Har du fundet paphatten og fløjtehornet frem? Godt. Så pak det væk igen. Nytårsaften nærmer sig med hastige skridt, og således kan du måske være lidt i vildrede desangående drinks og champagne til årets sidste aften. Der er inputs fra undertegnede og to proffer i dagens skrivelse. Skål. Og har du læst sagen på Euroman, så glæd dig over, at der er kommet lidt ekstra til.
De første inputs kommer fra Kasper Riewe Henriksen, som er tidligere bartender på Ruby. Han har komponeret tre af sine favoritcocktails, som alle kan lave derhjemme. Det drejer som en frisk velkomstdrink med Tanqueray Ten-gin, en opkvikkende after dinner-cocktail med Zacapa 23-rom og en potent afslutter med whiskyen Johnnie Walker Black Label.
Velkomstdrink / før middagen
– Før middagen har vi brug for noget frisk, syrligt og gerne med en anelse bitterhed til at sætte spytproduktionen i gang og øge appetitten. Og når det nu er nytår, synes jeg, det er oplagt at lægge ud med en champagnecocktail, som er nem at gå til og ikke kræver alverdens ingredienser, siger Kasper Riewe Henriksen.
“French 75”
Denne klassiske cocktail opkaldt efter den franske 75 mm. kanon, der blev brugt i begge verdenskrige, er oplagt til at skyde nytåret i gang. Frisk, tør og en god velkomstcocktail.
2 cl. Tanqueray Ten
1 cl. friskpresset citronjuice
0,5 cl. sukkersirup. (1,75 dele sukker opløst i 1 del vand)
Ingredienserne shakes med is og sies op i et champagneglas uden is. Herefter toppes med en tør champagne og pyntes med citronskal og et kirsebær.
Efter middagen
Efter middagen er tiden inde til denne “kop kaffe” som et springbræt til aftenens fest. Cocktailen er sødlig med en let bitterhed fra både kaffelikøren og muskatnødden, siger Kasper Riewe Henriksen.
“Sailors Coffee”
4 cl. Ron Zacapa 23
2 cl. Heering Coffee
1 cl. kondenseret mælk (mælk indkogt med sukker)
Den kondenserede mælk røres i de to øvrige produkter, så denne opløses. Herefter shakes det hele med is og sies op i en lille kaffekop eller cocktailglas uden is. Til slut rives lidt muskat over cocktailen.
Nytårsbraget
– Efter kl. 24 når nytåret er blevet skudt ind, og vi har stået stivfrosne og kigget mod himlen, kan det være rart at komme ind til noget at varme sig på. Derfor har jeg valgt en varm cocktail som det sidste bud på en nytårscocktail, siger Kasper Riewe Henriksen.
“Whisky Toddy”
6 cl. Johnnie Walker Black Label
2 cl. friskpresset citron
9 cl. varm Ginger Beer
2 tsk. honning
2 skiver ingefær
1 drys kanel
Stød ingefæren i bunden af glasset og tilsæt alle ingredienser undtagen whisky. Omrør til honningen er opløst og si drinken over i et varmt glas med whisky. Pynt cocktailen med en appelsinskive med nelliker og en kanelstang.
5 gode tips fra Kasper Riewe Henriksen
1. Sørg altid for at have rigeligt is. Tænk is som en ingrediens. Is holder is koldt, så spar ikke på den.
2. Vælg 1-3 cocktails og lav dem ordentligt. Forsøget på at lave for mange forskellige derhjemme ender som regel med, at ingen bliver lavet.
3. Bedre råvarer giver bedre cocktails.
4. Det er ofte nemmere, billigere og bedre at lave tingene selv frem for at købe premixede produkter.
5. Hold det simpelt.
—
Et sidste farvel til julen
Kort før jul lagde jeg endnu engang vejen forbi Balthazar – Champagnebaren i København – hvor en veloplagt Jannick Gram kreerede en cocktail, der ikke sådan lige til at glemme. Den er muligvis en anelse julet, men hvad pokker – du kan bruge de sidste ingredienser fra julens indkøb og nyde en Camping at Cambridge. Den består af Gosling’s Black Seal Rum, Angostura 1919 Rum, Hjemmelavet Glögg sirup, omrørt omhyggeligt og garneret med kanelstang, appelsintwist og stjerneanis. Jeg fik opskriften på sms, da det skulle gå kvikt, så jeg sætter min tro til, at du selv kan ramme rent. Ellers må du blot lave en mere.
Og tak til Jannick Gram.
Champagnen
Der er blevet nydt heftige mængder af champagne i år, og det ville være en alt for mægtig opgave at skrive noget langt om dem alle. I stedet får du et par bud på nogle af de mere atypiske flasker, jeg har nydt, og som jeg husker – og gerne anbefaler som bud på champagne til nytårsaften.
Dom Pérignon 1990 – en særdeles moden og velsmagende flaske, der blev nydt juleaften. Blide bobler, som efter sigende skal drikkes nu. Det kan dog ikke afvises, at den topper igen om et årti eller længere.
Laurent-Perrier Ultra Brut – ingen sukker. Knastør og med en friskhed som få, uden at blive over syrlig. Nydt hos Laurent-Perrier i Champagne. Har en på lager, som jeg ikke helt nænner at åbne foreløbig.
Dom Pérignon 2003 – yngre på etiket og i smag end 1990. Og mindre syrlig end 2002, som jeg dog ikke kommer ind på her. Ved smagningen af 2003 på Kong Hans, blev bordet enige om, at 2003 er bedre egnet som madchampagne end årgang 2002.
Dom Pérignon anno 2003 fra Kong HansDen der ikke er smagt, men som jeg ser frem til
Moët & Chandon Grand Vintage 2004 – har jeg ikke smagt, men modtaget for ganske nylig. Det er husets 70. årgang, og der loves langt længere aldringspotentiale. Den beskrives som en let lagret årgangschampagne, der har ligget i kælderen i syv år. Med tiden vil flasken garanteret blive mere moden, så hvis du er til det unge, men let lagrede er det nu. Hvis du er til det tungere og mere modne, så vent et halvt eller helt årti.

Moët fås også i helt store flasker og uden årgang. Det kan føre festligheder med sig, men det er en anden historie…
Rigtig godt nytår!
Vild med bobler, så læs mere her <–