Home PindemadderBobler Dom Pérignon 2003 – en ny årgang præsenteret på Kong Hans

Dom Pérignon 2003 – en ny årgang præsenteret på Kong Hans

by Nicolai Klingenberg

Kalenderen bød på et stort, smilende kryds onsdag den 8. februar ved frokosttid. Adressen hed Vingaardsstræde 6, og glasset skulle rumme Dom Pérignon anno 2003.

Der holdt en stor lastvogn foran Kong Hans, da jeg ankom, så du får et ældre foto - men det ligner sig selv.

Det er altid med lidt rumlen i maven, når jeg tager til en Champagnesmagning – dels på grund af, at de ædle dråber ofte præsenteres i selskab med skønne retter, men også fordi jeg skal smage noget nyt. For mit vedkommende kan tankerne cirkulere omkring, hvordan den sidste Champagne smagte – både den der sidst blev nydt, men også den jeg sidst blev præsenteret for. Jeg synes bestemt ikke, det altid er lige nemt at huske smagsnoter fra forskellige huse og årgange, men til gengæld synes jeg, det er interessant, og øvelse gør mester, og selvom jeg ikke er mester, så føler jeg, at jeg har fået meget ud af de oplevelser, jeg har haft. Og denne smagning og frokost skulle heller ikke være nogen undtagelse.

Lidt ord med på vejen - og til at blive klogere på.

Vi var ikke ret mange til stede, men der var flere gode folk, som jeg har haft fornøjelsen af før, og denne gang er der desuden et Champagne-orakel til stede – en surprise, som du også må vente lidt med at få navnet på. Vedkommendes efternavn rimer dog på det instrument, som velkomstkomiteen spiller på herunder.

Musik skal der til - og violintoner går godt til Champagne.

Bordet kalder – og vi svarer pænt – og inden vi går til bords er smagsløg såvel som repertoire blevet genopfrisket med Dom Pérignon 2002 – en årgang jeg smagte på en højhellig mandag, og som du kan genopleve her.

Smagsnoter til ventre - og navneskilt i toppen.

Den hemmelige gæst har været med os hele tiden, og han hedder Richard Juhlin. Og hvis du har en lille fornemmelse af, at vinbranchens orakler kan være snobbede, så bliver denne antagelse så sandelig bragt til skamme. Juhlin er passioneret, nede på jorden – og lattermild. Sidstnævnte betegnelse bevises, da han slår en latter op, efter jeg postulerer af min feriekulør skyldes en installering af en højfjeldssol i bilen. Jo jo – jeg sætter barren højt, når det kommer til humor..

Richard Juhlin. Ham vil jeg gerne møde igen.

Nok snik-snak. Første ret kommer til bordet. Carpaccio af dansk vildokse og rødbede tilsat caviar fra Baerii støren. Sidstnævnte udgør ”det salte” i retten, og i glasset skænkes Dom Pérignon 2003. Der samtales over bordet, og jeg lytter. Retten fremhæver de mere frugtige noter i 2003’eren, mens næste ret fremhæver andre dele. Og det er jo det, der gør det hele lidt ekstra interessant – at teamet fra Kong Hans har sammensat en menu, der får de forskellige aspekter frem i Champagnen.

Carpaccio med mere.

Jeg finder 2003 knap så syrlig som 2002 – og det postulat bakkes op bordet rundt. Det er ikke atomfysik på højt niveau, men vi konkluderer mere eller mindre i fællesskab af Dom Pérignon 2002 egner sig bedre som aperitif eller som Champagne uden nødvendig ledsager af spiselig karakter. Til gengæld er Dom Pérignon 2003 bedre egnet som en ”madchampagne”.

Et Kong Hans moment.

Juhlin fortsætter, hvor han slap – blandt andet med lidt info om Dom Pérignon 2003. Året bød på den varmeste sommer i 53 år, vinteren var hård og en frost i begyndelsen af april har i fællesskab været med til at give 2003 en udsædvanlig karakter – og et stort potentiale. Selvom den årlige produktion ikke er offentlig, så skyder Juhlin på, at 2003 vil være produceret i halv så stor mængde som vanligt, da året ikke gav det største udbytte – men til gengæld et bedre udbytte. Når der produceres færre flasker, taler man om at kvaliteten og intensitet bliver bedre – man driver ikke ”rovdrift” på årets høst. Juhlin mener desuden, at der er et bedre og mere langvarigt potentiale i 2003 – den vil muligvis udvikle sig lidt langsommere end 2002, men til gengæld vil den toppe om 15 år og holde denne placering meget længe. Han sammenligner den med årgang 1976, som jeg personligt ikke har smagt, men som Juhlin fremhæver som en af hans foretrukne.

En del af selskabet - med fuld fart over den rare tjener i baggrunden.

Anretning nummer to i form af pocheret torsk med persille og en vinaigrrette af persille, østers og fløde bliver bragt ind. Og der bydes på ekstra brød, hvor kombibollen af rug og malt må fremhæves som overordentligt godt bagværk – tilsat smør (vistnok usaltet eller i hvert faldt svag saltet). Absolut velsmagende, og ved denne ret fremstår Dom Pérignon 2003 mere mineralsk.

Torsk - med blandt andet østers- og flødesauce.

Informationerne kommer i en lind strøm fra Richard Juhlin – men uden at være hverken monotont eller maskinelt. Nok nærmere passioneret og med et repertoire, der virker noget nær uudtømmeligt.

Tre’eren – her taler vi ret og ikke årgang – kommer til bords. Vi skal have sprængt og stegt vagtel med trompetsvampe og trøffelhollandaise. Det oplyses desuden, at vagtlen er farseret med morkler og foie gras. Tungt? Ja. Og mere end jeg kan klare, selvom jeg næsten spiser på. Vi lader de to tidligere årgange være, og bliver nu budt på Dom Pérignon Rosé 2000.

Dom Pérignon Rosé 2000 serveres til...

Et herligt sidespring efter 2002 og 2003, selvom jeg ikke imponeres i lige så høj grad af Roséen, som af 2002 og 2003. Måske har der ”bare” været for mange indtryk og informationer, som mætter og stjæler opmærksomheden. Det er på ingen måde for at nyde utaknemmelig – langt fra. Jeg tror blot, at en lidt lettere ret havde været bedre at runde af med.

... sprængt og stegt vagtel.

Summa summarum? En fantastisk frokost, der både bød på grin, aha-oplevelser, velsmag (sidste ret trak ikke ned i den samlede oplevelse!) og lidt noter til gemmerne. Dom Pérignon 2003 har en lavere dosage – altså tilsat sukker – end vanligt. Der peges på 7 gram pr. liter i 2003, hvor vi vanligvis ligger på 10 til 11 gram, og det faktum gør, at man kan lagre eller gemme Dom Pérignon 2003 længere. Smagsmæssigt vil den via lagring udvikle sig ”mere eksotisk”, hvorfor vi kan forvente karakter som mango og papaja samt en mere krydret og træ-agtig smag, lød det fra Juhlin. Den vejledende udsalgspris lyder på 1.095 kroner. Jeg har set den til 100 kroner mindre i Kastrup, men holder gisningen om den halverede produktion stik, så tror jeg personligt, at den vil blive interessant at ”samle” på – særligt når den også spås en stor fremtid.

En afsluttende bemærkning.

Har du smagt Dom Pérignon 2003 eller en anden 2003’er? Del gerne din oplevelse herunder.

 

You may also like

6 comments

Lasse 15. februar 2012 - 00:07

Lækkert, jeg kan oplyse om at Leisner vine måske stadig har nogle flasker Dom Perignon 2003 til salg til førsalgs-(eller noget i den retning)-pris, 800 kr.

Jeg troede du skulle med til arrangementet om aftenen, men frokosten lyder nu også meget god. Jeg er vild med at bruge caviar som det salte element, det er jo langt dyrere en Læsø’s sydesalt…

Jeg er ked af jeg ikke har købt flere flasker, men sådan er det jo. Tak for billeder og tekst!
MVH
Lasse

Var der slet ingen goodiebag?!?!

Reply
Anonym 15. februar 2012 - 08:02

Hej Lasse!

Jeg synes også, jeg så en annonce for “førsalg” på 2003 – men om prisen stadig holder, ved jeg ikke. 🙂

Det endte med at blive frokosten, jeg snuppede – bestemt ikke noget dårligt valg. Og tak for feedback. Der var skam en goodiebag med en 2003, som nu er hjembragt og venter på “det rette tidspunkt”. Har du i øvrigt smagt nogen 2003’ere?

Reply
Lasse 15. februar 2012 - 13:03

Hej igen,
Jeg har kun smagt en fra 2003 årgangen, fra en lille importør, og den var meget syrerig – men alle champagner fra det hus var syrerige. 2003 Dom har jeg derfor stadig til gode.

Godt at høre der var en goodiebag, alting bliver jo bedre med sådan en 🙂 – især hvis der er champagne i.

Reply
Lasse 15. februar 2012 - 13:03

Hej igen,
Jeg har kun smagt en fra 2003 årgangen, fra en lille importør, og den var meget syrerig – men alle champagner fra det hus var syrerige. 2003 Dom har jeg derfor stadig til gode.

Godt at høre der var en goodiebag, alting bliver jo bedre med sådan en 🙂 – især hvis der er champagne i.

Reply
Daniel 23. februar 2012 - 13:28

Hej,
Har lige investeret i en enkelt flaske årgang Dom Pérignon 2003. Er begyndt at fokusere på at samle gode vintage champagner og har egentlig altid betragtet D. P. som en lidt overdrevet producent (der bliver i hvert fald ikke sparet på marketing!) – fordi kvaliteten på andres alm. N.V. og vintage som regel er bedre, og til en langt lavere pris. Imponerende, at mærket er så hypet – i hvert fald i min smag.
Men OK, der er et godt tilbud (forsalg, velsagtens) hos FineWines, og kombineret med 2003s dramatiske forudsætninger for vinhøsten, kunne det ikke skade at lade den blive en del af min forholdsvis lille samling. Lader flasken ligge gemt i en fem år, og vil så nyde den til et godt måltid en spontan aften 🙂

Reply
Anonym 26. februar 2012 - 18:42

Der er på ingen måde sparet på marketing, og selvom jeg knapt så tit drikker vintage, så har jeg dog haft gode oplevelser med på DP – det har jeg til gengæld også med andre brands, som koster – som du også skriver – væsentligt mindre. 🙂 Men tak for input. I øvrigt kan DP 2003 gemmes meget længere end fem år, så bliv ikke ulykkelig, hvis du først finder den i skabet om 15!

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk