Home Pindemadder Thorupstrand Kystfiskerlaug opdrager københavnerne

Thorupstrand Kystfiskerlaug opdrager københavnerne

by Nicolai Klingenberg

Jeg bryder mig virkelig godt om fisk. Frisk fisk. Det er jeg ikke den eneste, der gør, og selvom fisk måske ikke er det, vi spiser allermest af, så burde vi. Vores farvande rummer nemlig fantastiske løjer. Og fisk. Tag godt imod Thorupstrand Kystfiskerlaug – så vil jeg gå ned og se, om de har åbent nu og her og bestille mig en fiskefrikadelle.

Så kan Københavnersnuderne ikke få det flottere

Så kan Københavnersnuderne ikke få det flottere

I står bag Thorupstrand Kystfiskerlaug, men hvad er det i korte træk?
– Thorupstrand Kystfiskerlaug er en non-profit organisation med det almennyttige formål at fremtidssikre det naturskånsomme fiskeri i Skagerrak fra åben strand i Danmark. 20 familier gik i 2007 sammen og dannede lauget for at købe kvoter op i fællesskab.

Vi lever omkring nogle af verdens bedste fiskeholdige farvande. Hvorfor tror I, vi spiser forholdsvis lidt fisk i Danmark?
– Svært spørgsmål – og der er nok en række forskellige svar. Fødevarevaner kunne være et af dem – fisk har været anset for en billig vare. Og de bedste fisk går til det sydeuropæiske marked. Nu vil vi gerne lære københavnerne, hvordan helt frisk og bæredygtig fanget fisk smager.

Fisken på disken

Fisken på disken

Hvordan foregår jeres fiskeri i praksis?
– Bådene fra Thorupstrand fisker med garn og snurrevod. Det vil sige, at fiskeriet ikke skader bundfaunaen og økosystemerne.

I holder til i Havnegade i København – hvad sker der her?
– På kutteren kan man købe frisk fisk både hel og i fileter. Man kan få en varm fiskefrikadelle, som kan nydes oppe på shelterdækket med udsigt over havnen. Forrummet er indrettet med formidling af fiskeriet. Det er også muligt at afholde møder i mindre grupper i messen.

Delle på dækket

Delle på dækket 

Et par bud på sæsonaktuelle fisk pt.?
– Nu går vi ind i rødspættesæsonen, der varer sommeren over, hvor rødspætterne er smagfulde og tykke. Men vi har også ofte kuller, kulmule, havkat, havtaske og krabbekløer.

Alt godt fra havet

Alt godt fra havet

Hvad er planen fremadrettet for jeres projekt?
– At lære københavnerne hvordan helt frisk og bæredygtigt fanget fisk smager. Det er afgørende at få solgt så stor en del af fangsten fra Thorupstrand direkte til forbrugerne. Overskuddet bruges til at købe kvoter op til kystfiskerlauget, så der fortsat vil være mulighed for unge fiskere at starte i erhvervet.

Hvis jeg siger trækutter Jammerbugt, hvad siger I så?
– Det er vores kutter på 91 BT og 19,2 m lang, som blev bygget af eg på Lemvig skibsværft i 1975 til partsrederiet Kruse i Thyborøn, og den fik navnet Tinne Kruse. Det blev den største trækutter, der byggedes i Lemvig, og den er dimensioneret til det hårde slid som trawler. Siden da har båden arbejdet på Vesterhavet og været beboet af sin fire mands besætning. Nu er trawlfiskeriet slut. Thorupstrand Kystfiskerlaug har fået indrettet båden som garnskib med salgsdisk på dækket. Båden har gennemgået en grundig omkalfatring af træskroget, udskiftning af planker, støtter, skanseklædning og shelterdæk mv. samt indretning af ny kølelast. Den blev igen søsat fra Ålbæk Skibs- og bådebyggeri af JOBI-værft den 23. august 2013.

Bedre beliggenhed fås vel ikke i København

Bedre beliggenhed fås vel ikke i København

Og hvordan står det til med vores farvande efter jeres mening?
– Det kan man ikke sige noget generelt om. Med hensyn til fiskebestande, så er fisken jo en snedig fætter, der flytter, hvis den er utilfreds med forholdene. Ligesom den flytter sig afhængig af vandtemperatur, strøm, saltindhold etc. Skagerrak, hvor Thorupstrandfiskerne fisker, er for størstedelens vedkommen et forholdsvis lavvandet område, men op mod Norskekysten skærer Norske Rende sig ned til op mod 700 meter, og det bevirker, at der er en stor gennemstrømning af vand fra Nordsøen/Skagerrak ind og ud af Østersøsen (Kattegat/Øresund).  Det giver nogle rigtig gode betingelser for fiskene. For at give et eksempel, så kommer torsken helt ind til kysten om vinteren, men trækker ud i det dybe om sommeren. Omvendt med rødspætterne.

Hvad mener I, at enhver M/K bør vide om fisk og skaldyr fra danske farvande?
– At der er rigtig mange forskellige arter af fisk (og skaldyr) i de danske farvande, som er værd at sætte tænderne i. Og at ”vilde” fisk er meget sundere end opdrættede!

Jeg spotter i hvert fald en torsk

Jeg spotter i hvert fald en torsk

Følg med på Thorupstrands Facebookside her

Følg My Pleasure her

You may also like

2 comments

Frederik 29. maj 2014 - 22:49

Sjov at læse denne artikel, når man har boet det meste af sit liv ved Thorupstrand.

Reply
nicolaiklingenberg 30. maj 2014 - 16:12

Det er en lille verden! 😀

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk