Home PindemadderBobler Fra direktør til romsælger – mød manden bag Rombo.dk

Fra direktør til romsælger – mød manden bag Rombo.dk

by Nicolai Klingenberg

Jeg var inviteret til et arrangement, hvor der skulle smages på et og andet. Blandt andet rom. Det foregik i København, og jeg stødte på Paw, som står bag en velassorteret hjemmeside til folk med hang til god spirituosa. Interviewet handler om at kvitte det sikre, at være sømand og drikke en halv liter rom om dagen, og om hvorvidt Paw har været fuld af rom i Rom.
Paw – du står bag Rombo.dk. Hvad er det for en størrelse? Og hvad er det for et navn?
– Rombo.dk startede for knapt tre år siden, og butikken har idag Danmarks største udvalg af rom med ca. 350 forskellige varenumre. Derudover findes et bredt sortiment af whisky, cognac, gin, vin, champagne, cigarer, m.m. til den store livsnyder. Navnet kan forklares ud fra 3 overvejelser inden opstart: 1) navnet skulle være kort, 2) der skulle være “rom” i navnet, og 3) det måtte gerne kunne associeres med noget maskulint, og her kender alle mænd jo “Rambo”. Angående det maskuline, så er jeg ikke mandschauvinist, men jeg havde forventet, at det næsten kun var mænd, der drak rom. Jeg har sidenhen opdaget, at mange kvinder elsker rom! Forresten havde jeg ikke forudset, at mange på grund af navnet naturligvis tror, at jeg hedder Bo 🙂 

Paw, som står bag Rombo

Paw, som står bag Rombo

Hvor og hvordan opstod din interesse for rom?
– Jeg havde for efterhånden nogle år siden en uforglemmelig “wauw” oplevelse, da jeg fik muligheden for at smage en vellagret mørk rom helt rent. Som så mange andre har jeg jo nydt en pæn ration af rom og cola i mine unge dage, men her opdagede jeg pludseligt, at rom var meget andet end det. For tre et halvt år siden siden tog jeg så den store beslutning at opsige mit job uden at have nogen form for forretningsplan overhovedet. Jeg havde et velbetalt direktørjob og havde igennem 15 år gjort pæn karriere hos Procter & Gamble, Electronic Arts (EA Games / EA Sports computerspil) og BASF, men jeg kunne mærke på mig selv, at jeg havde lyst til at prøve selvstændigheden af. Efter at have arbejdet for tre af verdens største virksomheder indenfor hver deres område med 100.000 kolleger, så sad jeg pludseligt Palle-alene. Refleksioner og tanker fløj rundt i hovedet på mig, men så dukkede de herlige minder om den dejlige rom pludseligt op. Og nu sidder jeg her …

Hvor længe har man kendt til rom som alkohol?
– Officielt siges det, at rom som alkohol, og som vi kender det idag, startede i ca. 1655 på Barbados. Det menes dog, at asiaterne langt tidligere har fremstillet en gæret alkoholisk drik af sukkerrørsjuice.

Et rom-arsenal

Et rom-arsenal

Hvad er der, der fascinerer dig ved rom?
– Den største styrke ved rom er den massive bredde i smagen. Du kan få en sød, usprittet, ekstrem lettilgængelig “moderne” rom, hvis det er det, du foretrækker. Disse kommer primært fra de tidligere spanske kolonier som Den Dominikanske Republik, Guatemala, Venezuela, m.fl. Du kan også få en mere cognac-lignende rom, der oftest fremstilles i de tidligere franske kolonier: Martinique, Guadeloupe og Maria Galante. Eller du kan få en mere kraftfuld “sømandsrom” fra de tidligere engelske kolonier som Barbados, Jamaica, Guyana, m.fl, hvor man som hovedregel værner om de mere traditionelle fremstillingsmetoder. Efter at være startet med de forholdsvise søde rom, så bliver jeg selv mere og mere fascineret af den engelske romstil, må jeg indrømme.

Der findes et hav af varianter, men hvordan mener du, man bedst kommer i gang med et rom-eventyr?
– Vi har alle forskellige smagsløg, så det gælder i starten om at smage noget forskelligt og derigennem finde ud af, hvad der passer til netop dig. Det mest oplagte vil være at deltage i en romsmagning. Alternativt kan man blot kaste sig ud i de forskellige stilarter, lave research og spørge venner, bekendte og eksperter (send altid gerne en email til kundeservice@rombo.dk for at bede om råd og vejledning).

Event skud fra den aften, jeg traf Paw

Event skud fra den aften, jeg traf Paw

Et par informationer om rom, som vi muligvis ikke kendte til?
– Rom var en væsentlig del af livet ombord på den britiske flåde fra slutningen af 1600-tallet og helt frem til den 31. juli 1970 (Black Tot Day), hvor loven om den daglige ration af rom blev endeligt afskaffet. Faktisk fik en britisk sømand i de “glade dage” i 1700-tallet en halv liter rom om dagen som en del af den daglige løn og motivation (og den blev ofte serveret ved 57 % alkoholstyrke). Rom var på dette tidspunkt også en vigtig, forebyggende medicin imod datidens epidemier som eksempelvis skørbug, og rommen var uundværlig som bedøvelsesmedicin, når lemmer skulle amputeres.

Sømænd, rom og gamle dage...

Sømænd, rom og gamle dage…

Hvordan foretrækker du at nyde en rom ren? Og i en drink?
– Jeg foretrækker for det første min rene rom uden is. Nedkøling og vandfortynding er helt uden for min pædagogiske rækkevidde, og jeg opfatter is som decideret hærværk af rommen (et par dråber vand i en kradsbørstig rom kan dog forsvares). En rom bør som hovedregel nydes ved 25-28 grader, og det gør ikke noget at give den 5-10 minutter i glasset, inden den nydes. I en drink er is anderledes velkommen, og her foretrækker jeg helt klart en rombaseret cocktail istedet for rom og cola, som jeg ikke længere er den store tilhænger af.

Undlad for alt i verden isen...

Undlad for alt i verden isen…

Så skal vi vist heller ikke snydes for din foretrukne drink/cocktail med rom i?
– Jeg er gammel Mojito-fan, men idag foretrækker jeg f.eks en Rum Sour hos Rum Club, en Fin’ Rom hos Lidkøb eller en Dark & Stormy hos PS.

Tre hurtige til Paw:

Har du nogensinden været beruset af rom i Rom?
– Nej, desværre!

Må vi se et foto fra din telefon, som ikke har en relation til rom?
– Jeg har ikke fået fuldmagt fra hustruen, men mon ikke det går 🙂

Et herligt skud fra telefonen

Et herligt skud fra telefonen

Hvad byder 2015 på for dig?
– Lige nu og her er der akut behov for at ansætte en ekstra lagermedarbejder, da væksten i Rombo.dk har været ganske solid, og dette skulle samtidig gerne give mig tid til at afholde endnu flere romsmagninger for både virksomheder og private i 2015. Derudover har jeg en række praktiske tiltag i støbeskeen for at optimere netbutikken. I den lidt mere eksotiske ende byder 2015 også på en tur til Barbados, hvor øens fire destillerier bl.a. skal besøges.

Skål i lige hvad du lyster på My Pleasures Facebook side her

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.