Home Ekvipering Labfresh – innovativ skjortesucces med kickstarter-succes og dansk ophav

Labfresh – innovativ skjortesucces med kickstarter-succes og dansk ophav

by Nicolai Klingenberg

Vi kommer næppe udenom, at en hvid skjorte bør være at finde i en hver herregarderobe. Og gerne flere. Hvis du har mod på at prøve noget “nyt”, så er det nu, du skal læse med. Jeg har talt med Kasper Brandi Petersen, som er bagmanden til Labfresh, og det er ikke småting, han har formået og begået. Læg dertil, at en uges test af skjorten langt fra har skuffet. Du skal også læse med, hvis du søger job som produktionschef eller brand manager…

Åh nej. Eller faktisk gør det slet ikke noget..

Kasper – du har arbejdet med mode i en del år, men nu handler det om Labfresh. Hvad er det for en størrelse?
– Jamen vi har simpelthen udviklet bomuldsskjorter med en nanoteknologi, der er plet-afvisende og anti-perspirant. Det er den korte historie.

Hvornår og hvorfor opstod idéen?
– Jeg arbejdede i mine unge dage for Mærsk. Jeg rendte ofte rundt i havne i varme lande som Nigeria og Oman, altid iført et jakkesæt og en hvid skjorte. Mine skjorter holdt aldrig længere end et par måneder, og jeg stod altid klokken 5 om morgenen i mit hotelværelse med et strygejern i hånden.

Dernæst gik det op for os, at der ikke har været nogen seriøs innovation indenfor skjorter siden non-iron behandlingen blev opfundet – for over 50 år siden!

Således ser en sending ud.

Der findes en række herlige teknologier, som bliver flittigt brugt i sportstøj, men som modehusene desværre ikke er interesserede i. Det syntes vi var synd, så vi gik i gang med at overføre vores yndlingsteknologier til twill og oxford bomuld.

Og hvad er der så sket siden?
– Vores første indskydelse var at ringe på døren hos de større modehuse og vise dem teknologien. De var mildt sagt ikke interesserede, da det er både dyrt og besværligt at producere.

I stedet  smed vi vores prototype på Kickstarter, og to måneder senere havde vi modtaget forudbetalte ordrer på over 1,5 millioner kroner – i øvrigt det højeste beløb rejst af et modeprojekt i dansk crowdfunding historie.

Sortimentet

Derefter byggede vi en supply chain i Portugal, hvor vi arbejder tæt sammen med et laboratorium, en mølle og en fabrik.

Hvem er egentlig med på holdet?
– Min hollandske medstifter er også min livspartner. Lotte var vores bedste stylist i min tidligere start-up, The Cloakroom, (online shopping service for mænd), så vi har arbejdet sammen i en del år.

Vores designer er Lillie Akkermans, som vi har arbejdet sammen med i fire år. Hun er ekspert i såkaldt data-based design, hvor vi udvikler designs og fits med baggrund i data fra de 67.000 danske og hollandske kunder i The Cloakroom (Danmarks største personal shopping service for mænd).

Vores lille hold sidder i Amsterdam, og vores modige investorer er fra Dubai og København. Vi er i øjeblikket på udkig efter en produktionschef og en brand manager, så add mig endelig på LinkedIn, hvis du er interesseret! 

LABFRESH er nu en realitet. Hvordan er det gået siden begyndelsen?
– Vi startede med at sælge via vores hjemmesider i juli, og vi løber konstant tør for skjorter, fordi efterspørgslen er højere, end vi havde turdet drømme om. Det er en fantastisk fornemmelse.

Det var til gengæld lidt hårdere end forventet at få produktionen op at køre. Det er markant nemmere at producere en skjorte end at lave 2.000 af gangen. Men jeg lærte heldigvis et par tricks i min tid hos Mærsk, så vi er ved at have styr på det nu.

