Home Ure En læser og hans Ural ur

En læser og hans Ural ur

by Nicolai Klingenberg

Vi skal til det igen – en læser meldte sin interesse for at dele en nyerhvervelse, der bestod af et ur. Det er dog ikke fra Schweiz – vi skal i stedet længere nord- og vestpå. Til gengæld skulle en statsmand eje et ur af samme slags, og så skal det trækkes op i hånden…

Ekviperingen er blevet mere voksen…

Først og fremmest – hvor stammer din interesse for ure fra?
– Den er først opstået indenfor det sidste år hvor jeg er begyndt at gå mere stilet klædt og derfor også fandt det naturligt, som en del af looket, at tilføje et ur som tilbehør.

Du har netop erhvervet dig et russisk Ural ur – hvor og hvornår faldt du over det?
– Det var på sitet svpply.com jeg fandt det, det er et godt sted at blive inspireret og indtil nu har fundet flere ting som jeg enten har købt eller noteret mig til senere. De samler og kategorisere produkter fra mange forskellige forhandlere og privat personer og giver dig et kontinuerligt feed af inspiration som du så kan vælge ting ud fra. Der findes andre lign. sites så som thefancy.com, etsy.com og wantr.com. Det er steder hvor du falder og ting du måske ikke ellers ville have fundet på egen hånd, det er i hvert fald den fornemmelse jeg sidder tilbage med flere gange efter at besøgt dem.

Inspirationen? Den blev fundet online…

Hvornår er det fra – og hvad er historien bag det og eller mærket?
– Det er fra 1960 og er produceret i USSR på Tchistopol Watch Factory. Jeg har forsøgt at find historie om uret, men det er sparsomt tilgængeligt, dog kan jeg informere at Vladimir Putin ejer et ur fra samme fabrik og at fabrikken stadigvæk producere ure den dag idag.

Efter signende skulle Putin eje et ur fra samme producent.

Hvorfor blev det netop det ur, du valgte?
– Jeg faldt for det retro look og kontrasten imellem den hvide baggrund og de guldfarvet viser. Tanken om det lange liv det har levet og den patina, fangede min interesse med det samme.

Hvilke reaktioner har du fået på uret?
– De fleste har komplimenteret det og deler min , men virkede overraskede når jeg fortæller helt præcist hvor analog det er, det kan kun vise klokken, det skal trækkes manuelt op dagligt og har et relativ høj “hjerteslag”. Noget som har betydet det overnatter i en skuffe for ikke at ødelægge nattesøvnen. Det at skulle trække uret op står i skarp kontrast til det moderne liv hvor alt er automatisk og bekvemt, men er for mig blevet et terapeutiske holdepunkt i en stresset hverdag og det føles rart.

Der skulle være høj tikkelyd og manuelt optræk inkluderet.

Rummer din samling andre ure?
– Nej, ikke endnu, men jeg er blevet bidt af det og skal nok have flere senere hen.

Har du et drømmeur?
– Nej, men jeg er blevet lidt interesseret i Junkers flatline dessau 1926 ure efter at have spottet dem i en lufthavns shop, men jeg synes og godt om Girard Perregaux Chronograph i rustfrit stål fra 1950.

Ej fra USSR, men et andet potentielt drømmeur for dagens læser.

Hvad mener du, at enhver mand bør vide om russiske ure?
– Umiddelbart at man ikke skal være bange for dem, i stedet for kun at kigge på ure der kommer ud af Schweiz og Italien, så kan man finde flotte og interessante designs og velfungerende mekanik også uden for ens komfort zone.

Du skal ikke være bange for russeren.

Har du et ur, et møbel eller et kunstværk med en god historie, så send endelig en mail på nk@my-pleasure.dk – og du kan nemt være anonym.


Tiden spiller en væsentlig rolle på My-Pleasure – derfor kan du læse flere artikler om ure her <—

You may also like

2 comments

Kasper Ditlevsen 28. august 2012 - 11:54

Firmaet hedder idag Vostok Watch Makers og ligger i Tartarstan og blev evakueret fra Moskva under krigen i 1942. Paa det tidspunkt var fabrikken kun producerende for militaeret. Tatarstan er idag en slags autonom stat i det Federale Rusland og nyder godt af en kaempe vaekst genereret af olie og gas virksomhed. Laes mere om firmaet her:
http://www.vostok-inc.com/index.php?lang=eng&do=press&PHPSESSID=nmk5r8dul921t1dpmb55h7u1b2

Reply
nicolaiklingenberg 29. august 2012 - 20:37

Tak for info, Kasper! Ikke helt uspændende læsning. 🙂

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.