Home PindemadderBobler Vintagechampagne.dk – en dansk-fransk forbindelse til gode flasker

Vintagechampagne.dk – en dansk-fransk forbindelse til gode flasker

by Nicolai Klingenberg

Der findes et hav af champagne-huse, som sjældent ser dagens lys eller nattens mørke i Danmark. Det faktum har duoen Mikkel og Simon fra Vintagechampagne.dk dog lavet om på. De holder smagninger, middage, events og så hiver de guld hjem fra Champagne. Blive meget klogere i dette interview…
Mikkel – du og et par andre står bag firmaet Vintage Champagne. Hvad er det, I rumsterer med?– Vi rumsterer rundt med en masse champagne. Vi har fornylig åbnet Danmarks første champagnebutik, som vi kalder Champagnekælderen, lige ved søerne og Hotel Kong Arthur. Så har vi også netop søsat et koncept, der hedder Vintage Champagne Treasures, der i bund og grund handler om at sælge gamle sjældne champagner, som vi støver op rundt omkring i verden.

Det er her, det meste begynder. I marken...

Det er her, det meste begynder. I marken…

Ja, og så holder en vel i gennemsnit minimum 2-3 champagnesmagninger hver uge. Ikke kun klassiske smagninger, men det kan være sammen med nogen, der spiller Balkan musik eller Bach. Næste måned holder vi f.eks en kæmpe champagnesmagning sammen med Charlottenlund Travbane, hvor man ser travløb og smager champagne. Det glæder vi os ret meget til.

sfsf

Her er vi vist ude i noget hesterelateret

Vi kan godt lide, at gøre nogen lidt utraditionelle ting og bryde nogen fordomme ned omkring hvad champagne er.

Og hvornår og hvordan opstod idéen?
– For cirka tre år siden sad min kompagnon Simon Østerborg og jeg og delte et par flasker champagner. Vi sad og smagte champagne som Simon havde haft med hjem fra en af sine utallige årlige besøg i Champagne. Champagne, der ikke var tilgængelige for den almindelige dansker, fordi det ikke blev importeret af nogen. Vi kendte til en helt masse små producenter, som vi mente var oversete i Danmark, og som vi gerne ville præsentere for danskerne.

Simon fra Vintagechampagne.dk

Simon fra Vintagechampagne.dk

Kan du gøre os lidt klogere på jeres sortiment?
– Simon har rejst rundt i Champagne i cirka 16 år. Han er i Champagne en uge ad gangen hver anden måned. Det var hans mange rejser og besøg hos utallige champagnehuse, der dannede baggrunden for, hvilke huse vi hentede hjem, da vi begyndte.

I dag rejser vi derned sammen og smager nysgerrigt. Vi er på en konstant søgen efter nye spændende huse. Det betyder også, at vi smager rigtig, rigtig meget, vi ikke synes er interessant nok, men det må vi leve med…

Generelt går vi dog efter at finde champagne, hvor pris og kvalitet hænger sammen. Vi siger nej til meget lækker champagne, fordi producenterne er for dyre.

Stemning og... champagne

Stemning og… champagne

Når vi har smagt så meget forskelligt, så skal det være noget helt særligt, før vi tager det med hjem, og det kan konkurrere med noget, vi allerede har i sortimentet. Der er jo ingen grund til at tage noget med hjem, som har en stil og kvalitet, vi allerede har på hylderne, men som koster mere end, hvad vi allerede har.

Hvad er missionen med jeres tiltag?
– Missionen er at gøre champagne mere tilgængelig for danskerne. Altså at give dem et langt større udvalg end de tidligere kunne få fingere i, medmindre de selv tog til Champagne og hentede det. Vi vil give danskerne et sortiment, der er langt større – og vise dem hvor stor variation der er kan være på champagne fra producent til producent.

Et flot line-up

Et flot line-up

Det kan være, at vi til en smagning lader gæsterne smage 2 Blanc de Blancs champagner fra Mesnil årgang 2008, der smager så vidt forskelligt, at de fleste gætter på, at det ikke er de samme druer. Det er den slags oplevelser, vi gerne vil give danskerne.

Du er selvsagt glad for champagne – kan du diske op med en særlig oplevelse, der har sat sig i din hukommelse?
– Engang besøgte vi Roger Brun i Äy. Her sad vi og smagte en masse fra hans sortiment. Forskellige årgange og Cuvéer. Pludseligt kommer hans datter på 14 år og søn på 10 år gennem lokalet. Philippe Brun kalder dem hen til bordet.

Roger Brun

Roger Brun

De får begge et glas champagne, men de får det blindt. De smager og dufter kort til det og kan begge sige præcist hvilken Cuvé og årgang, der var tale om. Det var sgu imponerende og fortæller noget om, hvordan de bliver så dygtige og en dag er klar til at blive 4. generation, der kører husets videre og er tro mod deres stil og traditioner.

Hvis du skal pege på godt vintage og et non-vintage køb i jeres sortiment”¦?
– Nu nærmer foråret sig, så jeg vælger 2 Blanc de Blanc champagner.
Roland Champion Grand Cru Carte Blanche til 250 kroner – 100 % Chardonnay fra Chouilly i Côte des Blancs. Selvom det er en Non-Vintage er der alligevel masser dybde i den fordi det er et Blend af 2008/2007/2006. Frisk og sprød, med lækre citrus frugter i både næsen og i afslutningen.

Royal CoteauVielles Vignes 2008 til 429 kroner. 100 % chardonnay fra Grauves i Côte des Blancs. Bredskuldret og meget smagfuld chardonnay. Voldsom fedme og lang eftersmag. En absolut favorit blandt vores gæster til mange af vores smagninger.

Flere hyldegodter

Flere hyldegodter

Så er 2008 også et MUST TASTE YEAR.

Hvad åbner du personligt oftest?
– Der er mange hahaha, men den jeg nok har drukket oftest er Claude Cazals Millésime 2008, fra Mesnil-Sur-Oger, men Henri Goutorbe Special Club 2005 fra Äy er også kommet stærkt ind i billedet her henover vinteren, hvor jeg foretrækker en lidt dybere og varmere champagne med masser af Pinot Noir i. Den har en perfekt balance mellem det dybe og mørke fra Pinot Noir, men pakket fløjlsagtigt ind af Chardonnay. En komplet champagne efter min personlige smag.

Nu med magnum

Nu med magnum

Og hvis du skal beskrive, hvad du fascineres og tiltales af, når det kommer til champagne?
– At jeg konstant kan opleve nye sider af champagne, jeg drukket mange gange, samt at vi hele tiden finder nye huse, der smager fabelagtigt og har en helt personlig stil, der passer til lige præcis den enkelte vinbonde og deres marker/terrior.

Et overraskende mad/snack-valg til champagne?
– Vi holder hver måned champagnemiddage med Vesterbro Vinstue. Her serveres der en 5-retters menu og 6 champagner til. Her fik vi en gang elg til hovedret med en særlig mørk og kraftig rosé champagne til – så mit valg må være elg!

Det her lader til at være et særdeles fint koncept...

Det her lader til at være et særdeles fint koncept…

Det passede i øvrigt fantastisk godt til, og så er jeg nødt til at nævne, at disse middage kun koster 550 kroner.

Hvad kan vi forvente at se af tiltag fra jer fremadrettet?
– Vi har netop lanceret et koncept, der hedder Vintage Champagne Treasures. Det handler i bund og grund om gamle sjældne champagner, som vi støver op i hele verden. Simon har gennem årene bygget et unikt netværk, op derigenenm får vi fingrene i mange yderst spændende sager. Vi har gennem mange år selv drukket disse sjældne flasker og holdt lukkede smagninger for en, lille gruppe champagnefanatikere, men nu gør vi disse flasker og smagninger tilgængelige for alle. Vi starter op med den første smagning i dette regi i maj, hvor vi begynder med Möet & Chandon smagning, hvor vi blandt andet skal smage Möet & Chandon 1964 og Dom Perignon 1988 Magnum. Vi er nogen gange lidt efter Möet & Chandon, men de lavede faktisk fantastisk champagne i gamle dage.

En tur i marken

En tur i marken

Slutteligt – hvad mener du, at enhver M/K bør vide om champagne?
– At champagne ikke er en ”smag”. Med det mener jeg, at vi for eksempel har cirka 200 forskelllige champagner, som alle smager forskelligt. Vi har ofte folk med til vores smagninger, der er blevet trukket med af en god ven eller veninde, fordi de ikke kan lide champagne, men når de går herfra, kan de godt lide champagne, fordi de pludselig har opdaget, at champagne kan smage meget anderledes end de flasker, man finder i supermarkedet.

Langt fra supermarkedet

Langt fra supermarkedet

Tre hurtige til Mikkel:

Hvad byder resten af din vinter på?
– Næste weekend er vi med til Franske Vindage, og så glæder jeg mig til at superligaen starter igen. Stadion pølser og koldefadøl bliver jeg aldrig træt af.

Må vi se et ikke-champagnerelateret foto fra din telefon?
– Det kommer her

Fra telefonen

Fra telefonen

Hvad ville du helst – vaska en flaske god magnum champagne eller drikke Martini Asti i et halvt år?
– Haha, den er svær – og så alligevel ikke. Jeg ville nok være nødt til at hælde en magnum i vasken, da mit arbejde byder mig at smage champagne hele tiden. Heldigvis har vi selv en udmærket magnum på hylderne til 500 kroner, så de behøver heldigvis ikke være særligt dyre. Jeg vil gerne betale 500 kroner for at slippe for at drikke bare en enkelt flaske Asti, ha-ha!

Du kan læse mere om det boblende eventyr her

My Pleasure er korkfri her

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk