Home Hello sailor En læser og hans virke på Esbern Snare

En læser og hans virke på Esbern Snare

by Nicolai Klingenberg

Der bliver læst med over hele Kongeriget, når adresselinjen viser My-Pleasure.dk, men for ikke så længe siden tikkede en særlig hilsen ind, som var sendt fra krigsskibet (ret beset er der tale om et støtteskib) Esbern Snare. Ombord sidder i hvert fald en læser, som takkede venligt for interessant læsestof. Jeg blev svært begejstret og stolt, og dialogen udviklede sig. Jeg blev nysgerrig, og i dag skal vi klogere på manden, som rejser verden rundt til søs.

Solnedgang ud for Sydafrika. På billedet er det en sydafrikansk korvet.

Solnedgang ud for Sydafrika. På billedet er det en sydafrikansk korvet.

Casper – du sejler kloden tynd, men det er i et halv alvorligt embede. Hvad er det, du laver?
– Jeg sejler i Det Danske Søværn, nærmere bestemt Esbern Snare af støtteskibklassen. Min funktion ombord er dæksmand, altså alt hvad det indebærer af vagter på broen, altså er med til at sejle skibet, gummibådsfører, vedligehold, maling, vagt i fremmedhavn, røgdykker etc. Jeg startede som værnepligtig i oktober 01´, og nu har jeg været mange steder, 12 år senere. Af nævneværdige togter kan der nævnes, Irak i 2003 med Olfert Fischer, togter med Nato i 05´og 07´, den sidste var turen bl.a. rundt om Afrika, fra 08´, og fem togter frem, de somaliske farvande og kampen imod pirateri i Aden-bugten og Somali-bassinnet. I skrivende stund er det operationen med at få Assads kemiske våben ud af Syrien.

Hvad gjorde i sin tid, at du i dag er en del på havet?
– Jeg har altid ment, at det var spændende at være til søs. De store skibe, den flotteste natur lige udenfor, og så det at være “langt væk” fra alting. Når man med familien skulle sejle Frederikshavn – Göteborg var det altid sejladsen, som var det mest spændende på ferien. Så efter endt uddannelse var det til session og trække nummer. Det blev til nummer 34720, så jeg kunne blot gå hjem, mente obersten. Men rigtige mænd aftjener værnepligt, og rigtige mænd er sømænd, så i Flåden og sejle, det skulle jeg da. Og nu er jeg så her!

Prison Island. Lille ø ud for Zanzibars kyst.

Prison Island. Lille ø ud for Zanzibars kyst.

Kunne man få en rigtig sørøver historie”¦?
– Jeg griner! Pu ha – hvor skal vi starte? Der er mange! Vi plejer at sige, at hvad der sker på skibet, det bliver på skibet. Jeg selv har været en engel (!) igennem alle 12 år, og jeg vil jo helst ikke hænge kammerater og kolleger ud. Men er man rigtig uheldig, så kunne det jo være, at man kommer med i en spansk eller portugisisk udgave af “Sporløs” engang…

Får du aldrig sved på panden”¦?
– Njaaah.. Der har været et par situationer, det må jeg da indrømme. Men jeg har aldrig været i decideret ildkamp og håber selvfølgelig,  at jeg aldrig kommer det.

Solopgang i det Indiske Ocean, TMG (tungt maskingevær) ses til venstre.

Solopgang i det Indiske Ocean, TMG (tungt maskingevær) ses til venstre.

Når der er ikke er drama på radaren, skal I vel i havn?
– Ja, indimellem skal vi da i havn. Jeg tror, at jeg efterhånden har været i 36 eller 37 lande med Søværnet. Jeg har stået på toppen af Empire State Building i New York, Table Mountain i Cape Town, på safari i Kenya, på kajen i Umm Qasr i Irak, en kølig drink i Muscat i Oman, siddet på Zanzibar med r…. bar, været på Seychellerne, sejlet igennem Suez-kanalen 11 eller 12 gange og et hav af andre steder.
Men det er klart, der er mange vagter til søs som bliver trivielle, når der ikke er forfærdeligt tavlt på broen. Så går tiden med røverhistorier, kaffe og de afbræk naturen kan komme med i form af flyvefisk, delfiner for stævnen, solopgange eller 12 meter sø.
Ellers kan jeg fortælle om turen til USA. Otte uger i Staterne, med besøg i Norfolk, Baltimore, Washington, New York, Boston og til sidst, Halifax i Canada. Jeg tror, man må sige at det var en “once in a lifetime trip”. Vi var taget til New York i vores hvide paradeuniform, og lige med respekten og det stolte ved et lands forsvar og deres allierede, der mangler vi i den grad noget. Jeg har aldrig mødt et folkefærd med så meget respekt for deres tjenstgørende personel som amerikanerne. Folk kommer og trykker dig i hånden og siger tak, folk vil have taget billeder med dig, du kommer forrest i køen. Om aftenen var vi ude at spise, ind kommer ejeren og siger, at desserten og alle drikkevarer er på hans regning, med tak fordi vi tjener. Det var noget vildt at opleve, tror at vi alle i lille Danmark kan lære lidt på den konto.

Stemningsbillede fra torvet i Djibouti.

Stemningsbillede fra torvet i Djibouti.

Hvordan tackler man bedst at være længe væk hjemmefra?
– Her ombord har vi IP-telefoner samt adgang til internet. Så for os er det relativt nemt at holde kontakten hjem til. Det er klart, at et togt på fire måneder eller mere med uvisheden om, hvornår man er hjemme, kan tage hårdt på én og skabe frustrationer, men har man indstillet sig på, at man er væk i fire måneder, så er det til at holde ud. Bliver man så forlænget f.eks. en uge, så er den sidste uge ualmindelig lang…

Som ivrig lystfisker bliver jeg nødt til at vide, om det er muligt at fiske fra jeres fartøj?
– Ha ha! Ja, man kan godt fiske fra vores skib. Men skruerne skal være koblet ud, så det er ikke tit vi får lov. Jeg mindes en kollega, som engang fangede en bandit af en fisk på måske 60 cm, vi lå og ventede på konvoj til passage af Suez-kanalen, men vi fandt aldrig ud af hvad det var for én, så den røg altså ud igen.

Solen går ned på Seychellerne. Billedet er taget på Beau Vallon beach.

Solen går ned på Seychellerne. Billedet er taget på Beau Vallon beach.

Hvad skal enhver mand vide om at være i søværnet?
– Enhver mand bør vide, at livet starter ved 12 meter sø.. Det er som at sidde i rutschebanen i Tivoli – i op til en uge af gangen 😉

Hånden på hjertet – er der damer i den hvide uniform”¦?
– Ja, nu er det jo “Tom Cruise” modellen, altså den samme fra filmen “Top Gun”, som vi har som sommeruniform. Nu har jeg min kæreste derhjemme, men de gutter, som er alene, de høster vist en del på den konto. Så ja, den giver meget opmærksomhed, også i nattelivet!

Delfinerne leger på siden af skibet.

Delfinerne leger på siden af skibet.

Tre hurtige til Casper:

Hvor og med hvem har du sidst spist et mindeværdigt måltid?
– Det sidste virkelig mindeværdige måltid var med min fantastiske kæreste. Godt nok tilbage i maj måned, men det står stadig for mig som noget helt fantastisk. Det var på Norsminde Kro, lige syd for Aarhus. En aften med ” det hele”, petit four, fem retter, vinmenu, kaffe og avec. At blive trakteret med gastronomi på allerhøjeste plan, sammen med sin elskede, så kan jeg ikke spørge om mere. At fruen så overraskede med overnatning på kroen, det gjorde jo ikke oplevelsen mindre mindeværdig..

Hvad drømmer du om for tiden?
– TO ting! Jeg drømmer om den første aften med fruen efter hjemkomst fra dette togt. En aften med hende, en fantastisk middag og en flaske Allegrini Amarone 2006. Derudover drømmer jeg i den grad om det ur, som ligger klart til mig hos urmager Halse i Horsens, ved hjemkomst fra Syrien. Det er et Breitling Chronomat GMT Limited Editon, som vandt mit hjerte denne gang.

Casper på vagt i Dar es Salaam/Tanzania.

Casper på vagt i Dar es Salaam/Tanzania.

Hvad byder din vinter på?
– Afslapning! Min vinter byder på hjemkomst forhåbentlig engang midt i januar. Derefter håber jeg, at jeg kan holde fri i op til to måneder, hvor min frue skal forkæles og trakteres i stor grad. Hun har fortjent en god julegave i år. At være fra hinanden i fire måneder er hårdt, for begge parter.  Familie og venner skal besøges, og ellers skal jeg  bare hjem og finde mig selv igen efter fire måneder eller mere med op til 160 mand omkring én, 24 timer i døgnet, syv dage i ugen. Det kræver altså lidt omstilling når man er hjemme igen efter sådan en tur…

Sejl med til Facebook her

 

You may also like

2 comments

Casper Rasmussen 22. december 2013 - 17:19

Det blev bare rigtig godt, Nicolai.. BZ, som vi siger i Søværnet. “Well done” 🙂

Reply
nicolaiklingenberg 22. december 2013 - 20:47

Jeg takker også! I den grad!

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk