Home PindemadderBobler KING IN THE NORTH – NORDENS BEDSTE BARTENDER ER DANSK

KING IN THE NORTH – NORDENS BEDSTE BARTENDER ER DANSK

by Nicolai Klingenberg
Pin It

Christian Laustrup Møller har været på farten. Med sig havde han notesblok og kamera. Disse to elementer blev til dagens skrivelse, og det skal handle om World Class 2016. Det er velskrevet og spændende, så tak til Smukke Møller for dagens artikel.

Deltagerne i Nordic World Class 2016

Deltagerne i Nordic World Class 2016

Alle veje fører til rom – enkelte til whisky. Vælger man den sidste, får man hovedpine, skulle jeg hilse og sige. 48 timers ”levertortur” pakket elegant ind i gode måltider og nogle af verdens bedste cocktails er nået til vejs ende. Vi har fundet den nordiske vinder af Diageos World Class 2016. Og min krop higer efter søvn og et glas vand med blid brus, som en ørkenvandrer higer efter skygge. Men nu skal jeg ikke foregribe tingenes gang.

Eyes on the price”¦

Eyes on the price”¦

Det hele startede ret beset to døgn tidligere. Spiritusproducenten Diageo holder hvert år konkurrencen World Class, som er blevet det uofficielle verdensmesterskab i bartending. Det handler selvsagt om at kunne fremtrylle velsmagende sjusser. Men det handler i høj grad også om at mestre den ædle kunst at charmere en gæst. For som det gamle mundheld siger: ”I krig, kærlighed og store cocktailkonkurrencer gælder alle kneb.”

Rikard Enell fra Diageo byder velkommen.

Rikard Enell fra Diageo byder velkommen.

Årets nordiske finaler bliver afholdt på landstedet Drummuir Castle i Skotland. En slags finpoleret Winterfell fra Game of Thrones, hvis du fjerner ham stjernepsykopaten, der flår folk levende, og i stedet skruer op for hygiejnen, tilsætter håndlotion på badeværelserne og en imponerende whiskysamling.

Scenen er sat

Scenen er sat

Vinderen fra hvert nordisk land får adgang til den verdensomspændende finale i World Class, som i år løber af stablen om tre måneder i Miami. Sidste år var der 52 nationer med.

Der instagrammes.

Der instagrammes.

Vi bliver mødt med colombiansk kaffe og en lille velkomsttale. Mens vi andre når et hurtigt bad, bliver der stillet op til den første konkurrence i Drummuir Castles Drawing Room, som vender ud mod et velfriseret parkanlæg med egen kroketbane og udsigt til det bakkede, skotske landskab. Det danske landshold – så at sige – består af René Jensen fra Lou Lou, Jonas Brandenborg Andersen fra Mash Penthouse, René Hedeland Larsen fra Ruby og Mate Tamas Csatlos fra Fugu. Jeg havde allerede bakset med overskriften ”En nedtur i det skotske højland,” bare fordi jeg selv syntes, den var sjov. Men det stod hurtigt klart, at den kunne jeg godt pakke sammen.

Jonas fra Mash Penthouse på arbejde.

Jonas fra Mash Penthouse på arbejde.

Dagens første udfordring hedder The Castle Sensorium. Her skal finalisterne konstruere en cocktail, der kunne have været serveret i Skotland i år 1900, og hvor så mange sanser som muligt bliver stimuleret. Jonas Brandenborg Andersen fra Mash Penthouse har sammensat en drink med noter af æble- og fyrretræer og kombineret dem med smagen af ananas, tobak og kaffe, fordi det bedre borgerskab i Skotland importerede netop disse luksusvarer omkring århundredskiftet. Alle komponenterne passer godt smagsmæssigt sammen med den Cardhu-whisky, han har valgt. Og det giver en fin balanceret og forholdsvis let cocktail.

René Jensen fra Bo Bechs nye restaurant, Lou Lou, laver en cocktail med Johnnie Walker Black og Johnnie Walker Gold, forskellige likører, citron og sukker. Den var i øvrigt akkompagneret af et landskab med kunstigt vand, tang, blomster og kaviar.

René Jensen fra Bo Bechs nye restaurant, Lou Lou, laver en cocktail med Johnnie Walker Black og Johnnie Walker Gold, forskellige likører, citron og sukker. Den var i øvrigt akkompagneret af et landskab med kunstigt vand, tang, blomster og kaviar.

Den klassiske bartender anno 2016 ligner enten en butler fra Scott Fitzgeralds The Great Gatsby eller en viking på bersærkergang – alt indimellem synes udelukket.

Den klassiske bartender anno 2016 ligner enten en butler fra Scott Fitzgeralds The Great Gatsby eller en viking på bersærkergang – alt indimellem synes udelukket.

I dagens anden udfordring, The Travelling Bow Tie, bliver finalisterne bedt om at lave en cocktail, der tager udgangspunkt i dem selv og har Miami som omdrejningspunkt.

Miami-style”¦

Miami-style”¦

 Mens bartenderne sveder, bliver vi andre tilbudt forfriskninger. Jeg ser mit snit til at fordufte ind i slottets bibliotek, der har et gulv til loft-reolsystem proppet med noget af Skotlands bedste single malt whisky. Her finder man alt fra Auchroisk, Bladnoch, Glendullan, Glen Spey, Caol Ila og Lagavulin til Talisker og Mortlach. Mange af dem gamle drenge med en alder sidst i tyverne.

Skål! René fra Lou Lou og whiskyreolen i baggrunden.

Skål! René fra Lou Lou og whiskyreolen i baggrunden.

Klokken er blevet 20, og det er tid til en bid mad. Dørene til slottets store spisestue bliver åbnet, og vi træder ind til hviddækkede borde, hvor efterkommere af admiral Archibald Duff betragter os fra guldrammer på væggene. Her er både højtideligt og hyggeligt på samme tid, og menuen står på aspargestærte til forret, grillet havtaske med cremet kartoffel/hvidløgspuré til hovedret og en panna cotta lavet på kokosmælk til dessert. Havtasken er lidt tør. Det kan man til gengæld ikke sige om den californiske chardonnay, vi drikker til. Og hvem tæller i øvrigt – vi har fået masser af væske i timerne op til.

Et stykke med havtaske.

Et stykke med havtaske.

Spasmager.

Spasmager.

Næste dag skal vi alle sammen bruge næsen. I mit tilfælde mest for sjov. Dagen foregår på Cardhu-destilleriet, hvor finalisterne får fem blå glas med Diageos Reserve Brands. Herefter skal de udvælge et, identificere mærket og holde et fem minutters oplæg om mærket. Det skaber en del frustration, fornemmer jeg på afstand, da de fleste deltagere kommer hovedrystende ud fra deres fremlæggelser.

Næser på job

Næser på job

Mens konkurrencen står på, tester vi andre Cardhus forskellige whiskyer ved en separat smagning. Destilleriet er fra 1811, hvor John og Helen Cumming producerede illegal whisky, indtil de fik licens i 1824. I 1893 var John Walker & Sons of Kilmarnock blevet så stor en kunde, at de købte Cardhu destilleriet, der stadig i dag leverer whisky til Johnnie Walkers blends. Det er stort set alle sammen single malt-whiskyer i den lettere kategori, Cardhu præsenterer os for. Men de ældste af dem er rige i smagen med søde noter af honning.

Norske Radko i livtag med The Castle Sensorium-udfordringen. Der var mere Frank Sinatra over ham end Ole Einar Bjørndalen, hvis nogen skulle være i tvivl.

Norske Radko i livtag med The Castle Sensorium-udfordringen. Der var mere Frank Sinatra over ham end Ole Einar Bjørndalen, hvis nogen skulle være i tvivl.

Så er der sådan set bare tilbage at vente, mens dommerne voterer. Bartendere med nedbidte negle og halvfulde journalister med turpas til Johnny Walkers Blue- og Gold Label-bar mingler på det gamle destilleri, indtil bussen går tilbage mod Drummuir Castle.

Sveriges bedste bartender, Johan Peter Evers, multitasker.

Sveriges bedste bartender, Johan Peter Evers, multitasker.

Aftenens middag byder på forårslam, vin på pinot noir, mere whisky og tre glade vindere. Den norske vinder bliver Antonio Naranjo Nevares og den svenske Johan Peter Evers.

Et øjebliksmoment fra en flot middag

Et øjebliksmoment fra en flot middag

Hovedtitlen som Nordens bedste bartender går til Jonas Brandenborg Andersen fra Mash Penthouse.

En vindercocktail fra Jonas.

En vindercocktail fra Jonas.

En glad nordisk vinder. Jonas Brandenborg Andersen fra Mash Penthouse

En glad nordisk vinder. Jonas Brandenborg Andersen fra Mash Penthouse

Hvordan og hvad, der vil ske herfra, må tiden vise. Det kan ingenlunde afvises, at der vil blive fulgt op på sagerne. Indtil da kan du følge My Pleasure på Facebook her

 

 

 

Pin It

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk