For 101 år siden satte Georg Jensen himself sig for at kreere et elegant monstrum. Omend den rette betegnelse nok vil lyde “et stykke kunsthåndværk, som hylder art noveau-stilen”, så har man i år valgt at genoplive terrinen ud fra en samling gamle tegninger. Originalen er der nemlig ingen, der ved, hvor er.
Husker du, da Emil fra Lønneberg stak hovedet i en porcelænsterrin, og måtte til doktoren for at få hjælp til afmonteringen? Det gør jeg – og sikke en omgang. Måske havde Emil været på spanden, hvis der var tale om denne terrin, for den lader sig umiddelbart ikke slå itu, da den er lavet af massivt sølv.
Georg Jensen Tureen 270 består af 128 håndlavede støbninger, som stammer fra gamle fotografier, tegninger og forme, som er fundet frem på i den gamle sølvsmedie. Og det kræver sin sølvsmed at skabe terrinen, for når først ordren er afgivet, skal kunde vente et på at få en færdig Georg Jensen Tureen 270.
Lad os se en film…
Til gengæld kan man ved overleveringen glæde sig over et smukt stykke håndværk, hvor toppen af låget blandt andet er udformet som en buket med både blade og grene. Blomsterkendere vil desuden kunne spotte blandt andet magnolier, kameliaer, hyacinter, klokkeblomster – uden duft dog.
Selvom jeg ikke sværger til denne slags service eller kunsthåndværk, så er det umuligt ikke at være imponeret over håndværket.
Men hvad mere? Jo ser du, hele herligheden vejer 11 kilo og rummer hele 13 liter. Det giver en minimumsvægt på 24 kilo, hvis du fylder din sølvterrin til kanten. Til gengæld skulle der være suppe nok til alle.
Ah ja – prisen må vi ikke glemme. Sølv er heldigvis langt mindre kosteligt end guld, og derfor ligger Georg Jensen Tureen 270 på 1.200.000 kroner.
Er du mere til Georg Jensens champagneskål til 500.000 kroner, så kom med i smedjen i artikelen her
Dekadencen længe leve – Louvre-skålen fra Georg Jensen koster en halv million
Sval dig på Facebook her