Home Ure Byg dit eget ur – en guide af Jonas Manley

Byg dit eget ur – en guide af Jonas Manley

by Nicolai Klingenberg

Flere læsere har både spurgt og rykket efter en guide til, hvordan man bygger sit eget ur. Interessen opstod, da Jonas Manley var så venlig at deltage i en Q&A om sit hjemmegjorte ur. I dag disker han op med en fyldestgørende guide, der nemt kunne hedde: Byg dit eget ur. Stort tak til Jonas for ord og fotos!

Så skal der rodes med små detaljer!

Så skal der rodes med små detaljer!

Efter artiklen om mit første hjemmebyggede ur, kom der nogle forespørgsler til en lille guide for andre kommende ”œgør det selv” urmagere, det vil jeg på bedste beskud se, om jeg kan opfylde. Først vil jeg gerne undskylde, at en del udtryk vil være på engelsk, da jeg har samlet min viden op fra urfora og tekster på engelsk og ikke kender de dansk navne for en del af tingene.

Alt i denne tekst skal tages med det caveat, at jeg er selvlært: Jeg har samlet et par ure og repareret et par andre, men jeg er ikke urmager – kun en glad gør-det-selv-urbygger. Først og fremmest kræver det noget værktøj, et sted at arbejde (der både er rimeligt rent og overskueligt), en ordentlig lyskilde og sidst, men absolut ikke mindst rolige hænder

Værktøj:
Ideen er her at gennemgå det værktøj, der skal til for at samle et ur. Vi snakker ikke om at servicere eller skille værker helt og aldeles ad – der er jeg ikke kommet til endnu selv, men det kommer nok. Med det værktøj og de teknikker jeg ridser op herunder, bør man med tålmodighed og de førnævnte rolige hænder, kunne samle sig et ur selv.

Af værktøj er et godt skruetrækkersæt og en spids pincet (meget spids, jeg har stukket hul på mig selv med min, mere end én gang) uundværlige, en værkholder, og en viseraftrækker gør også tilværelser meget nemmere. Gummihandsker, eller i det mindste gummidutter til fingerspidserne, kommer til at redde dig fra en masse rengøringsarbejde bagefter.

En smule rodico (det minder om klæbematerialet “abesnot”, men er det ikke) og en tænd- eller tandstik er fantastisk til at samle helt små ting op med og til at håndtere ting, som er for skrøbelige til en pincet – det kan eksempelvis være visere.

Til at sætte viserne på kan man få et sæt værktøj med præcise hulstørrelser, jeg har dog i stedet brugt nogle runde stykker træ, hvor jeg med nogle små bor har lavet forskellige størrelser fordybninger i enden, de fungerer fint til at presse viserne på.

Små stykker rundstok, der er skåret flade i spidsen er også rigtigt gode til at holde fjedre nede når man enten sætter dem i værket eller tager dem ud. Så fjederen ikke springer ud i evigheden, når man løsner den skrue, der holder fjederen.

Der fifles med skive og tilpasset rundstok

Der fifles med skive og tilpasset rundstok

Til at fjerne støv er en pustebold fantastisk, første gang man har forsøgt at puste en gran støv væk med munden og er kommet til at levere et spytklat på sit nysamlede værk, forbander man sig selv for, at man ikke har fået indkøbt den.

 

 

Skruetrækkerne skal være af en type, hvor man kan lægge pres på enden uden at det drejer når man drejer selve hovedet (ikke verdens bedste forklaring det ved jeg, men jeg kan ikke komme på en bedre):

Hvis man vil være helt sikker på at få værktøj af god kvalitet, går man aldrig galt i byen ved at købe Bergeon værktøj, men det koster også derefter.

Til at åbne kassen kan man, bruge en klump gaffa tape, man ruller simpelthen bare en klump, sætter den på bagkassen og vrider, man kan også købe en ”œsticky ball” der i sidste ende udfører samme funktion, men har mindre risiko for at efterlade lim uden på kassen, som man bagefter skal rense af. Hvis man vil være helt sikker på vandtæthed, skal man nok investere i et ”œrigtigt” værktøj, til at åbne og lukke den kasse, man investerer i.

Hvis uret skal være vandtæt skal alle gummipakningerne også have en gang silicone, før man skruer tingene sammen, bare en lille smule pakningerne skal bare se våde ud, de skal ikke være sovset ind.

En gang brillerens og fnugfri klude er gode til at få alting til at se pænt ud, efter man har rodet med det, hvis der skulle være kommet fingeraftryk på stumperne.

Indkøb af stumper:
Jeg har brugt et par homage ur butikker til at købe stumper fra, jeg har haft gode erfaringer med både http://www.parnis-shop.com/ og http://www.helenarou.com/index.html, ebay er og så en mulighed, så længe man er en smule forsigtig.

Begge steder sælger også værktøj, men der er også en del sæt at finde på ebay, hvis man søger på ”œwatch repair kit”.

Hvis man er ude efter vintage stumper eller mere specielle værker er Otto Frei http://www.ofrei.com/ et godt sted at kigge, de har også reservedele til mange store urmærker, Dette er også et godt sted at starte, hvis man er ved at kaste sig ud i et restaurations projekt. Dog er forsendelse ret dyr.

Man skal være opmærksom på de danske toldregler, pakker med en værdi på over 80 kr, kan blive pålagt fortoldningsgebyr og moms, hvis de kommer udefra EU.

Værker:
Når det kommer til urets hjerte; værket, så står valget groft sagt mellem at købe schweizisk eller kinesisk (Kina er nu verdens største producent af mekaniske værker). Til at begynde med vil jeg anbefale at købe et kinesisk værk at øve sig på, de kinesiske kopier af ETA/Unitas 6497 og 6498 (forskellen er, hvor den lille sekundviser sidder) er robuste og så store, at man uden lup kan se, hvad man laver.

Senere hen kan man gå efter de mindre automat- eller håndoptrukne værker, når man er mere sikker på, hvad man laver.

Der sysles med et værk

Der sysles med et værk

Det er også muligt at gå efter brugte og nye schweiziske værker på ebay, hvis man køber brugt er det nok en god idé af få værket serviceret. Muligheden foreligger også at gå efter japanske værker, her laver Miyota solide automatværker til en overkommelig pris.

Urværkers størrelse bliver tit opgivet i ”œligne” , her er en tabel der omregner ligne til mm, hvis man nu har købt en kasse og skal til at finde ud af hvilke værker der passer:

Jeg har ikke beskæftiget mig med quartzværker, så dem vil jeg ikke begynde at gøre mig klog på.

Kasser:
Kassen skal selvfølgeligt passe til værket, eller man kan købe en værkring, der gør at et mindre værk kan passe i en større kasse, eksempelvis hvis man vil have nogen af de mindre automatværker i en af de store (44-47mm) kasser.

Hvis man er til den gyldne side (og ikke lige starter sin urbygningshobby, med at købe en massiv guldkasse) skal man være opmærksom på, at belægningerne kan være af varierende tykkelse og kvalitet, og man derfor efter et stykke tid kan stå men en knapt så gylden kasse. Det samme gælder for dlc og pvd belægninger.

Alt i alt er en rustfri stål kasse det mest sikre valg at starte med.

Visere:
Viserne skal selvfølgeligt passe til værket, så vær sikker på at diameteren på hullerne i viserne, passer til den cannon pinion, der sidder på værket, dog er det at skifte cannon pinion på et 6497 eller 98 en overskuelig opgave, specielt hvis man har en viseraftrækker.

Ellers skal længden af viserne også kunne være i kassen og i det hele taget passe i dimensionerne til det projekt du vil lave, om de gør det, må være op til den enkeltes smag.

Skiver :
Hvis man ikke går efter en skeleteret værk, skal et ur selvfølgeligt have en skive, der er mange muligheder. En del af klart kopier af allerede eksisterende ure, bare uden varemærker, såkaldte ”œsterile” skiver. Det er også muligt at få lavet skiver på bestilling, med motiver malet på efter eget ønske, eksempelvis her http://painteddials.com/. Hvis det er vigtigt, at skiven er selvlysende og lyser længe/kraftigt, skal man sørge for, at der er brugt super luminova, det er også muligt at købe luminova i forskellige farver selv og male skiven op.
Dette har jeg dog ikke selv gjort mig i, man jeg vil tro, at det er en opgave, der kræver både tålmodighed og meget rolige hænder. Luminova kan også bruges til at lave spændende effekter på skiven, som først rigtigt kan ses, når lyset slukkes.

Her bør der under ingen omstændigheder nyses eller hostes...

Her bør der under ingen omstændigheder nyses eller hostes…

Skiverne har ”œfødder” som passer ned i huller i værket, igen skal man være sikker på at tingene passer sammen, det gælder selvfølgeligt også for eventuelle udskæringer i skiven til dato og dag. Heldigvis kan man, hvis skiven ikke passer helt i værket, få ”œdial dots”, små stykker dobbeltklæbende materiale til at fæstne skiven uden brug af fødderne.

Hvis man går i gang med det, må man fjerne fødderne på skiven først. På nogen værker er der små skruer der fæstner fødderne, på andre er der en form for klips der skal fjernes.

Remme:
Remme er der et kæmpe udvalg af, hvis det kan flås og garves er der også nogen, der har lavet en rem ud af det. Hvis man har bygget sig et stort ur (og det er nok en god ide til at begynde med), så er udvalget af 24 og 26mm remme både stort og sjovt.

Priserne varierer fra det direkte billige (og tit elendige) til det astronomiske, BOB straps http://www.ebay.com/bhp/bob-strap-panerai leverer en fin kvalitet, og har et stort udvalg. De sender fra Tyskland, så man er ude over toldbekymringerne og kan få sin bestilling hurtigt.

www.panatime.com har også et stort udvalg, og fører også de værktøjer, der skal bruges til at skifte remme og lænker.

Af de mere eksotiske og high end fabrikanter kan nævnes http://www.wotancraft.com/ som laver nogle virkelige lækre remme og flotte spænder.

Remmen er urets ”œtøj”, specielt for de store ure en meget vigtig del at det samlede indtryk, om uret er dressy eller mere casual kan ændres meget på med forskellige remme, men kan næsten få flere forskellige ure ud af det samme, bare ved at skifte remmen.

En god rem er også meget vigtigt for, hvor komfortabelt uret er at gå med. Alt i alt er remmen en vigtig del af projektet, og det kan ikke betale sig at spare her.

Remmene sidder for det meste med fjederstænger, dog bruger nogle kasser gevindstænger eller andre systemer der skal skrues ud, men hvis man allerede har erhvervet sig et skruetrækkersæt til hobbyen, burde det kunne klare de fleste af de typer.

Fjederstænger koster ikke det store, og har en tendens til pludseligt at flyve gennem luften under montering/demontering, derfor kan det at købe en kasse af dem i forskellige størrelser være en god idé, bare så man ikke ender med at stå og mangle en stang, når det eneste man mangler er, at montere remmen.

Godt på vej...

Godt på vej…

Glas:
Urglas kommer groft sagt i fire kvaliteter:
1. Glas, som er klart det ringeste og ikke skal bankes særligt hårdt ind i en dørkarm før det splintrer.
2. Plexiglas, der er ret hårdført og kan købes i flotte hvælvede former, det ridser ret nemt, men ikke alt for dybe ridser pudses væk med et poleringsmiddel (eksempelvis Brasso).
3. Mineralglas, der er hårdt og modstandsdygtigt.
4. Safirglas, der er meget hårdt og meget modstandsdygtigt overfor ridser, men hvis man først klarer at få det ridset er det også tilsvarende svært at få fjernet ridsen igen.

Der kan også være antireflektiv behandling på glasset, denne sørger for at glasset ikke reflekterer så meget lys tilbage, og giver derfor et meget klarere indtryk, en rigtig god antireflekterende behandling kan næsten få glasset til at forsvinde.

Hvis man vil skifte glasset på sin indkøbte kasse, eller har købt en kasse uden glas, er det en ret enkel operation. De fleste glas, jeg er stødt ind i, sidder med en plastik pakning, og er lige til at skubbe ud, når man har taget værket ud af kassen.

Nogle kan dog være sat med glas cement, og kan kræve lidt mere vold, hvis man er ligeglad med det gamle glas, så kommer alle glas nemt ud med en hammer og en skruetrækker.

Et nyt glas passes ind i pakningen eller sættes med glascement, og trykkes på plads, det kan lade sig gøre uden en glaspresse, med er meget nemmere med.

Lænker:
Hvis man er mere til metal end læder (eller stof, kulfibre etc.), så er der også et bredt udvalg af lænker derude, hvis man skal montere/afmontere og tilpasse lænker er et fjederstangsværktøj og en presse til at fjerne genstridige splitter i lænken begge rigtigt gode at have.

 

Afsluttende bemærkninger og tips:
Nøglen til at få bygget sig et ur uden for mange frustrationer, er for en stor del at tage sig tid til at gøre tingene stille og roligt. Sørg for at have ordentligt med tid eller i det mindste et sted, hvor stumperne kan ligge uden at blive forstyrret og støvede/beskidte, hvis du bliver afbrudt i arbejdet.

Et låg af en eller anden slags, der kan lægges over stumperne, hvis man forlader dem, er en god ide og små beholdere til at lægge stumper i, så de ikke ligger og roder/forsvinder på bordet er meget vigtige. Jeg har brugt shotglas, man kan også købe beholdere med en masse små rum, som er beregnet til formålet.

Det er finmekanik, man arbejder med, og stumper, der er polerede eller belagte med guld eller pvd og en skruetrækker, der kommer på afveje, kan hurtigt lave grimme ridser. En tabt skrue på 2-3mm kan meget nemt forsvinde (lad være med at arbejde et sted med tæppe).

Tålmodighed og rolige bevægelser er et par af nøglerne til at slippe godt fra et gør det selv ur projekt.

Hjemmegjort er velgjort

Hjemmegjort er velgjort

Hvis man er ved at skulle skille et værk ad, er det en rigtig god ide, at tage et billede for hvert trin, hver gang man fjerner noget, så kan man gå tilbage og så hvordan det skal samles igen bagefter.

Hvis uheldet skulle være ude og en lille stump er forsvundet ned på gulvet så kan man være heldig at finde den, ved at sætte en nylon strømpe (eller et andet stykke meget tynd og tætvævet stof, hvis man ikke lige har nylonstrømper) på støvsuger røret og støvsuge området hvor den er forsvundet, stumpen (og alt andet skidt på gulvet) vil blive fanget i strømpen. Ellers kan det også hjælpe at lyse sidelæns henover gulvet helt nede i gulvhøjde, for at få stumpen til at kaste en smule skygge og være meget nemmere at finde.

Det var en del af de erfaringer jeg har gjort mig indenfor denne hobby indtil videre, håber det kan være en inspiration. Jeg har nu indkøbt mit første schweiziske kronografværk, så næste etape i selvbygger sagaen skal til at begynde.

Stort tak til Jonas Manley for den udførlige guide. Ender en af jer med at kaste jer over projektet, må I endelig give lyd på nk@my-pleasure.dk

Følg med på Facebook her

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.