Det preller af…

All right. Våde varer preller simpelthen af – men er den funktion evigteksisterende efter 10 vaske fx?
– Vi er ikke nede med overfladebehandlinger, som preller af i vask. Den slags plattenslageri har givet nanotech et dårligt ry. Vi manipulerer fibrene i garnet, så det holder markant længere. Vi garanterer at performance er stort set uændret op til 30 vaske. Derefter forventer vi ikke at effekten forsvinder, men eftersom vi ikke ved hvor slemme vaskemidler og maskiner folk bruger, tør vi ikke smide større garantier efter folk.

Der er også noget med at skjorten ikke kommer til at lugte..?
– Der er to måder, hvorpå man kan reducere lugt fra sved. Dels er det fordi, vores stof ikke absorberer sveden, hvilket betyder, at de lugtfremkaldende bakterier i sveden heller ikke bliver absorberet. Og dels er det fordi vi har tilsat sølvpartikler til garnet, som har en antibakteriel effekt.

Labfresh. Svedigt. Og alligevel ikke.

Hånden på hjertet – hvad er den længste periode, I har gået med en skjorte uden vask?
– Jeg har altid mine skjorter på i minimum en uge af gangen -selv om sommeren. Jeg har testet dem på egen krop i op til 12 dage, men nu skal det dog også siges, at jeg ikke er en særlig lugtende mand helt generelt. Så vi kan ikke garantere, at alle mænd kan have skjorten på i ligeså mange dage.

Det hele lyder en smule kemisk…?
– Vi er bestemt ikke fans af kemikalier. Præmissen for, at vi ville bruge vores bedste iværksætterår på det her, var, at vi kun ville bruge 100% naturlig bomuld af høj kvalitet -og at alle tekstilbehandlinger vi bruger skal være OEKOTEX og REACH certificeret. Af samme grund kan vores skjorter sagtens få en plet, hvis du gør dig umage. Og hvis du løber en marathon i skjorten, kommer den til at lugte.

Kasper Brandi Petersen

Det er nemt at forestille sig andre produkter med tiden – hvad er planen?
– Vi har endelig fundet en metode, der giver os mulighed for at bruge en lignende teknologi på jersey knit (T-shirts). Teknologien ser ud til at være endnu bedre, end hvad vi har præsteret med skjorterne. Og stadig 100 % naturlige materialer og med OEKO-TEX certifikat.  

Hvor ligger i brand- og prismæssigt?
– 750 kroner for en skjorte og 68 kroner for anti-bakterielle sokker.

Slutteligt – hvad bør enhver mand vide om jeres skjorter?
– At vi har de mest perfekte fit for danske mænd. Det kan vi sige med sikkerhed, fordi vi har designet dem baseret på data om vægt, mål, og favoritskjorter fra alle de flinke Cloakroom mænd. Hugo Boss og Eton har de mest populære fits, i det vi kalder “dress shirts”, mens Knowledge Cotton Apparel og Minimum har de bedste fits for Oxford skjorter. Vi har taget det bedste fra hvert af disse fits – og tilsat en smule af vores egen magi. 

På rad og række

Tre hurtige til Kasper Brandi Petersen:

Hvad byder resten af dit efterår på?
– Om to uger er vi på scenen til finalen i de hollandske innovation awards, hvilket er den største prisoverrækkelse her i landet. 750 start-ups har konkurreret, og nu er vi fem tilbage i vores kategori. Vi skal sprøjte en masse rødvin udover mig på scenen.

Derudover har vi ikke haft en ferie i halvandet år, så vi drømmer om at ligge helt stille på en strand til Nytår.

Må vi se et foto uden skjorterelation fra din telefon og høre lidt om billedet?
– Vores tømmermands-mad fra vores lokale snackbar i Amsterdam: Det er ubegribeligt snasket. Lotte er den eneste stylist, jeg kender, der æder den slags gris hver eneste uge.

Til maven. Fra telefonen.

Hvad har du sidste spenderet +1.000 kroner på?
– Verdens mest behagelige chinos, som er udviklet af nogle gutter fra M.I.T. (universitet i Boston). De er strygefri, anti-perspirante, og det føles som at have sweat pants på!

Facebook & My Pleasure

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk