Home PindemadderBobler Efteråret kalder på ost & vin – og gerne i godt selskab

Efteråret kalder på ost & vin – og gerne i godt selskab

by Nicolai Klingenberg

Reklame. I onsdags var jeg inviteret til en alle tiders kom-sammen, hvor ost & vin var omdrejningspunktet. Og på menuen. Jaså? Det kan du tro. Det var Lidl, der inviterede, og som du måske erindrer, så er det ikke første gang, jeg har rumsteret med interessant content fra det herlige detail-konglomerat. Så langt, så godt.

Så er vi så i sving!

Når jeg tænker “ost & vin”, ryger jeg fluks et par årtier tilbage i tiden – det var et koncept, der var i høj kurs, når de voksne skulle samles lettere uformelt i 80’erne, og jeg husker desuden, at jeg og et par gymnasievenner forsøgte os som “voksne” i slut 90’erne, når vi samledes over et tvivlsomt potpourri af ost og vin. Essensen? Ost & vin er et alle tiders samlingspunkt, og det kan fint erstatte en traditionel middag (eller store dele af den).

Ost og vin i godt selskab – manden i den lyse blazer hedder Richard Bampfield, og ham vender jeg tilbage til lige straks i denne artikel

Nuvel. Måske har du ikke for vane at tænke i ost og vin, når det kommer til supermarkeder, og der findes da også specialforretninger, som gør sig i begge dele, men Lidl gør det også ganske glimrende – og til ganske andre priser. Lad os begynde med vinene…

Sikke et line-up

Hvor lidt eller hvor meget skal en vin koste? Og hvor skal den komme fra? Det afgør du helt og aldeles selv, men jeg er ganske sikker på, at du vil kunne finde noget på hylderne hos Lidl, der vil falde i din smag. For tiden er der omkring 90 vine i fast sortiment, og der er 15-20 mere på vej. Den dyreste? Det er en italiener (fra Brunello), og den koster 179 kroner. Er du til champagne? Det er jeg også. Og du kan få en flaske for 139 kroner. Det er billigt. Virkelig billigt. Men hvordan smager den? Det korte svar er godt. Det lidt længere er overraskende godt. Det er ikke den mest karakterfulde champagne, jeg har smagt, men jeg vil love dig, at du ikke får på hatten for at servere den for dine gæster. Lad os bare kalde den en glimrende HC (det er kort for HverdagsChampagne).

lidl champagne

Anbefalelsesværdig

Jeg smagte også en billigere cava til 45 kroner (!), som var for sød til min smag. Til gengæld vil den sødere cava gøre sig godt i en spritz-drink af en art.

Lidl vin

Cavaen til højre var ikke lige mig i ren form – men som mousserende i fx en Aperol Spritz vil jeg klart sige okey-dokey

Lidl er seriøse, når det kommer til deres vine. De har derfor indledt et samarbejde med Richard Bampfield, som er Master of Wine, og det er ikke bare en pyntetitel. Den kræver sin mand M/K at få den titel, og der findes kun 390 “masters” på verdensplan. Kort sagt ved en “master” det meste, man kan vide om vin. Nå. Richard var også på pletten, og han kunne dele ud af sin viden. Vidste du for eksempel, at danskerne karakteriseres som værende ganske klare i mælet, når det kommer til deres præferencer? Men at vi samtidig hører til dem, der er klar på at prøve en masse nyt?

Lidl vin og ost

Richard Bampfield

Var du i øvrigt klar over, at Kina nu er den femte største vinproducent i verden? Det overraskede i hvert fald mig. Mere aha-viden? Så gerne. 2017 var det føste år, hvor verden producerede mindre vin, end hvad vi konsumerer. Det skyldes – blandt andet – klimaudsving, som ikke var lige gavnlig for høsten. Og netop klimaet spiller ind, når vi ser fremad. Trenden lyder, at folk skeler til de producenter, som gør sig i bæredygtig emballage, og Richard Bampfield måtte understrege, at emballagen ingenlunde (behøver at have) nogen reference til en dårlig vin. Det slog mig, at det faktum kan sammenlignes med dengang, hvor skruelågene sneg sig ind som et alternativ til korkpropperne…

lidl rødvin

Alt godt fra hele verden.

Som en flot servicemeddelelse, kan jeg berette, at følgende nye vine vil være i handlen fra den 17. oktober dette år: 
Garnacha Premium Roble “Edicion Especial”
Chateau Martin Saint-Estephe AOC 2017
Torre de Ferro Dão DOC

Sig ost til fotografen…

Indledningsvis i denne artikel kom jeg omkring oste, som gør sig ganske glimrende til vin. Jeg skal ikke kloge mig på de bedste match, men ved du hvad? Dan dig dine egne erfaringer: Køb dig en flot samling af både ost og vin, og inviter dernæst til en flot aften, hvor du parrer og smager. Husk for alt i verden godt selskab. Her får du først et Instagram-skud af en dansk nyhed hos Lidl…

https://www.instagram.com/p/B2mYQTuB1e5/

Uvidende tunger vil postulere, at det meste, du finder i Lidl er tysk. Men det er ikke sandt. Tag nu ostene for eksempel – her har Lidl skabt en flot alliance med Nørup Mejeri ved Vejle, og det håndslag har ført til en ost, der snarligt findes hos Lidl. Osten går under navnet Sort krystal, men er du slet ikke til dansk ost? Okey-dokey. Sæt så i stedet tænderne i en fransk blåskimmel fra Auvergne, en schweizisk Gruyère, der er modnet i 10 måneder eller en omgang olé-olé i form af en spansk Manchego. Mere? Alle tiders – du kan også tage en ostebid af Østrig, Tyskland, Holland og Belgien, da køledisken frister med oste fra disse destinationer med hver sin karakter og smag.

lidl danmark

Afdelingen for spiselige sager

Er du på vej ud af døren efter ost? Vent lige et øjeblik – ostene bliver nemlig først præsenteret og testet fra den 23. oktober i 35 butikker på Sjælland. Dernæst overvejes det, om de smagfulde labaner rulles ud i samtlige af Lidl danske kølediske. Jeg skal nok krydse fingre.

Selvfølgelig er der også en italiener

Husk, at ost smager godt på en knassprød bid brød. Det kunne være en omgang økologisk knækbrød med flotte kerner, og den slags finder du – pudsigt nok – også på hylderne hos Lidl.

lidl ost

Udskærring…

Alternativt vil jeg anbefale dig at tage en tur forbi en lokal Lidl og se, hvad der måtte være af nyheder (og tilbud). Sidst kom jeg hjem med en kødædende plante til min søn, som var i ganske høj kurs. Der var også en flaske hvidvin i kurven, som blev medbragt til en uformel komsammen, men det er en helt anden historie.

Husker du den podcast, jeg lavede for Lidl, hvor Fars-dag var omdrejningspunktet? Lyt til den her

Hvordan er det at være far? En podcast om dette – i selskab med en far og en gin & tonic

 

Facebook opdateres dagligt her

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk