Home Ure Lidt tips til køb af brugte ure

Lidt tips til køb af brugte ure

by Nicolai Klingenberg

Selvom der er mange, der ved mere om ure, end jeg gør, så kommer der jævnligt mails med spørgsmål om et og andet udi urenes verden. Og senest kom der et decideret ønske om lille guide til, hvad man bør vide om at købe brugte ure. Det ønske har jeg forsøgt at opfylde i dagens indlæg”¦

Vintage Omega - absolut fin sag.

Hvad er du til?
Der findes rigtig, rigtig mange urmærker – og rigtig mange forskellige modeller. Læg ud med at lure lidt på, hvad det er, du er til. Skal det være et dresswatch? Et guldur? Et stålur – eller måske et lommeur? Og skal det være med rem eller lænke? Er du mere hooked på et bestemt årstal end et mærke? Det kan for eksempel være, du er på jagt efter “noget” fra dit fødeår eller en anden mærkedag, som betyder noget for dig.

Har du allerede set dig lun på et mærke, bliver det straks nemmere – og har du oven i købet en model og en reference, så ser det ikke helt tosset ud.
En Rolex Submariner er ikke bare en Submariner – alt afhængig af for eksempel årstal og reference kan prisen svinge gevaldigt.

 

Et Submariner - mit eget endda.

Hvor finder du inspirationen?
Overalt. Mere konkret kan det være på diverse håndled i byen, på jobbet eller på vennerne, men det kan også være i annoncer, hvor urfirmaerne og forhandlerne annoncerer. Og så er der selvsagt urfirmaernes egne hjemmesider. Det er dog sjældent, at du finder gamle modeller på deres egne side.

Inspiration i form af en Breitling annonce med en nyere Navitimer...

Hvis du hellere vil have en ældre Nreitling, så er denne Navitimer fra 1966 ikke noget tosset bud. Den er dog solgt, men den blev fundet på www.dreamwatch.dk

Hvor skal du lede?
Hvis du godt kan lide at prøve urene, få lidt ekstra viden og befinde dig i rare omgivelser, kan jeg anbefale Franz Jaeger & Me på Gothersgade 31 i København. Her finder du et stort udvalg af brugte ure – i god stand – og du har også mulighed for at smide dit eget ur i kommission. Forvent desuden lir til mænd i form af hatte, manchetknapper, smykker og lignende. Og der er i øvrigt også en del ure til kvinderne.

Der arbejdes i skrivende stund på en ny hjemmeside - men butikken er åben.

På hjemmesiderne timegeeks.dk og vintageure.dk ligger der talrige brugte ure til salg – både fra private og nogle af de danske urforhandlere, og hvis du har en dag i City, kan du banke på hos for eksempel Klarlund og Hvelplund, da det sker, at de har brugte ure til salg. På vintageure.dk linkes der også til de professionelle sælgeres hjemmesider, hvor du igen kan gå på opdagelse.

Det kan have indvirkning på prisen
Service – er uret serviceret jævnligt, slet ikke eller for nylig? Og er der dokumentation for service?
Boks og papirer – sælges uret uden original bokse og papirer, er prisen typisk lavere.
Stand –  nogle sværger til, at uret skal være LNIB (Like New In Box), mens andre ønsker – eller accepterer – at uret er patineret. Beslut dig for, hvad du er til – kan du acceptere lidt ridser, kan der være penge at spare. Og er du ude efter et hverdagsur, vil det alligevel blive ridset med tiden.
Originalitet – nogle ældre ure har det med at få skiftet dele – og der kan være tale om uoriginale dele, hvilket trækker prisen ned.

Således kan det se ud, når uret sælges komplet - altså med boks og papirer.

Det bør du huske på
Køber du et ur af ældre dato, kan det være dyrt at service. Og til tider skal uret forlade landet og til service i udlandet (gælder dog også nogle nye ure), hvorfor du skal undvære uret i en periode.
Ure med komplikationer er desuden typisk væsentlig dyrere end ”simple ure”, når det kommer til service. Og så kan det tage tid at finde de pågældende dele, der skal bruges.

Patek. Til dem med hang til det lidt ældre - i guld. Serviceprisen kan dog godt være pebret på sådan en sag.

Alternativet?
Køber du brugt – af en privat – får du ikke service og selvsamme købsoplevelse med, når du handler. Garanti kan du som oftest også skyde en hvid pil efter, og hvis du er helt ny på markedet, kan det være svært at vide, om prisen er, som den skal være.

I en forretning får du en anden service og større udvalg...

Hvorfor egentlig købe et “finere” ur?
Jeg kan kun tale på egne vegne – personligt er jeg fascineret af mekaniske ure (altså dem uden batteri). Der ligger stolte traditioner og talrige udviklingstimer bag de fine ure. Tænk på, at alt drives af finmekanik med små fine tandhjul, fjedre og broer, som fungerer år efter år – og som oven i købet kan holde prisen. Eller vise sig at være en investering på den lange bane.
Uret har også en signalværdi, om man vil det eller ej – og selvom urene tolkes meget forskelligt hos “spottere” og medmennesker, så er uret et statussymbol. Jeg læste et eller andet sted (ærgrer mig over, at jeg ikke kan huske kilden), at det, der fortæller mest om en mands økonomi, når han er i sit weekenddress, er hans ur. Det er lidt af et postulat, men der er til dels noget om det.
Der findes selvsagt også dem, som ikke ønsker at signalere noget som helst – og disse kan igen deles op i underkategorier: De mænd der ikke vælger at gå med ur overhovedet, og de mænd der køber noget så underspillet, at det kun er kendere, der ved, hvilken prislap, der har siddet på uret eller salgsannoncen.

Fem tikkende tips
1. Du kan som oftest få en rar officiel forhandler af uret til at tjekke urets ægthed – husk, at komme tilbage til selv samme forretning, når uret skal serviceres
2. Hvis du er sikker på, at dit udvalgte ur er en “keeper”, kan du godt gå efter ure, som ikke har boks og papirer med sig. Du kan slippe billigere, men må også regne med at få mindre, hvis du alligevel skulle vælge at sælge.
3. Send dit ur til service hvert fjerde-femte år – og selvsagt før, hvis det ikke fungerer.
4. Lad dig ikke styre af, hvad andre synes om den model, du har fået øje på – kan du lide uret, skal du gå efter det. Det er i øvrigt tidligere set, at “upopulære” ure blev solgt for en slik kostede det tidobbelte et par årtier senere.
5. Synes du bare, det er lidt spændende med ure, kan du godt regne med, at du bliver bidt af sagerne, og det, du troede, der skulle være dit eneste ur, er i stedet blevet til startskuddet til en passion.

En gammel Rolex - med papirer.

Der kan selvsagt skrives langt, langt mere om emnet, men jeg håber, du kan bruge ovenstående som en start. Jeg hører gerne lidt om dit syn på ure – hvad har du på håndleddet? Hvad er drømmeuret? Og siger ure dig overhovedet noget?

You may also like

30 comments

Jakob 22. marts 2011 - 08:32

Rigtig fin guide, hr. Klingenberg!
Jeg går relativt ofte og drømmer om en Tag Heuer Monaco 1133B fra mit fødselsår, og hvis der bliver en ekstraordinær anledning, køber jeg den. Men der er nogle gange lidt langt imellem de ekstraordinære (økonomisk indbringende) begivenheder! 😉
I det hele taget synes jeg at ideen om at anskaffe sig et ur fra sit fødselsår, og håbe på at kunne give det videre til den næste generation, er en fed ide. Dét håber jeg på at være i stand til. I hvert fald være i stand til at investere i et ur med så meget kvalitet, at det holder fra mit fødeår til en alder, hvor jeg skal give det videre..
Keep up the good work!

Reply
Nicolai Klingenberg 22. marts 2011 - 08:46

Mange tak, Jakob! Det glæder mig, at du kunne bruge den – eller lade dig inspirere. 🙂
Dit drøm forstår jeg godt – jeg fristes til at skrive kvadratisk-praktisk-god, men Monaco’en er mere end det. Rigtig lækkert ur. Held og lykke!

Reply
Philip Bo 22. marts 2011 - 09:24

Fint indlæg.

Hvis man vil have et ur, som kan gives videre til næste generation kan man med fordel bestille uret i god tiden forinden barnets fødsel også få uret opbevaret hos forhandler indtil dagen hvor barnet ser dagen lys. Derved får urets certifikat en dato der er speciel for en selv, og det bliver et specielt ur at få for den næste generation.

Med henhold til service er det lidt forseklligt hvordan folk har det med det. Nogle siger som du 4-5 år, andre 5-10 år.. Men det væsentlige må være, at man bør få uret serviceret når urets præcision bliver dårlig og/eller hvis gangreserven er faldende.

Reply
Steffen 22. marts 2011 - 09:48

Fint lille intro ind i en af verdens dyreste hobbyer.

Jeg vil tilføje, at de store mærke forums er et godt sted, at kigge hvis man ved hvad man søger ellers findes der også http://www.chrono24.com som er den internationale udgave af vintageure / timegeeks.

Reply
Peter A. 22. marts 2011 - 09:49

Super indlæg! Du får det jo til at virke som en leg, når der skal spyttes mange tusinde i ur-kassen 🙂
Hvad er dit næste køb, Klingenberg?

Reply
Nicolai Klingenberg 22. marts 2011 - 09:49

@Philip Bo: Tak for det. Og ja – serviceintervallet svinger fra “hus til hus”, men som jeg også skriver, bør man tage uret til doktoren, hvis det begynder at skrante. 🙂

Fin tanke og ide med at lade uret “vente til rette tidspunkt” – tippet er hermed givet videre!

Reply
Nicolai Klingenberg 22. marts 2011 - 09:52

@Peter A: Tak igen! Næste køb må være en Patek – men det kræver, at der bliver solgt lidt ud af herlighederne, da jeg har en Nautilus i tankerne. Enten ref. 3800 eller 5711. Sidstnævnte kræver næsten et salg af en nyre, så tidshorisonten er lidt uvis…

Reply
Kalle Bergman 22. marts 2011 - 10:12

Spännande läsning – tack Nicolai! Jag får definitivt ta rygg på dig när jag äntligen på någon tidpunkt blir vuxen och skall ha en klocka… 🙂

Reply
Nicolai Klingenberg 22. marts 2011 - 10:15

@KB: Du skal være så hjertelig velkommen! 🙂 Og selv tak Kalle.

Reply
Gyldenløve 22. marts 2011 - 11:22

Super fint indlæg. Jeg er helt enig i at der er mange penge at spare ved at købe et brugt ur. Jeg havde gennem længere tid drømt om et Rolex Submariner. For at få fuld garanti og sikkerhed for at uret var 100 % originalt besluttede jeg mig for at købe uret hos Klarlund. De havde kun et sub liggende men det var også i super fin stand. Jeg købte uret og har gået med det hver dag siden. Jeg kan varmt anbefale Klarlund. Super service, god rådgivning og venligt og kompetent personale. 🙂

Reply
Nicolai Klingenberg 22. marts 2011 - 11:54

@Gyldenløve: Tillykke med Sub’en – hvilken årgang endte du med? Og jeg er sikker på, at Klarlund jubler over din ros. 🙂 Tak for feedback!

Reply
Rasmus P 22. marts 2011 - 12:43

Hej Nicolai

Jeg tilslutter mig flokken af rosende læsere. Kan du hjælpe mig lidt på vej i retning mod køb af et Submariner anno 1988; referencer eller lignende.

Tak!

Reply
Gyldenløve 22. marts 2011 - 14:14

Hej igen.. Det blev en 16610 fra 2002. Jeg syntes faktisk den er pænere end den nye model. Jeg gik ikke efter en bestemt årgang – men blot en 16610 i god stand.

Reply
Chris 22. marts 2011 - 18:28

Fin artikel…Til Jakob, gå efter Monacoen, det vil du ikke fortryde. Har lige selv købt et, dog et nyt. Det er et sjovt ur, enten hader man det eller også synes folk godt om det. Og det bryder lidt den ensartethed man ihvertfald på min arbejdsplads, ser på urfronten.

Reply
Simon Hedegaard 22. marts 2011 - 18:28

Lækkert indlæg med en lille købsguide…

@Rasmus P. Du skal have et ref. 5513 eller et 16610!

5513’eren er med plexiglas dog med blank skive den burde også komme på en 93150 lænke dog med 580 endstykker! Denne Sub er uden dato.
16610’eren er med safirglas og dato / cyclop øje (forstørrelsesglas til dato), denne er som ovennævnte også med blank urskive og kommer på en 93150 lænke med 501B Endestykker

Ellers hvis jeg må gøre en stor reklame (du sletter bare hvis jeg ikke må Nicolai) til http://www.urforum.dk en del af vintageure.dk der smider du bare et indlæg i rolex kategorien og der er masser af eksperter som skriver derinde… skriver der også jævnligt selv 😀

Reply
Jeppe 22. marts 2011 - 20:11

1. Find en powerseller på eBay med brugte urer
2. køb et ur og få det shippet til et hotel i new york
3. køb en flybillet til 3000kr til new york, book 1 nat på hotellet, hent dit ur, og rejs hjem igen.

Ulovligt? whatever….

man kan også tage chancen og få det sendt til DK som en gave med en lav værdi, men det er lidt mere shaky….

Der er tit over 40% at spare på urer i USA.

Reply
Kasper P 22. marts 2011 - 20:25

Det er sjovt at der netop kommer dette indæg i dag.

Mit månedlige Euroman dumpede ind af døren og pudsigt nok var der en 4 siders sektion om køb af brugte ure, faktisk med selveste værkstedschefen hos Klarlunds besyv med og en række gode råd.

Så jeg vil klart anbefale både at kigge i bladet for bladets skyld, men også for denne artikels skyld hvis man skal til at erhverve sig sådan ét.

Reply
Nicolai Klingenberg 22. marts 2011 - 20:53

@Rasmus P: Mail er sendt.. 🙂
@Gyldenløve: Fint valg – har selv lidt svært ved den nye model, men lænke og lås skulle være lige i øjet!
@Chris: Sender du ikke et foto af uret på nk@my-pleasure.dk?
@Simon: Helt ok med links – og gode bud du disker op med! Tak for feedback!
@Jeppe: Også en mulighed, men lidt risky og lidt besværlig.. 🙂
@Kasper: Tak for ordene – har ikke abo på Euroman, men læser selvsagt magasinet. Vil glæde mig til at se artiklen!
Tak til alle!

Reply
Philip Bo 22. marts 2011 - 22:17

@Jeppe,

Vil gerne vide hvilke mærker det er du kan få 40% rabat på? Har aldrig oplevet nogle lignende, med mindre der er tale om mindre eftertragtede mærker…

Reply
Jeppe 23. marts 2011 - 03:14

@Philip Bo,

Well, langt de fleste. Har ikke kunnet se store besparelser på f.eks. Panerai og Patek Philippe, men var f.eks. ved at købe et Zenith på http://www.authenticwatches.com (powerseller på ebay bl.a.) hvor der var ca. 42% at spare i forhold til DK. Det kan også kun være et spørgsmål om 2-3 mdr før jeg før jeg gør det 🙂

Men et godt tip, find den model du vil have, samt årgang osv, og gå i gang med søgning på ebay. Det samme gør sig gældende for f.eks. Breitling. Jeg har selv et superocean som koster 18500 i Hvelplund, det kan købes for ca. USD 2000 online.
Først kan du trække momsen fra, og derefter den meget mindre fortjeneste, grundet færre omkostninger. Dertil kan det så siges at dollaren i dag er ret lav, bare sammenlignet med for få mdr. siden, hvilket jo også hjælper ret meget på det.

Reply
Simon Tørring 23. marts 2011 - 09:49

Jeg kunne godt tænke mig at høre, om nogen har erfaringer med køb af nye/brugte ure i Andorra? Jeg har hørt at der er mange procenter at spare på de dyrere ure, men det er meget svært at finde konkrete informationer om dette på nettet.

Reply
Chris 23. marts 2011 - 15:24

For at sikre sammenligningsgrundlaget skal der jo med i en evt. sammenligning af priser i EU contra USA, også medtages hvilke garantier gives samt om papirer er udfyldte. I en del tilfælde medfølger producentens worldwide garanti ikke, men istedet sælgerens egen, som i mange tilfælde kan være fuldt dækkende. Men det er jo købers vurdering om hvad man vil betale for. Vi er jo ofte ude i Grey market sellers.

Reply
Jeppe 23. marts 2011 - 17:42

@ Simon,

Jeg var i Andorra sidste år med min familie og nogle venner. Min mor købte et Cartier og en af mine venner købte et seamaster. Begge kom med præcis samme dokumenter som de gør i DK. de sparede ca. 30%, altså godt og vel momsen. Det kan klart anbefales. dog en lille ting, der er chance for at blive snuppet på tilbagevejen til frankrig eller spanien, så en god idé er evt. at lade kassen blive, og blot tage dit garanti bevis i pungen samt din garanti, og så tage uret på. Ellers kan du risikere at skulle betale 16% af prisen i moms, så vidt jeg husker.

Reply
Philip Bo 23. marts 2011 - 17:57

@Jeppe

Lille ting, men hvis man sparede momsen (dansk moms) ville det kun svarer til 20%. Men igen, lille ting.

Reply
Simon Tørring 23. marts 2011 - 21:51

Tak for svarene

Vi har sommerhus godt en time fra Andorra, og har derfor været der masser af gange. Paskontrollen er skrap, men vores erfaring er, at de primært leder efter spaniere – Hverken vi eller andre danskere fra nabolaget har haft problemer. Jeg har før hørt historier om besparelser på både 50 og 60 % på ure i 20k-klassen, så alt mellem det og ovennævnte bud gør det ‘rejsen’ værd.

Og til NK – Dejligt indlæg, som altid 🙂

Reply
Ole Haubjerg Nielsen 24. marts 2011 - 21:55

Rigtig god guide. Især da jeg selv står og skal købe mit første “rigtige” ur. I øvrigt må du have læst det samme som jeg:

As a watch-company president once put it: ‘You can’t wear a Porsche on your wrist.’ We wear watches to tell the world who we think we are, whether that’s an action man in an Audemars Piguet Royal Oak or an aesthete with a Patek Philippe pocket watch. Jay McInerney, the American author, once noted that if you meet a man at the weekend his watch may be the only clue he gives as to his income bracket.

Det er fra den relativt nye internetshop http://www.mrporter.com. (En hjemmeside der er en utrolig tidsrøver, når man først går igang!)

Reply
Klingenberg 26. marts 2011 - 11:16

@Ole: Tak for det! Det er netop de to sidste sætninger, jeg havde læst. Og tak for Porter link – den er jeg allerede tilmeldt! :O)

Fornem feedback endnu en gang – tak til alle!

Reply
Tina Maria Thevis 1. maj 2011 - 11:58

Har nogen et godt tip om, hvor i verden, det bedst kan betale sig at erhverve et nyt Rolex ur?

Reply
Nicolai Klingenberg 1. maj 2011 - 12:22

@Tina: Det kommer an på, hvilken model du er ude efter? Du kan i øvrigt finde let brugte ure med mindre end et år på bagen til gode priser, hvis det var noget. 🙂

Reply
Ole Larsen 7. juni 2012 - 10:33

Vi har et Longines Flagship Ultronic, fra 60’erne, det er i 18k guld, med tilhørende guldlænke i 14k. Hvad ville vi kunne sælge det for??

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.