Home Bobler Man må aldrig gå ned på udstyret

Man må aldrig gå ned på udstyret

written by Nicolai Klingenberg 17. november 2010
Pin It

Til en herlig smagning og frokost spottede jeg et sæt bestik. Tungt, smukt og iøjnefaldende. Jeg tænkte, at det fortjente et foto, og at det kunne bruges til noget på et senere tidspunkt. Og det kunne det sørme! I dette indlæg kan du opleve håndværk af den gamle skole – sågar med video…

Bestik er så sandlig ikke bare bestik. Laguiole blev spottet - og fotograferet.

En gave ankom med pakkeposten. Sammen med noget andet, jeg havde bestilt. Gaven indeholdt et Champagne Opener/Stopper Giftset (når nu den korrekte titel skal med). Sættet, der må betegnes som det ypperste til Champagnefans er fra firmaet Laguiole. Og så var der en klokke, der ringede”¦

Den spændende sag, der ankom med en bestilling af noget andet. Et Champagne sæt!

Billedmappen blev rodet igennem, og et foto af det førnævnte bestik blev fundet frem. Og ja – det var også fra Laguiole. Lidt research gav pote, og der er altså tale om håndlavede sager – fra start til slut. Nu trækker jeg en lidt farlig (uha) parallel til ur-verdenen, hvor de finere ure også samles og graveres i hånden. Umiddelbar konklusion – er du ikke rolig nok til at blive urmager, så kan du måske søge et job hos Laguiole. Se bare denne video (jeg lover, den er fascinerende):

Alt laves altså i hånden – og du kan desuden forvente er de gamle smede- og gravørtraditioner. Det er da fornemt! Bestikket blev i øvrigt spottet på Kokkeriet. Så ved du, hvor du kan prøve kræfter med bestikket, hvis du ikke flyver ud og kaster dig over et sæt til 12.

Close-up af det spottede bestik...

Er du sommelier, kender du sikkert Laguiole, men andre må også være med – det er sågar muligt at få graveret sit navn på de håndlavede lækkerier. Se eventuelt mere her.

Og en lille forklaring - sagen til venstre bruges på proppen (uden folie og metaltråd), hvorefter proppen nemt løftes af - til højre? Det er en prop til dem, der ikke kan drikke op, og som vil gemme lidt til dagen derpå.

Pin It

You may also like

 • Ulala! Fedt at nogen kaster sig ud i kunsten at lave håndlavet luksus bestik!

 • Hej Klingenberg.

  Fint indlæg om Laguiole… Verdens bedste (og smukkeste) bestik!

  Dog bør du måske nævne et par få detaljer, da der –på linje med ure, bliver fremstillet replicas og andet bras fra Laguiole. Hvem husker ikke IKE Watches fra Italien som lavede ”lovlige” kopier af bl.a. Royal Oak Offshore?

  Laguiole kniven opstod i det forrige århundrede som en naturlig videreudvikling af “capuchadou’en”, den beskedne dolk som bønderne i Aubrac anvendte. Da det var smedene i Laguiole, der udtænkte og støbte kniven, døbte de den efter dens ophavssted. I dag er det håndlavede mærke blevet et vaskeægte kultobjekt, der lovprises over hele verden for sit enkle, praktiske og smukke design.
  Der findes i dag flere producenter af Laguiole kniven i Aubrac-området og som sagt; ikke mindst adskillige producenter af kopiprodukter fra bl.a. Østen. For kendere findes der dog kun én eneste “rigtig” Laguiole-kniv og det er den, der kommer fra værkstedet Forge de Laguiole, hvor knivsmedens gamle dyder stadig dyrkes.
  Det betyder, at alt arbejde udføres i hånden og at alle arbejdsprocesser fra start til slut befinder sig på samme sted – intet kommer færdigt udefra, hvilket adskiller La Forge fra alle andre producenter.

  -I øvrigt kan de købes hos undertegnede AKA Løgismose-Lars 🙂

 • Kasper Abildgaard

  Laguiole er i en klasse for sig!

  Hvilken træsort er dit nye sæt udført i?

  På AAR lifestyle messen for et par uger siden, snakkede jeg med en gut som sælger Laguiole. Han fremviste en sommelier proptrækker som var lavet af aluminium fra et Concorde-fly. Man fik, ved køb, endda et diagram med over flyet hvor man kunnne se hvor materialet fra netop din protrækker var taget fra.

  cool stuff 🙂

  Iøvrigt giver jeg dig fuldstændig ret – man må ALDRIG gå ned på grej.

  God fornøjelse med dit nye sæt.

  Kasper

 • Kasper Abildgaard

  Løgismose-Lars – Tror vi skal have en lille snak – er netop på udkig efter lidt Laguiole-grej.

  Kasper

 • Lækkert indslag, Nicolai.
  Rigtigt håndværk er noget man kan li’!

  KH,
  Anna

 • Steffen

  Den der lifestyle messe Kasper nævner ser meget interessant ud, kunne være man skulle kigge forbi københavner udgaven i februar.

 • Nicolai Klingenberg

  Og tak til alle for feedback!
  @Kasper: Jeg mener, det er er rosentræ – men sættet figurerer ikke på deres hjemmeside. Enten er det en gammel model, eller også har jeg fået fingre i en sjældenhed! 🙂 Og proptrækkeren med flyrelationerne lyder da som en absolut must have! 😀
  @Lars: Endnu et input til vores planlagte artikel… 🙂

 • Nicolai Klingenberg

  Og AAR messen – kan den passe, den også var i KBH i begyndelsen af året? Var et smut forbi – og jeg er sikker på, det kun kan blive endnu bedre i år. 🙂

 • Rene Hjortborg Bjørnskov

  Så vidt jeg kan snuse mig frem findes der intet firma ved navn Laguiole. Ligesom der ikke er et firma ved navn Champagne.

  Det af Lars omtalte firma hedder Forge de Laguiole og har ikke noget at gøre med Goyon-Chazeau, som synes, at have lavet varene i artiklen.

  Hvis jeg ikke har misforstået det helt, er en del af formuleringerne en anelse misvisende.

 • Nicolai Klingenberg

  Hej René

  Jeg har researchet lidt videre, og måske det giver bedre mening nu:
  Goyon-Chazeau er en fabrik, der i tidernes morgen blev etableret som et lille værksted, og det er her, man fremstiller Laguiole.

 • Kasper Abildgaard

  Man fremstiller “Laguiole” flere steder i Laguiole området. Det er ihvertfald sådan jeg har forstået det. – lidt lige som champagne og Amarone.

 • Henrik Levinsen

  Laguiole kan være rigtig mange ting, da navnet desværre ofte misbruges. Alt fra byen Laguiole kan sælges ved navnet, men alt er langtfra godt. Desuden produceres et utal af kopivarer med navnet Laguiole. Der er 4 mærker der er værd at beskæftige sig med fra Laguiole; Forge de Laguiole, Laguiole en Aubrac, Château Laguiole og Goyon-Chazeau. Personligt foretrækker jeg Forge en Laguiole som bestik og Château Laguiole som proptrækker. Vinsættet som er vist på billedet, er tydeligvis fra en billig producent, og bør ikke forveksles med nogle af de ovenstående producenter.

 • Nicolai Klingenberg

  Tak Henrik, for fint input. Jeg skal ikke kunne sige, om mit gavesæt er fra samme producent som knivene, men det kunne godt tænkes, at der i almindelighed er noget om snakken og den flittige brug af navnet – og den “svingende” kvalitet blandt produkterne. Uanset hvad, er kvaliteten dog ikke dårlig. Det virker som kram, men sættet figurerer ikke på deres hjemmeside, så er der er nok noget om snakken. 🙂

 • Henrik Levinsen

  Jeg skal bestemt ej heller påstå at vinsættet ikke fungerer fint til deres funktion. Det vigtigste er trods alt også at man er glad for genstanden. Men som så meget andet, bl.a. mærkevare tasker, så kan kopierne sikkert fint klare en taskes funktion og minde om originalen, men det bliver aldrig det samme.

  Men vi fik en dejlig artikel ud af gavesættet, og Laguiole er helt bestemt værd at se på. Om det er bestik med det klassiske sort horn/messing beslag til übermoderne Phillipe Starck design, eller proptrækkere med indlæg fra mammut, træ fra Versailles, Concorde eller Eiffeltårnet…der er et utal af muligheder.

  Tak for nogle fine artikler

 • Nicolai Klingenberg

  Selv tak, Henrik. Jeg er blevet meget klogere gennem tiden – folk har altid godt input. Også du kommer ind i billedet her. Jeg er stor afstandstager til kopiløjer, men mener nu heller ikke, at mit gavesæt er en kopi af “noget”? Det nok nærmere navnet, der kan give anledning til den tanke. 🙂

  Jeg fortsætter skriverierne – og tak igen for herlig feedback!