Home Ure Komik og klokke – Thomas Hartmann og hans fascination for Breitling

Komik og klokke – Thomas Hartmann og hans fascination for Breitling

by Nicolai Klingenberg

Endnu en komiker er kommet i søgelyset. Han hedder Thomas Hartmann, og han har en passion for et særligt mærke. Hvad det er, ved du nok allerede, for det står i overskriften. Til gengæld får du historien om, hvordan han kom i gang, hvad samling rummer, hans syn på tiden, og om han helst ville skifte efternavn til Mannhart eller undvære at gå med ur.
Thomas – jeg har ladet mig fortælle, at du er begejstret for Breitling ure. Hvordan og hvornår opstod den interesse?
– Min fætter viste mig for mange år siden et billede af et Breitling i et bilblad, og jeg kan huske, at jeg blev ret betaget af det, men også var klar over, at det lå langt udenfor økonomisk rækkevidde for mig. Fascinationen af ure tog pludselig voldsomt til i 1998 – måske fordi jeg sad på redaktion med Anders Matthesen og Uffe Holm. Først var jeg ret lun på Tag Heuer, men besluttede mig til sidst for at vente til jeg havde råd til det, jeg virkelig ønskede mig”¦ et Breitling.

Og hvad var dit første køb så?
– Da det endelig blev til noget, købte jeg to på samme tid. I forsommeren 2003, investerede jeg i et Navitimer Breitling Fighters og et Breitling B1.

B-1'eren

B-1’eren

Hvad rummer din samling?
– De to ovennævnte, et Breitling Chronometer Crosswind, et Breitling Skyracer, et Chase-Durer Special Forces 1000XL UDT samt to ret specielle ure, jeg har fået, i forbindelse med mit 10-årige samarbejde med K-Rejser. Det ene er et Rosendahl, designet i samarbejde med Tom Kristensen, det andet er designet af medabejdere fra K-Rejser, heriblandt Jacob Kristensen, og er kun fremstillet i 50 eksemplarer, som udelukkende kan fås ved at arbejde for K-Rejser i ti år. Det har en særlig plads i mit hjerte.

Special Edition sagen fra samarbejdsfirmaet

Special Edition sagen fra samarbejdsfirmaet

Er du en hamstrer, eller sælger du ud fra tid til anden?
– Ha! Jeg er ikke god til at sælge ud af samlingen, hverken når det gælder ure eller biler. Jeg har da overvejet det, men skubber nok den beslutning til en dag, der er lavvande i kassen – eller rettere minus; lavvande har der været masser af gange, uden at jeg har kunnet få mig selv til at sælge et ur.

Special Edition sagen fra samarbejdsfirmaet

Special Edition sagen fra samarbejdsfirmaet

Hvad går du primært med for et ur?
– Jeg går mest med Breitling Skyracer – nok fordi det er det, jeg er mindst øm om, men min ubetingede favorit er Navitimeren. At få det på er ligesom at komme hjem.

Skyracer - i øvrigt med chronometer certificering

Skyracer – i øvrigt med chronometer certificering

Hvad er det, Breitling kan i din optik?
– For mig har brands som Rolex, Cartier etc. altid stået som et ur, man køber for at imponere. Naboen ved, hvad det er, og cirka hvad det koster. Breitling har opbygget et navn på grund af kvalitet og lækkert design, men det er kun folk med en vis interesse for ure, der ved hvad det er, man har på håndleddet. Den elegante diskretion tiltaler mig.

For en håndfuld år siden begyndte Breitling at udvikle egne værker. Har du stiftet bekendtskab med disse?
– Jeg har ikke haft fornøjelsen, nej.

Skulle du pege på et drømmeur, hvilket ville der så være tale om?
– Jeg har mit drømmeur – Breitling Navitimer, i special udgaven Breitling Fighters (navngivet således, fordi der er en indgravering af Breitlings samling af klassiske fly på bagsiden.) Jeg har til dato ikke set et ur, jeg hellere ville have, uanset pris.

Navitimeren

Navitimeren

Hvis Breitling var et bilmærke, hvilket ville det så være?
– McLaren – det er noget af det ypperste, men et navn, der kun genkendes af kendere.

Hvilke kommentarer er du blevet mødt med, når folk har kastet et blik på dine ure?
– Urfolk er, i min erfaring, gode til at komplimentere hinanden, og udvise glæde og entusiasme omkring ure, så langt de fleste kommentarer er positive. Hvis man kommenterer andres ure, bliver de indimellem forlegne, indtil de opdager, at man selv er med i ”œklubben” – så går snakken som regel.

Tom K

Tom K

Hvad synes du, at enhver mand bør vide om tiden?
– Den er vigtig – MEGET vigtig. Hele vores samfund er struktureret i forhold til tid, og det er decideret respektløst at sløse med andres tid ved eksempelvis konsekvent at komme for sent. Tiden er et interessant begreb, for når den er en mangelvare, higer man efter mere, og synes, at den flyver afsted. Hvis man derimod keder sig, eller bare ser frem til en begivenhed, kan tiden føles træg og bare være noget, man skal igennem. Den vigtigste erkendelse omkring tid er, at den går”¦ Uafladeligt og ubønhørligt, så sørg for at få mest muligt ud af den, også hvis det nogen gange er bare at lave ingenting.

Tom K

Tom K

Og om armbåndsure?
– En god ting at huske: Du behøver ikke at finde dit drømmeur”¦ det skal nok finde dig.

To hurtige til Hartmann

Hvad ville du helst – undvære at gå med ur eller ændre kunstnernavn til Mannhart?
– Jeg kunne godt leve med at hedde Mannhart – hellere en punktlig mand med et åndssvagt navn, end en Hartmann, der ikke overholde tiden.

Slutteligt – hvad er du aktuel med pro tempore?
– Jeg er på tour i februar, marts og april med mit syvende one man show, Betamax. Check www.fbi.dk for tourplan og billetter.

 

 Træk dit ur op på My Pleasures Facebook side her

 

You may also like

3 comments

Niclas Asmund Møller Dam 26. januar 2015 - 20:07

Godt indlæg. Vil dog ikke give Hartmann ret om “stereotypen” på folk der køber Breitling. Da i Breitling købere i min optik NETOP ofte er typen der har behov for at flashe deres nye (STORE) bling ur..
Det er ikke fordi, at jeg ikke giver ham ret i forhold til rolex etc., Men tror mange vil mene at netop Breitling er nok den mest “flashy/blingbling”, hvis du spørger de fleste.. mine 2 cent!

Trofast læser herfra 🙂

Reply
KM 27. januar 2015 - 18:15

Enig med Niclas. Det bliver næsten ikke mere bling end Breitling.. Oversized er fint, men kræver ro i min optik.. Der sker alt for meget i sådan et Breitling… Skriger på attention..

Men, derudover skønt med denne type artikler! Det er sjovt at høre om andres historier om ure (kendte eller, som førhen, andre læsere).

Reply
nicolaiklingenberg 28. januar 2015 - 09:20

Det er netop det, der er fascinerende ved ure – folk “tolker” dem forskelligt. Jeg mener også, at de nyere Breitling modeller er noget store i det, og deres ældre vintage modeller ligeså, men det hænger sammen med deres relation til “aviation”, hvor piloterne havde brug for større og let-aflæselige ure. Har I i øvrigt set denne heritage nyhed fra Breitling?

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk