longines bod på i 1913. Der er tale om en “single push piece”, hvilket vil sige, at samtlige af chronographens funktioner (start, stop, reset) betjenes med en knap. Værket indeholder et column-wheel, som blandt andet er med til at begrænse slitagen på værkets dele – brugen af stopursfunktionen kan vanlig vis være en hård kost for de indre dele.

I fuld vigør - det skal også nævnes, at der er datovisning ved klokken 6 markeringen.

Men hvad med looket? Der er hverken dømt dybhavsdykker, jagerpilot eller rapper, men nærmere elegance og dresswatch – med mulighed for at måle tiden på et og andet. For eksempel hvor lang tid, der måtte gå fra en afgivet bestilling på en drink til dennes ankomst til bordet. Alternativt “sportsmand light” tidtagning på sidelinjen fremfor i marken.

Er man udrustet med et nogenlunde normalt, maskulint håndled, kan ældre dresswatches hurtigt syne små, men uret i dagens skrivelse lever fint op til nutidens standard med en kassediameter på 40 millimeter – jeg vil endda mene, at vi ligger i den større afdeling for et dresswatch.

Læg mærke til remmens montering på urkassen – den er hængslet på – og ikke fæstnet mellem horn. Det giver et mere forfinet look, og nogle vil måske mene mere feminint, hvorfor en herlig hårpragt på armen vil pynte fint til uret efter min mening. Den hvide skive med arabertal byder på et rødt 12 tal, og det oplyses at den udformning er en hyldest til de ældre Agassiz urskiver. Agassiz er i øvrigt navnet på en tidligere ejer af Longines.

Rødt 12-tal og den elegante fæstning af remmen. Et sådant spænde går i øvrigt under navnet dainty-buckle, og remmen er af brun alligator.

Tak for opmærksomheden.

 

Pin It

You may also like