Home Ure Lidt tips til køb af brugte ure

Lidt tips til køb af brugte ure

written by Nicolai Klingenberg 22. marts 2011
Pin It

Selvom der er mange, der ved mere om ure, end jeg gør, så kommer der jævnligt mails med spørgsmål om et og andet udi urenes verden. Og senest kom der et decideret ønske om lille guide til, hvad man bør vide om at købe brugte ure. Det ønske har jeg forsøgt at opfylde i dagens indlæg”¦

Vintage Omega - absolut fin sag.

Hvad er du til?
Der findes rigtig, rigtig mange urmærker – og rigtig mange forskellige modeller. Læg ud med at lure lidt på, hvad det er, du er til. Skal det være et dresswatch? Et guldur? Et stålur – eller måske et lommeur? Og skal det være med rem eller lænke? Er du mere hooked på et bestemt årstal end et mærke? Det kan for eksempel være, du er på jagt efter “noget” fra dit fødeår eller en anden mærkedag, som betyder noget for dig.

Har du allerede set dig lun på et mærke, bliver det straks nemmere – og har du oven i købet en model og en reference, så ser det ikke helt tosset ud.
En Rolex Submariner er ikke bare en Submariner – alt afhængig af for eksempel årstal og reference kan prisen svinge gevaldigt.

 

Et Submariner - mit eget endda.

Hvor finder du inspirationen?
Overalt. Mere konkret kan det være på diverse håndled i byen, på jobbet eller på vennerne, men det kan også være i annoncer, hvor urfirmaerne og forhandlerne annoncerer. Og så er der selvsagt urfirmaernes egne hjemmesider. Det er dog sjældent, at du finder gamle modeller på deres egne side.

Inspiration i form af en Breitling annonce med en nyere Navitimer...

Hvis du hellere vil have en ældre Nreitling, så er denne Navitimer fra 1966 ikke noget tosset bud. Den er dog solgt, men den blev fundet på www.dreamwatch.dk

Hvor skal du lede?
Hvis du godt kan lide at prøve urene, få lidt ekstra viden og befinde dig i rare omgivelser, kan jeg anbefale Franz Jaeger & Me på Gothersgade 31 i København. Her finder du et stort udvalg af brugte ure – i god stand – og du har også mulighed for at smide dit eget ur i kommission. Forvent desuden lir til mænd i form af hatte, manchetknapper, smykker og lignende. Og der er i øvrigt også en del ure til kvinderne.

Der arbejdes i skrivende stund på en ny hjemmeside - men butikken er åben.

På hjemmesiderne timegeeks.dk og vintageure.dk ligger der talrige brugte ure til salg – både fra private og nogle af de danske urforhandlere, og hvis du har en dag i City, kan du banke på hos for eksempel Klarlund og Hvelplund, da det sker, at de har brugte ure til salg. På vintageure.dk linkes der også til de professionelle sælgeres hjemmesider, hvor du igen kan gå på opdagelse.

Det kan have indvirkning på prisen
Service – er uret serviceret jævnligt, slet ikke eller for nylig? Og er der dokumentation for service?
Boks og papirer – sælges uret uden original bokse og papirer, er prisen typisk lavere.
Stand –  nogle sværger til, at uret skal være LNIB (Like New In Box), mens andre ønsker – eller accepterer – at uret er patineret. Beslut dig for, hvad du er til – kan du acceptere lidt ridser, kan der være penge at spare. Og er du ude efter et hverdagsur, vil det alligevel blive ridset med tiden.
Originalitet – nogle ældre ure har det med at få skiftet dele – og der kan være tale om uoriginale dele, hvilket trækker prisen ned.

Således kan det se ud, når uret sælges komplet - altså med boks og papirer.

Det bør du huske på
Køber du et ur af ældre dato, kan det være dyrt at service. Og til tider skal uret forlade landet og til service i udlandet (gælder dog også nogle nye ure), hvorfor du skal undvære uret i en periode.
Ure med komplikationer er desuden typisk væsentlig dyrere end ”simple ure”, når det kommer til service. Og så kan det tage tid at finde de pågældende dele, der skal bruges.

Patek. Til dem med hang til det lidt ældre - i guld. Serviceprisen kan dog godt være pebret på sådan en sag.

Alternativet?
Køber du brugt – af en privat – får du ikke service og selvsamme købsoplevelse med, når du handler. Garanti kan du som oftest også skyde en hvid pil efter, og hvis du er helt ny på markedet, kan det være svært at vide, om prisen er, som den skal være.

I en forretning får du en anden service og større udvalg...

Hvorfor egentlig købe et “finere” ur?
Jeg kan kun tale på egne vegne – personligt er jeg fascineret af mekaniske ure (altså dem uden batteri). Der ligger stolte traditioner og talrige udviklingstimer bag de fine ure. Tænk på, at alt drives af finmekanik med små fine tandhjul, fjedre og broer, som fungerer år efter år – og som oven i købet kan holde prisen. Eller vise sig at være en investering på den lange bane.
Uret har også en signalværdi, om man vil det eller ej – og selvom urene tolkes meget forskelligt hos “spottere” og medmennesker, så er uret et statussymbol. Jeg læste et eller andet sted (ærgrer mig over, at jeg ikke kan huske kilden), at det, der fortæller mest om en mands økonomi, når han er i sit weekenddress, er hans ur. Det er lidt af et postulat, men der er til dels noget om det.
Der findes selvsagt også dem, som ikke ønsker at signalere noget som helst – og disse kan igen deles op i underkategorier: De mænd der ikke vælger at gå med ur overhovedet, og de mænd der køber noget så underspillet, at det kun er kendere, der ved, hvilken prislap, der har siddet på uret eller salgsannoncen.

Fem tikkende tips
1. Du kan som oftest få en rar officiel forhandler af uret til at tjekke urets ægthed – husk, at komme tilbage til selv samme forretning, når uret skal serviceres
2. Hvis du er sikker på, at dit udvalgte ur er en “keeper”, kan du godt gå efter ure, som ikke har boks og papirer med sig. Du kan slippe billigere, men må også regne med at få mindre, hvis du alligevel skulle vælge at sælge.
3. Send dit ur til service hvert fjerde-femte år – og selvsagt før, hvis det ikke fungerer.
4. Lad dig ikke styre af, hvad andre synes om den model, du har fået øje på – kan du lide uret, skal du gå efter det. Det er i øvrigt tidligere set, at “upopulære” ure blev solgt for en slik kostede det tidobbelte et par årtier senere.
5. Synes du bare, det er lidt spændende med ure, kan du godt regne med, at du bliver bidt af sagerne, og det, du troede, der skulle være dit eneste ur, er i stedet blevet til startskuddet til en passion.

En gammel Rolex - med papirer.

Der kan selvsagt skrives langt, langt mere om emnet, men jeg håber, du kan bruge ovenstående som en start. Jeg hører gerne lidt om dit syn på ure – hvad har du på håndleddet? Hvad er drømmeuret? Og siger ure dig overhovedet noget?

Pin It

You may also like