Home Ure Eterna-Matic 2002 – en halvfjerserklokke med indbygget historik

Eterna-Matic 2002 – en halvfjerserklokke med indbygget historik

written by Nicolai Klingenberg 20. august 2013
Pin It

Er dagens ur et drømmeur? Ikke som sådan. Men et delvist “ku’ godt” ur, kan jeg godt kategorisere klokkeværket som. Det ville dog kræve et par gode kontakter eller en eftersøgning udi lidt nye dele. Blandt andet en rem. Og måske en ny skive. Til gengæld har uret alt andet: Boks, papirer, kvitteringer og en pamflet. Diverse stempler og datoer gør, at jeg ikke kan dy mig for at gå på opdagelse i de elektroniske arkiver, for hvad foregik der den dag, uret blev købt? Og i dagene inden og efter? Det skal jeg fortælle dig i dag.

Det komplette sæt

Det komplette sæt

Det er meget muligt, at det er en brist jeg har – altså det med at gå på jagt efter specifikke datoer, men jeg er glad for at kunne kæde særlige dage med årtier på bagen sammen med specifikke hændelser. Og datoen for købet af dette ur, er ingen undtagelse. Vi skal tilbage til november 1974. Det er den 21. i måneden, og det er en torsdag. Hvordan vejret var, skal jeg ikke kunne sige, og om købet var planlagt eller impulsivt, ved jeg heller ikke, men vi skal ind til det indre København for at finde forretningen.

Wristshot - ny rem kunne nemt bruges

Wristshot – ny rem kunne nemt bruges

Kvitteringen afslører, at en direktør træder ind i urforretningen Povl Gullacksen på Frederiksberggade nummer 8. Han hedder “noget med O” til fornavn. Måske Ole. Eller Ove. Da direktøren forlader forretningen er han 931 kroner fattigere, men et Eterna-Matic 2002 rigere. Regningen afslører dog, at der er fratrukket en rabat på 425 kroner, men jeg ved ikke, hvad den hænger sammen med. Måske er der taget noget den anden vej. Byd blot ind, hvis du ved noget.

Datoen for købet

Datoen for købet

Ti dage forinden direktør O køber sit Eterna-Matic med det futuristisk klingende modelnavn 2002, var lykken stor i Los Angeles. Irmelin og George var netop blevet forældre til en dreng. Den dreng er i dag blevet mand og går under navnet Leonardo DiCpario. Til gengæld er tragedien stor samme dag, som direktøren har købt sit ur. I Birmingham bliver to pubber bombet, og 21 mennesker mister livet. Omend det ikke er et plaster på såret, så er 1974 også året, hvor den ungarske arkitektur-professor, ErnÅ‘ Rubik, opfinder den famøse terning.

Det komplette sæt

Det komplette sæt

1974 er også året, hvor Robbie Williams og Thure Lindhardt bliver født, Abba vinder Eurovision Song Contest med nummeret “Waterloo”, Shu-bi-dua udgiver sit første album og DSB introducerer Intercity systemet. Sikke vi kan. Vi er ikke de eneste, der kan – Eterna kan også…

We certify that the precision watch Eterna No E01 63320162521 was manufactured at the Eterna Factory by highly skilled craftsmen and is constructed throughout from raw materials and components of the finest quality. This watch has been subjected to stringent tests and is entirely free from constructional faults.

We certify that the precision watch Eterna No E01 63320162521 was manufactured at the Eterna Factory by highly skilled craftsmen and is constructed throughout from raw materials and components of the finest quality. This watch has been subjected to stringent tests and is entirely free from constructional faults.

39 år senere – minus et par måneder – sidder jeg så og ser uret. Jeg kender ikke direktøren, men fascineres alligevel. Uret må have oplevet en hel del gennem sit liv, og jeg gad godt vide, hvad højdepunkterne har været. Det finder jeg aldrig ud af, og det er sådan set også fint nok. Man kan jo digte sin egen historie, om man vil.

Med boks? Yes. Endda med rødt indtræk.

Med boks? Yes. Endda med rødt indtræk.

I øvrigt skal det nævnes, at Gulleacksen stadig holder til på samme matrikel i dag – dog under navnet Gullacksen ure. Om de har Eterna på lager, fik jeg dog ikke undersøgt i farten.

Pamflet og the real deal

Pamflet og the real deal

 

Følg My Pleasure på Facebook her

 

 

Pin It

You may also like