Home Karismatiske mænd Søren Østergaard taler ud om Zirkus Nemo

Søren Østergaard taler ud om Zirkus Nemo

by Nicolai Klingenberg

Er der noget som at more sig? Ikke ret meget. Jeg morer mig ganske ofte, og jeg kunne lave en uhyggelig lang liste over ting, der morer mig. På denne liste vil Zirkus Nemo også være at finde, og i den anledning er Søren Østergaard på tapetet i dag. En ny zirkus sæson er nemlig (næsten) lige om hjørnet, og den er fuld af overraskelser….

Smadremanden er fra Fyn og har et forholdsvis iltert temperament, men han formår at slå ting itu til UG...  Foto: Steen Brogaard

Smadremanden er Fyn og har et forholdsvis iltert temperament, men han formår at slå ting itu til UG… Og så er han rar ved publikum.
Foto: Steen Brogaard

Søren – du står bag Zirkus Nemo, men hvordan i al verden kom du på at stable et cirkus på benene?
– Da jeg var 11 år, fik jeg bogstaveligt talt et cirkus i hovedet , en ulykke der skete i Esbjerg, da det nu ikke længere eksisterende cirkus Royal blev ramt af en tornado under en forestilling. Alle slap med livet i behold, men jeg fik en evig skade, der vel svarer til, at Obelix faldt i gryden som barn, og derfor drømte jeg fra den dag om at få mit eget cirkus – mærkeligt, men sandt. Og nu har jeg altså mit eget cirkus!

Hvordan vil du beskrive Nemo konceptet for en person, som aldrig har oplevet det?
– Man kan vel sige, det er voksen-cirkus på en skæv humoristisk måde – forvent ægte verdensartister sat sammen med nogle mennesker, der absolut intet kan, men det ved de ikke selv!

Hvordan har Nemo udviklet sig gennem årene?
– Da jeg sammen med Anders Lund Madsen i 1999, startede Nemo med plads til 200 tilskuere, og vi var seks ansatte, en musiker, havde en utæt garage på Holmen som lager, to skurvogne og tre campingvogne og ingen biler. Nu har vi plads til 520, og der er 22 ansatte deraf fire i orkesteret. Vi har fem lastbiler, tre varevogne , fire veteranbiler, tre store toiletvogne , cirka 20 campingvogne, fem cirkus-beboelsesvogne diverse salgsvogne, et “vinterkvarter” på 2.500 m2, en mand på fuldtidskontrakt, et komplet tivoli med forlystelser fra 1930 og frem til 1960 med blandt andet tre store smukke karruseller, tryllekasser , dukker, tøj i 1000 vis og en butik i Kronprinsessegade så det…

Rigtige artister kan optræde med alt - for eksempel en flot coiffure. Foto: Steen Brogaard

Rigtige artister kan optræde med alt – for eksempel en flot coiffure. Foto: Steen Brogaard

Og hvordan ser du gerne, Nemo udvikler sig fremadrettet?
– At der kommer styr på økonomien, og forestillingerne stadig udvikler sig, men størrelsen er dog perfekt.

Dine egne karakterer spiller en væsentlig rolle, men hvor stammer de fra?
– De kommer indefra mit hoved!

Har du haft en karakter, som var lige ved at komme med, men som blev droppet?
– Jeg prøvede et år at lave søløvemanden, en mand der opførte sig som en søløve, men droppede ham da jeg ikke syntes, jeg var søløve nok… Jeg valgte i stedet den ægte vare, som man vil kunne se i år. Her kan man opleve de vidunderlige og meget morsomme søløver, som min ven Ingo Stiebner præsenterer.

Noget med søløve - dog fra en tidligere sæson...

Noget med søløve – dog fra en tidligere sæson…

Hvor opstøver du dine cirkusartister?
– Jeg ser rigtig meget cirkus ude i den store verden, men efterhånden er Nemo blevet så kendt, at rigtig mange artister henvender sig til mig for at få arbejde. Det er jo skønt, at jeg virkelig kan samle det bedste inden for artister i mit lille zirkus!

Er der en cirkusdisciplin, du selv har drømt om at mestre?
– Nej faktisk ikke…

Hvordan vil du beskrive cirkuslivet?
– Det ville blive til en hel bog, hvis jeg skulle svare på dette, men helt kort: SKØNT

Og hvad kan vi forvente af nye tiltag i 2014?
– Det skal I komme at se, men jeg kan fortælle, at jeg som partner har valgt en nordmand, der bor i Australien, og han har for tiden kæmpe succes i Las Vegas. Han hedder Kaptajn Frodo og er nok noget af det mest morsomme, jeg nogensinde har oplevet. Jeg ved, at han vil vælte teltet og jeg må stadig nive mig i armen over, at han har sagt ja til at arbejde med mig. Jeg glæder mig helt vildt til, at publikum skal opleve ham.

Frodo

Det tegner fint – Kaptajn Frodo vil være at finde på 2014-touren

Det bedste og værste ved at afslutte en sæson?
– Man er meget træt, når en sæson er slut, men samtidig ved man, at man skal se sit hjem igen efter mange måneder. Nogle af de udenlandske artister ser man måske aldrig igen. I nogle tilfælde er det en fordel, men for det meste en ret trist tanke.

Hvad skal enhver M/K vide om at drive cirkus?
– Det koster mange penge, og kommunerne er virkelig ikke særlig cirkus-venlige. De laver flere og flere regler for os, og de tager dyrere og dyrere leje for deres cirkuspladser, hvilket virker meget mærkeligt. Og så er det meget besværligt, når det regner.

Årets tourplan

Årets tourplan, som kan ses tydeligere på linket længere nede

Tre hurtige til Søren Østergaard:

Hvad skal du lave, når sæsonen er slut?
– Så lidt som muligt, men udover at forberede næste sæson skal jeg et smut til et lille hus højt oppe på et bjerg i Italien og drikke billig landvin.

Hvor og med hvem har du sidst spist et mindeværdigt måltid?
– Lisbet og jeg spiste for nylig i den smukkeste og bedst gemte restaurant, som af alle steder har gemt sig i Pattaya i Thailand. Der er tale om et fransk køkken, og vi fik noget lam, som havde simret i fem timer. Lammet var som stedet – helt utroligt!

Hvad drømmer du om for tiden?
– At teltet skal op at stå den 18. april i Horsens, og jeg flytter ind i vores smukke vogn for at blive der i fem en halv måned – jubiii! Og så selvfølgelig at jeg snart vinder den helt store gevinst i Lotto.

Besøg Zirkus Nemo her

Kom med i My Pleasure teltet her

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.