Home PindemadderBobler Spirikum – en festival for aquavit og snaps med Esben Bjerre som formand og præmiepige

Spirikum – en festival for aquavit og snaps med Esben Bjerre som formand og præmiepige

by Nicolai Klingenberg

De fleste kender til smagen af snaps og til aquavit, men det er måske ikke alle, der kender forskellen på de to. Dernæst skal du vide, at en snaps faktisk ikke bare er en snaps – og det samme gælder aquavit. Det er ydermere muligt, at de to små, har et støvet ry, men det bliver der nu rådet bod på, for en lang række dygtige folk kommer til Danmark for at gøre dig klogere på de ædle dråber. Du kan sågar også smage på sagerne. Esben Bjerre er med ombord på “holdet”, og ham har jeg interviewet herunder.

Esben – du er mand med talrige gøremål. Senest er du blevet formand for en festival, men hvad er det for en størrelse?
– Det er noget så forrygende, som en festival for snaps og aquavit. Min gode ven Henrik, som har Copenhagen Distillery, er gået sammen med to andre danske destillerier om at lave, hvad der simpelthen bliver verdens første snapse- og aquavitfestival. Og i hvad jeg tolker som mangel på bedre, blev jeg spurgt om det meget ærefulde erhverv, at være formand for festivalen. Og det var naturligvis umuligt at sige nej til.

Spirikum-holdet

Nuvel – hvem skal udskænke og optræde?
– Mange har måske en idé om snaps som enten noget hjemmebrændt eller den klassiske Brøndums fra julefrokosterne. Men faktisk bliver der lavet snaps i store dele af europa og USA. Så vi er så heldige at få besøge fra så langt væk som Portland til Helsinki over Færøerne og Island. Derudover har vi inviteret nogle af Københavns bedste restauranter og bartendere, som vil stå for mad og drikke mellem snapseglassene.

Og hvem håber I på vil komme?
– Vi håber på, at vi kan få udvidet den måske lidt stereotype snapsedrikker en smule. Så hvis gennemsnitsalderen er under 50, tror jeg, vi er glade. Mange har måske den her forestilling om snaps, som noget, der partou skal ha’ en lunken smag af kommen og være umuligt at få ned. Men snaps kan være 1.000 forskellige ting, og det er det, vi håber meget på at kunne vise med vores festival.

En del af sortimentet

Hvad bliver din rolle under festivalen?
– Udover at jeg har som målsætning at smage mindst én ting fra hver bod, så skal jeg stå for de konkurrencer, vi afvikler i løbet af dagen. For snaps og aquavit er selvfølgelig ikke bare snaps og aquavit, så i løbet af dagen dyster de forskellige typer i fire forskellige kategorier, og så kan jeg vel agere præmiepige.

Og hvad ser du personligt mest frem til at smage?
Jeg er faktisk kæmpe fan af dild-snaps. Så hvis nogle af destillerierne har tænkt sig at tage det med, så skal du se mig stå forrest med smagsglasset fremme.

Fra en anden festival med andre våde varer

Hvordan står det til med snapsens og aquavittens popularitet for tiden?
– Det er også en af grundene til, at vi skyder festivalen afsted netop nu. Gin har jo fyldt ekstremt meget de seneste år – omvendt har den nordiske gastronomi også haft sin plads i solen. Og man kan uden skam godt kalde både snaps og auqavit for den nordiske gin. Derfor håber vi, at vi med festivalen kan åbne folks øjne for andre snapse og måder at bruge den på.

Slutteligt – hvad bør enhver mand M/K vide om Spirikum festivalen?
– Det hele kommer til at foregå i Copenhagen Distillerys lokaler på Kløvermarksvej 70 i København. Det er lørdag den 26. august, og man kan finde billetter, program og navne på restauranter og destillerier på Spirikum.com

Vigtig information

Tre hurtige til Esben Bjerre:
Hvad byder det sidste af din sommer på?
– Jeg har faktisk gang i flere forskellige projekter. Udover at arrangere en festival, er jeg også midt i mit første indretningsprojekt af restaurant Sliders på Vesterbro. Så jeg skal formentligt sidde et sted med go Wi-Fi og svare på mails.

Må vi se et hverdagsfotografi fra din telefon og høre lidt om det? 
– For nu at blive i de våde varer, så er her lidt forskellige drikkevarer. Billedet er fra tidligere i sommer, hvor vi var fire kammerater. der steg på S-toget med cykler og vin under armen og så ellers stod af i Nordsjælland og langsomt cyklede og drak os hele vejen tilbage til København. En tradition jeg kun kan anbefale alle andre at gøre efter.

Fra telefonen – og en cykeltur.

Hvor og med hvem har du sidst spist et mindeværdigt måltid?
– Min mormor fyldte 80 tidligere i år. Og alle os børnebørn gav hende en ting, vi skulle med hende hver især. Min oplevelse var, at vi skulle til frokost på Henne Kirkeby Kro. Udover at maden selvfølgelig var fuldstændig fantastisk, var det en ekstra stor oplevelse at få lov til at tage min mormor med og for en gangs  skyld være den, der gav.

My Pleasure med dild og kommen 

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk