Home Ure Black Polar Bear – et gennemført, mekanisk dansk ur

Black Polar Bear – et gennemført, mekanisk dansk ur

by Nicolai Klingenberg

Det handler om en passion, der både er blevet til en levevej og hobby. Og et unikt ur. Faktisk flere. Manden bag er uddannet urmager, hedder Dennis og giver aldrig op. Læs om hans gennemførte projekt, der nu er en realitet, der kan købes.

Selv værket er modificeret af en dansker... Få hele historien herunder.

Selv værket er modificeret af en dansker… Få hele historien herunder.

Dennis – du er urmager. Og har lavet dit eget ur, men hvad er grunden til, du valgte dit fag?
– Min far er hus- og skibstømrer af den gamle skole, så det med at bruge mine hænder, lærte jeg i en tidlig alder. Jeg fik min første boremaskine som fire-årig og byggede alt mulig sjov i hans værksted, så det har været ganske naturlig, at jeg skulle have et arbejde, hvor jeg kunne bruge mine hænder og kreativitet, for nogen bogorm er jeg ikke. Chancen bød sig til en læreplads som urmager-elev hos Koldby ure, guld og sølv i Thy. Jeg tror, man kan mærke det inden i, når man rammer det helt rigtige fag. Jeg følte i hvert fald hurtigt, at jeg var havnet på rette plads, da jeg var begyndt som urmager-elev.

Urmageren himself aka Dennis

Urmageren himself aka Dennis

Hvad har faget lært dig gennem tiden?
– Tålmodighed! Og ikke at give op, for der findes helt sikkert en løsning. Min gamle chef, Holger Poulsen, var sådan indrettet, at hvis man sagde, at det her kommer aldrig til at gå, eller det kan umulig lade sig gøre, så gik der en time, hvorpå han kom tilbage og problemet var løst. Det sidder i mig, at jeg VIL kunne lave det. Jeg ved, der findes en løsning. Man skal bare have masser at tålmodighed.

Ø 45mm (bredeste sted på lynetten)  Tykkelse 13,40mm Vægt ca 128g (med læderremmen) 22 mm rem Gangreserve ca 38-40 timer

Ø: 45mm (bredeste sted på lynetten), tykkelse 13,40mm, vægt ca 128g (med læderrem), 22 mm rem og en gangreserve ca 38-40 timer

Du har kastet dig ud i din egen urkreation. Hvad var udgangspunktet?
– Udgangspunktet var at lave to ure, som jeg kunne bruge samtidig – et på hver arm. De skulle være rå, have kant, men samtidig være enkle. De skulle være fede at have på, og de fejl, som er typiske ved almindelige ure, skulle elimineres. Som f.eks løse skiver, mærker på håndledet efter kroner, som borer sig ned i huden, ridser på glas osv”¦
En anden og måske vigtigere del var, at jeg ville have, at de skulle laves af danske håndværkere. Det er nemt nok, at sende 3D CAD tegninger til udlandet og få lavet dem der for billigere penge. Men det redder vi bare ikke mange danske arbejdspladser ved. Jeg ved godt, at mit mikroprojekt nok ikke redder mange arbejdspladser, men jeg har i det mindste gjort, hvad jeg kan og har mulighed for. Desuden synes jeg, at der er en temmelig stor sikkerhed ved at få det lavet herhjemme. Jeg har kunnet tage ud og få en snak med dem, som laver mit arbejde, se dem i øjnene, få en snak og se deres værksteder, som i øvrig var været helt vild spændende.

Godt gået. Og lavet.

Godt gået. Og lavet.

Fortæl om vejen fra tanke til færdigt ur?
– Det første, jeg vidste, hvordan skulle se ud, var lynetten. Resten af uret er designet ud fra den (lynetten) og efter at have rodet med en masse håndtegnede skitser, fik jeg en klar ide om, hvordan uret skulle se ud. Derefter er det jo “bare” at oversætte tanker og rå skitser til 3D CAD tegninger og få alle delene til at passe sammen.

Lynette klargøring

Lynette klargøring

Sammenlagt har det nok taget mig to et halvt til tre år. Fra de første spæde ideer om et ur projekt og til i dag. Men fra jeg sendte de første tegninger til finmekanikeren, er der gået halvandet år. Der er meget, der skal tjekkes, før man kan sende en tegning afsted: Passer alle målene nu, sidder det for stramt, eller er det 0,05 mm for løst. Rammer viserne imod skiven, sidder kronen for højt eller lavt i kassen, og er der plads til bagkasse pakning. Og hvad med glasset…
Kasse, bagkasse, skive, lynette, lynettering fik jeg halvfabrikatet på et finmekanisk værksted i Skævinge. Viserne fik jeg laserskåret af en 0,2 mm tyk messing plade i Herlev. Anodisering og lasergravering fik jeg lavet i Thisted og på Frederiksberg.

