Home Rejser Kurhotel Skodsborg – historisk matrikel med nyt, internationalt fremstød

Kurhotel Skodsborg – historisk matrikel med nyt, internationalt fremstød

by Nicolai Klingenberg

I dag skal vi til Nordsjælland, hvor Kurhotel Skodsborg netop har slået dørene op til nye tider. Første nye kapitel er på plads i en historie, der båder byder på royale islæt og mere end 100 års historie, sjæle- og kropspleje og smuk arkitektur – og nu tegner fremtiden både luksuriøs, international og med et værtsskab, der skal røre gæsterne til både mindeværdige ophold og forhåbentlig også flere gensyn.

Nu er det ikke dagligdagskost at blive fragtet så fornemt til en happening, men mange tak for liftet

Nu er det ikke dagligdagskost at blive fragtet så fornemt til en happening, men mange tak for liftet

Lad os begynde med et heftigt tilbageblik, for i 1857 erhverver Kong Frederik den 7. en pragtfuld matrikel på landet. Stedet er et landsted og går under navnet Skodsborg, og sammen med Kong Frederiks hustru, grevinde Danner, tilbringer parret somrene på landstedet. Sommersyslerne består af statsråd, møder og tafler. Man mingler, spiser, nyder og leder Kongeriget fra sommerresidensen, og man udvider sågar stedet med Villa Rex i 1857. I dag står Villa Rex nyrenoveret, men restaureringen er foretaget ud fra de oprindelige skitser, så et besøg, en fest, en reception eller lignende foregår altså i historiske rammer uden fiks-fakserier.

H.K.H. Kong Frederik den 7. med hustru og hund

H.K.H. Kong Frederik den 7. med hustru og hund

Vi springer fluks videre til næste milepæl, for en række år efter Kong Frederik går bort, kommer matriklen på nye hænder. Læge Carl Ottosen kan i 1898 byde velkommen til Skodsborg Badesanatorium (smag lige på, hvor godt det navn lyder), og her er det hverken tafler eller ledelse af Kongeriget, man slår sig på. Carl Ottosen har nemlig krydset Atlanten for at læse helse og fysioterapi i Amerika. Hans viden er hjembragt til Danmark og Skodsborg Badesanatorium, hvor man nu tilbyder behandlinger af fysioterapeutisk karakter samt rådgivning udi det sunde liv.

Nyttig viden del 1  Kilde: Læge Carl Ottosen

Nyttig viden del 1
Kilde: Læge Carl Ottosen

Netop ovenstående Kapitel er vigtigt anno 2014, for i dag lever Læge Ottosens filosofier videre. Omend de er tilpasset nutiden, så er det en gammel og stolt ånd, man har bygget videre på. De nævneværdige ord er blandt andet lys, luft, vand, kost, motion og hvile, og disse begreber lever i hele Kurhotel Skodsborg – fra behandlinger til tallerken om man vil. Et nyligt og nævneværdigt tiltag finder vi i det arkitekttegnede spa og fitnesscenter, som Henning Larsen Architecths har tegnet. Fakturaen lød i øvrigt på 180 millioner kroner.

Velkomst i det nye lobby-område

Velkomst i det nye lobby-område

Alt med måde siger man ofte. Og det gælder også på kurhotellet. For nok skal det være sundt, men man ved også, at internationale gæster også har brug for at synde i små eller mindre doser. Ser vi på, hvad der for eksempel bliver hældt i glasset om dagen, så består det (primært) af sunde juices, mens man om aftenen ikke er bleg for at kreere unikke og velsmagende cocktails. Begge dele står Gromit Eduardsen for, som har en lang og fornem historik på cocktailscenen. Man vil med andre ord ikke nøjes – men går efter det bedste.

Nyttig viden del 2 Kilde: Læge Carl Ottosen

Nyttig viden del 2
Kilde: Læge Carl Ottosen

Selv samme devise gør sig gældende i køkkenet, hvor køkkenchef Philip Scheel Grønkjær og assisterende køkkenchef Gabriel Hedlund trækker på fornemme fortider hos Noma, Kadeau, Kong Hans og Herman. Begge gutter har usynlige stjerner fra Michelin på skjorteærmerne, og valget af de tunge profiler er ikke tilfældigt: Det handler om det sunde liv og en helstøbt hoteloplevelse, hvor en nordisk luksusbistro byder på økologi i videst, muligt omgang, såvel som man selv er flittig i Kurhotellets køkkenhave, når det blandt andet skal dyrkes krydderurter.

Nyttig viden del 3  Kilde: Læge Carl Ottosen

Nyttig viden del 3
Kilde: Læge Carl Ottosen

Vi er i øvrigt kommet fint indenfor. Stedet emmer af feel good og sjæl, mens de høje borde i den tidligere personaleafdeling frister med snacks. Administrerende direktør Mai Kappenberger er netop gået på scenen. Vanligvis kan en præsentation af “noget nyt” godt trække tænder ud – på et niveau, hvor man inderligt ønsker, at man var blevet bedøvet inden akten. Sådan er det ikke med Mai. Nu nævner jeg hende kun med fornavn, da jeg har kendt hende i en del år, og føler vi nemt kan være på fornavn. Mai brænder i den grad for sit fag og har et CV, der giver mening i forhold til hendes rolle som administrerende direktør – og hendes fortælling er sådan set lidt a la alt det, du har læst herover.

Administrerende direktrice Mai Kappenberger

Administrerende direktrice Mai Kappenberger

Velkomst gris på gren

Velkomst gris på gren

Der er dog et punkt, vi ikke må glemme, for en større ombygning er netop – stort set samme dag som besøget – blevet færdig. Det er kurhotellets lobby, som populært omtalt er hotellets hjerte. Det er det først – og det sidste – en gæst på kurhotellet ser, hvorfor Mai Kappenberger fik gennemført en istandsættelse. Med hjælp fra indretningsarkitekten Mikael Mammen er området i dag en realitet, hvor gæsterne skal føle sig hjemme uanset om de skal have en bid mad, afholde møde, slappe af alene eller drikke en kop mødekaffe. Det er også her, vi sidder og nyder en fortrinlig middag – den er omtalt talrige andre steder, hvorfor jeg vil linke til Kasper Berholts skrivelse – og om Rasmus Palsgårds ditto, som jeg forventer er lige på trapperne.

Passion i form af indretning. Og gæster.

Passion i form af indretning. Og gæster.

Foto af fotograf Martin Kaufmann

Foto af fotograf Martin Kaufmann

Skal jeg alligevel gøre det kort, kan det gøres ultrakort. Velsmag. Og sundhed. Hvis du gyser ved tanken om kål, så bliver denne følelse bragt til skamme i mikset af æggeblomme, kål, broccoli, brunet smør, æbleeddike og brunet smør, mens tataren viste sig efter et rødbedeomslag blev bragt til siden – en anelse for klæg i sin konsistens til min smag, men er du til en fersk tatar, vil du juble. And til foråret – og sågar med andehjerte –  var også at finde på lobby-menuen, og køkkenet viste i den grad sit værd, mens vinleverandørerne matchede menuen absolut flot efter mit novice-kendskab.

Kål og æg

Kål og æg

Tatar med rødebede omslag

Tatar med rødebede omslag

Anden - som fjerde (servering)

Anden – som fjerde (servering)

Vi runder af med en dessert – stemningen er i den grad på niveau med en mindre fest, men uden støjende musik. Skriverkarle M/K, fotografer og personale indgår i en herlig symbiose. Der tales – og fotograferes – på tværs af fag og borde. Omend vi er på et kurhotel, kan man nemt trække udenfor og sætte ild til et stykke tobak, og når vi returnerer, er der talrige muligheder for at få et nyt glas til bordet med velsmag og luksuriøse ingredienser.

Dessert i form af miks af kærnemælk, honning og kamille

Dessert i form af miks af kærnemælk, honning og kamille

Aften bliver til nat. Og det er onsdag. Det er festligt. Samtaler bliver til latter og igen til dybsindige udvekslinger om alt mellem himmel og jord, samt mellem stoffer i hjernen og så fremdeles. Det er hyggeligt, rammerne føles hjemlige omend mere luksuriøse.

Shaken?

Shaken?

Den venlige Gromit - jeg ved ikke, om hans ansigtsudtryk her skyldes en forespørgsel på en Breezer...

Den venlige Gromit – jeg ved ikke, om hans ansigtsudtryk her skyldes en forespørgsel på en Breezer…

En præsentation er slut. En aften er blevet til nat, og turen går hjem. Hvis man vil formå at røre de skrivendes hjerter, så er det i den grad lykkes, for jeg er overordentlig begejstret. At man netop slår sig på niveauet over “spaferie”, er alt andet end tosset – undersøgelser viser, at turisme med fokus på luksus, sundhed, god spise og lækre omgivelser i den grad blomstrer. Når man dertil tilsætter hjerteligt og oprigtigt værtsskab med stolt personale og en karismatisk leder, kan det ingenlunde gå galt. Jeg ønsker alt godt for Kurhotel Skodsborg. Besøg det historiske steds hjemmeside her

Lige ved og næsten, at vi forlader festen

Lige ved og næsten, at vi forlader festen

Følg med på Facebook her

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk