Home EkviperingKluns HMS Blazer – Jens Stokholm har været på vidensjagt

HMS Blazer – Jens Stokholm har været på vidensjagt

by Nicolai Klingenberg

Jens Stokholm er retur med ord og viden. Denne gang med en skrivelse, som gør os klogere på blazeren. Jeg har læst lidt hist og her, og jeg har sågar set en blazer kaldet for en reefer, men jeg vil lade Jens tage over endnu engang. Ordene er hans herfra.

Det er den guldbeknappede beklædningsgenstand, vi skal se på i dag

Det er den guldbeknappede beklædningsgenstand, vi skal se på i dag

I dag vil jeg have fokus i det preppy hjørne og se specifikt på den såkaldte blazer. Ordet Blazer er et udtryk, jeg hører af og til i min hverdag, men desværre bliver det – og jakken – oftest bliver misfortolket. Vi skal se lidt på, hvad der karakteriserer denne type jakke fra at være en habitjakke eller en sportsjakke, men selvfølgelig også lidt om, hvordan den har fundet sin plads i den moderne mands klædeskab.

En blazer i uformelt selskab med V-hals, jeans og slips

En blazer i uformelt selskab med V-hals, jeans og slips

Oprindelse
Blazeren stammer fra det 19. århundrede og findes i en dobbeltradet eller enkeltradet udgave – med hver sin baggrund.

Den dobbeltradet Blazer
Denne type Blazer har en militær baggrund, hvor der på det engelske skib HMS Blazer i 1837 stod en kaptajn, med planlagt besøg af dronning Victoria. Han valgte derfor at få syet særlige jakker til sit mandskab(en dobbeltradet jakke med guldknapper). Disse jakker faldt i så god smag hos dronningen, at hun efterfølgende beordrede hele marinen til at skulle bære denne type jakke. Efterfølgende blev jakken en så stor succes at, den hurtig fik bevæget sig ud til de civile som bestilte lignende jakker, med de skinnende knapper, hos deres lokale skræddere.

Her en dobbeltradet sag med klassiske metalknapper - og fræk, rød indmad.

Her en dobbeltradet sag

Den enkeltradet Blazer
Den enkeltradet Blazer har dog ikke som sin ’’bror’’ en militær baggrund, men går også tilbage til det 19 århundrede hvor de engelske roklubber bar jakker af denne type og havde tre påsatte lommer, oftest med klubbens emblem påsyet på brystlommen. Men også de gyldne knapper er tilstede på denne jakke. 

Gone golden...

Gone golden…

Udseende
Blazeren bliver oftest set i en 100% uld varer af en twill binding. Det karakteristiske ved en twill binding er dens diagonale striber som ses på billedet under. Hvis i tager et par af jeres jeans (også en twill) og kigger på indersiden vil i også kunne se de diagonale striber.

Twill binding

Twill binding

Vigtigst af alt bag blazeren er dog de gyldne knapper.

spring 2013-2

Den moderne blazer
I dag ses blazeren ikke kun i twill og på trods af, der bruges mange andre typer metervarer, kan man stadig betegne jakken som en blazer. Essensen bag jakken er dog de gyldne knapper. Erstatter man disse gyldne knapper med for eksempel blå eller sorte knapper, vil resultatet være en mellemting mellem en habitjakke og sportsjakke.

Mørk, metallisk og diskret

Her er det en mere moderne sag fra NN07, men som også er udrustet med metal

Efter min mening er denne klassiske og elegante jakke et ikon, som den “preppy” mand bør have hængende i skabet. Desværre synes jeg ikke, det er noget, jeg ser blive båret særligt ofte i Danmark – kigger vi til USA og England er det dog en hel anden historie og en jakke, der bliver båret i stor stil.

Det var så, hvad jeg havde til jer i denne omgang. Næste skrivelse bliver i øvrigt et indlæg om penny loaferen, som jeg ser frem til at dele.

Et par ord fra skribenten, Jens Stokholm
– Min baggrund er en uddannelse som salgsassistent samt indkøber med tekstil som speciale. Derudover har jeg en stor passion for klassisk herremode. I dag arbejder jeg med etablering af eget ”œkludefirma”, hvor vi finder små, danske leverandører af beklædning til mænd, rundt omkring i det danske. Derudover bliver weekenderne tilbragt i en tøjbutik for at holde faget ved lige.

Jens Stokholm - og tak til ham for dagens indlæg

Jens Stokholm igen – hvis du skulle have glemt, hvordan han ser (flot) ud

Jeg vil i løbet af det næste stykke tid komme med nogle indlæg her på My-pleasure.dk, som blandt andet vil byde på historierne bag mange af de beklædningsdele, vi bærer dagligt. Jeg vil forsøge at forklare, hvad nogle af alle de fag-termer, som folk benytter sig af i dag, egentlig betyder, men også se nærmere på nostalgien bag et smukt stykke håndværk.

Jeg håber, at ovenstående og fremtidige inputs vil falde i jeres interesse!

På jagt efter en blazer eller noget, der ligner? Så klik her

Få metal i din blazer på Facebook

You may also like

1 comment

Jasper Molin 1. maj 2015 - 11:22

Reservedele til min blazer!

Søger en knap til min Ralph Lauren blazer, har kontaktet diverse forhandlere herhjemme uden held, så håber der er en der kan hjælpe mig på rette vej.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.