Viser-klargøring

Viser-klargøring

Forarbejdningen af de halvfabrikerede dele, samt fremstillingen af komplet krone, kronerør, remmen og nogle dele inde i uret, har jeg ved håndkraft selv lavet. Prototypen var klar lige før jul sidste år, og nu er ur No 01 og 02 også klar. Skiven og kronen var klart de elementer, der tog længst tid at lave – og der gik en del til skrotkassen.
Ur æskerne/boxen vil jeg også laver selv, de er under fremstilling. De bliver ret cool i sig selv og ikke bare en billig plastik æske med et logo på. Men det kommer der mere om…

Ur og varktoj 2

Ur og værktøj del 2

Hvad er hjertet i uret?
– Som klokkeværk har jeg valgt ETA’s automatik værk 2824, som var en standardversion, inden jeg gik i gang. Et værk, man finder i rigtig mange ure. Valgte er sket på baggrund af, at det er et utrolig pålidelig værk – alle kender ETA og ved, hvad de står for. Jeg synes ikke, der er så meget at diskutere om deres brugervenlighed og holdbarhed: ETA 2824 er en traktor inden for automatikværker, og det er det, jeg har brug for i mine ure. Noget der virker, så skal jeg nok sørge for, at den bliver pæn at kigge på. Derudover vil der være reservedele at skaffe langt, langt ud i fremtiden. Jeg har selv tunet værket med blandt andet Anglage (red. Rejfninger og poleringer af kanter) og Perlage (red. solslibninger) på alle broer. Alle skruer har jeg blå anløbet, værket er palladium rhodinetet (hos en guldsmed i København). Ankeret (red. delen der i bund og grund får uret til at sige tik-tak) er skiftet til en første klasses af sin slags for bedre og mere præcis gang af uret.

Det solide værk - med modifikationer...

Det solide værk – med modifikationer…

Der er brugt meget tid på værket og bestemt en af de dele på uret, som jeg synes bedst om. Det er også derfor, jeg har lavet uret, så man kan se værket igennem safirglasset på bagsiden.

Voila - et smukt vue!

Voila – et smukt vue!

Og hvad har været det mest overraskende ved produktionen?
– Det er nok, hvor omfattende, det har været, og hvor meget tid, jeg har brugt på det. Jeg har et fuldtidsjob ved siden af, så jeg har kun lavet på uret i fritiden. Jeg har heldigvis en sød kæreste, som har støttet mig og projektet, for der er virkelig lagt mange timer i det. Man kan groft sige, at tiden er gået med 1/3 fremstilling, 1/3 værktøjsfremstilling og 1/3 research på nettet.

Førnævnte anglage....

Rolige hænder er et must…

Navnet kommer vi ikke udenom – fortæl!
– Jeg brainstormede navne i to år og fandt på 43 navne, så det var virkelig svært at vælge det endelige navn! Jeg er blevet kaldt Isbjørn i rigtig mange år, så ville gerne bruge det på en måde i navnet. Jeg fandt ud af, at en isbjørns hud i virkeligheden er næsten sort, så den kan optage mest muligt af solens varme. Farven sort passer også til (næsten) alt. Men Sort Isbjørn er bare ikke så international, men det er Black Polar Bear. Logoet af isbjørnens hoved, tegnede jeg selv. Jeg elsker, at den hverken smiler eller er sur. For mig tænker den, og det passer meget godt til projektet.

Krone, kasse og logo

Krone, kasse og logo

Hvad er planen fremadrettet?
– Planen er at lave flere ure. I første omgang lavede jeg dette design, som jeg kalder The Beginning, og ja de er til salg. De laves på bestilling og kun i begrænset antal, men jeg kan ikke sige hvor mange endnu. Men de er nummeret alle sammen og kan kun gå til No 99. Derefter er det slut med den model. Men jeg kunne da forstille mig, at hvis de første bliver modtaget godt, at vi så derefter laver nye designs. Her tænker jeg ikke kun på at skifte lynettedesignet eller en skivefarve, som mange at de store mærker gør.

Skive-skud med luminova

Skive-skud med luminova

Og hvis man nu er ellevild for et af dine ure, hvad gør man så?
– Man sender en e-mail til bpbdk@hotmail.com, hvorefter vi får en lille snak. Ure fra den første serie står til 29.700Dkr. Det bør bemærkes, at der ikke laves store serier, og at prisen er en introduktionspris.

Klargøring af skiver...

Klargøring af skiver…

Hvad mener du, at enhver mand bør vide om armbåndsure?
– Uanset, hvor dyrt dit ur er, holder det ikke evigt, hvis du ikke vedligeholder det, og behandler det med omtanke. Det er ikke en sten, du har om håndledet, men mekanik i allerfineste potens.

Og om tiden?
– Tiden giver dig mulighed for at leve livet, du bestemmer i bund og grund selv, hvad vil bruge den til.

Datorude

Datorude

Tre hurtige til Dennis:

Hvad byder dit forår på?
– En masse arbejde med Black Polar Bear. Derudover er der planer om at lave en lænke til uret…

Hvor og med hvem har du spist et mindeværdigt måltid?
– Det må være da min svoger var på besøg sidst. Vi fik hjemmelavet kyllingesandwich. Det er der som ikke noget mindeværdigt i. Men vi afsluttede det hele med, at jeg spiste en halv frisk rød habanero chili. Det husker jeg til gengæld ganske godt…

Krone, kasse og logo

Krone, kasse og logo

Et godt råd til andre, der vil forsøge at bygge deres eget ur?
– Gør dit forarbejde ordenligt, hvis ikke er det hele spild af tid! Der findes ingen facitliste til, hvordan man bygger sit eget ur, men en plan og viden om sine egne begrænsninger synes jeg er vigtige elementer. Og lad ikke andres begrænsninger stoppe dine! Også er der lige det med tålmodigheden!

Besøg Black Polar Bear på Facebook her

Følg My Pleasure her

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk