Home PindemadderBobler En gratis bog om aquavit cocktails

En gratis bog om aquavit cocktails

by Nicolai Klingenberg

Passion. Smag på ordet. Bogstaveligt talt. Det handler nemlig om en gratis bog, som indeholder flotte opskrifter på cocktails, hvor en essentiel del af det drikbare – og smagen – stammer fra aquavit eller akvavit, om man vil. Men hvorfor? Det kan en af de to bagmænd selv fortælle i dette herlige og passionsfulde interview…

Thomas – du er medforfatter til en bog om aquavit cocktails. Hvordan kom I på den idé?
– Vi har gennem de sidste ti måneder besøgt 11 af de bedste cocktailbarer i København med ambitionen om inden længe at gøre vores blog http://cocktailsofcopenhagen.dk til den ultimative cocktailguide i byen – en guide som løfter sløret for den enorme kreativitet og førsteklasses håndværk, der udfolder sig på de københavnske barer. Vi opdagede hurtigt, at mange af dem serverer nogle super interessante aquavit cocktails. Og det giver god mening. De seneste ti år har det nordiske køkken virkelig gjort sig bemærket internationalt med fokus på lokale ingredienser og kulturel mad-arv. Den samme bevægelse og det samme niveau indfinder sig på barerne, men der er ikke særlig mange, der taler om det. Vi ville derfor gerne være med til at vise, hvordan aquavit, der jo er den nordiske spiritus par excellence, bliver genopfundet af stjernebartendere rundt omkring i byen. I cocktail litteraturen har der været enormt meget fokus på klassikere. Vi vil gerne være med til at bringe kreativiteten og de samtidige nyskabelser frem i lyset. Og i Norden spiller aquavit en stor rolle i denne sammenhæng, da mange bartendere går på opdagelse i deres egen kulturarv for at finde inspiration til det nye.

Således ser forsiden på bogen ud. Den får du et link til. Og den er gratis

Således ser forsiden på bogen ud. Den får du et link til. Og den er gratis

Og hvornår blev aquavitten for alvor en accepteret ingrediens i cocktails?
– I de første år af ”cocktail renæssancen”, som begyndte at tage fart for cirka 15 år siden, var man meget optaget af de klassiske rødder i forbudstidens USA med smugbare og rørte whiskey cocktails. Efterhånden som trenden bredte sig, og massen af talentfulde bartendere voksede internationalt, begyndte man at søge inspiration lokalt for at udfordre og udvide de klassiske dyder. Tequila vinder for eksempel indpas og nogle bartender begynder at fatte interesse for aquavitten.

Akvavit & Tonic

Akvavit & Tonic

Herhjemme vinder Hardeep Rehal i 2007 DM i cocktails med sin elegante cocktail ”The Complement”, som indeholder Aalborg Jubilæumsakvavit, hvilket får interessen til at brede sig. I 2013 blev Nick Kobbernagel Hovind fra Ruby og Rasmus Poulsgaard fra Duck and Cover inviteret til ”The Annual Manhattan Cocktail Classic festival” for at holde et oplæg om aquavit. De takkede ja og kastede sig over en ambitiøs researchproces, hvor de besøgte destillerier i Norden, interviewede folk i industrien og læste al litteratur, de kunne finde om emnet. De gjorde et enormt godt indtryk med deres oplæg. Amerikanerne var vilde med aquavitten, som lod til at kunne blive den nye trendy spiritus i stil med tequila og mezcal i de foregående fire-fem år. Baseret på det kendskab, som Nick og Rasmus fik til aroma synergier i forhold til aquavit, udviklede de et ”smagstr攝, som illustrerer de forskellige botaniske familier og aromaer, som spiller godt sammen med de essentielle smagskomponenter i aquavit. Med deres indsats for at sætte akvavit på dagsordenen blev det hurtigt meget mere acceptabelt herhjemme at arbejde med aquavit i cocktails. Deres smagstræ kan findes i vores akvavit ebog.

Anna Heilman Clausen fra Ruby

Anna Heilman Clausen fra Ruby

Hånden på hjertet – hvad siger den gamle skole til jeres ”œhokus-pokus” tiltag?
– Jeg er lidt i tvivl om, hvad du mener med ”hokus-pokus” tiltag, men der er da nok mange bartendere, der stadig er lidt skeptiske over for aquavitten. Og mange unge danskere har meget svært ved at ryste associationerne til julefrokoster og krebsegilder af sig. Men indtil videre synes jeg kun, at vi møder opbakning i industrien, som synes, det er fedt, at vi blandt andre sætter fokus på dette. Det handler jo også i høj grad om at brande et skandinavisk produkt, hvilket vi alle sammen kan nyde godt af i et internationalt perspektiv. Der er også flere af de mange nye mikrodestillerier herhjemme, der er begyndt at lave aquavit – i København alene f.eks. Copenhagen Distillery og VI.ER Akvavit. Internationalt oplever vi nysgerrighed på emnet. Vi er i dialog om inden længe at medvirke i et amerikansk podcast-interview om aquavit cocktails, og det anerkendte bar-magasin Mixology kalder bogen ”a (free!) must read for anyone willing to familiarize themselves with the cult Scandinavian spirit.”

Grøn & Hvid

Grøn & Hvid

Og hvad kan aquavit i cocktails, som andre flydende sager ikke kan? 
– Først og fremmest har aquavit nogle helt specielle smagskomponenter, som du ikke finder i anden spiritus. Aquavit skal per definition have kommen og/eller dild som smagsdominerende komponent. Dild og i særdeleshed kommen har nogle unikke og komplekse smagsnuancer, som i nogen grad giver aquavitten en vis gin-agtig karakter. Aquavit kan derfor bruges i mange sammenhænge, hvor gin normalt bliver anvendt. F.eks. fungerer en aquavit som Rød Aalborg exceptionelt godt sammen med Tonic og en skive agurk. Men aquavit er mere simpel i sit udtryk sammenlignet gin, som ofte består af et utal af forskellige urter og krydderier. Den vil derfor også træde i karakter smagsmæssigt, hvis du bruger den som basis-spiritus i cocktails. Du kan dog også anvende den som en slags krydderi for at bibringe nogle subtile nuancer til din drink. Mange amerikanske bartendere bruger den på denne måde – hvor de f.eks. renser et glas i akvavit eller tilføjer en enkelt barske til en drink.

DM 2016 vinder Ted Dako

DM 2016 vinder Ted Dako

Hvad har jeres arbejde med aquavit lært jer?
– Vi har lært, at man ikke behøver gøre lige som alle de andre – og at meget inspiration kan findes i det lokale og ens eget kulturelle ophav. Vi har stor respekt for det, der i stigende grad er sket i de skandinaviske restauranter, hvor man søger at anvende og udforske lokale og sæsonfriske råvarer frem for kun at løbe i halen på eksempelvis det franske køkken. Det samme sker på barerne i København, hvor man i stigende grad finder sin egen stil frem for kun at fortolke den amerikanske smugbar. Det, synes vi, er super spændende. Det er en interessant tendens i tiden – at udforske det lokale, det bæredygtige og ens egen kulturelle identitet. Det er sådan set også det, vi forsøger med vores blog.

Daffodill Sprout

Daffodill Sprout

Slutteligt – må vi få din absolut foretrukne cocktail-opskrift med aquavit?
– Uha – det er jo et umuligt spørgsmål at få, når der er så mange spændende muligheder”¦ Hvis jeg får kniven for struben, tror jeg, at jeg vil vælge Aurimas Mul’s Nordic Mule. som er med i vores bog.. Men jeg bliver nødt til at svare, at det jo selvfølge afhænger fuldstændig af humør og kontekst. Nordic Mule er forfriskende, når jeg har lyst til det, men jeg kunne lige så vel få lyst til den elegante – Amber & Wine, den nemme – Akavit & Tonic, den udfordrende – Grøn & Hvid eller min egen personlige stolthed – Daffodill Sprout.

Nordic Mule  – opskrift
5 cl Aalborg Taffel akvavit
2.5 cl Marie Brizard hyldeblomstlikør
2.5 lime
Thomas Henry Ginger beer

Nordic Mule

Nordic Mule

Hæld alle ingredienser i et vinglas fyldt med isterninger. Top op med Thomas Henry ginger beer og pynt med et par skiver agurk og lidt dild.

Ingefærøllen smelter fantastisk sammen med taffelakvavitten, hvis kommensmag bliver hængende i eftersmagen. Det er en kompleks og forfriskende cocktail, som jeg ville vælge til enhver tid frem for klassikeren Moscow Mule.

Tre hurtige til Thomas:

Hvad byder resten af dit efterår på?
– Jeg kommer til at arbejde med en masse spændende tech-iværksættere i kraft af mit day job som innovationskonsulent. Jeg ser frem til en planlagt ferie til Portugal i november med meditation på programmet, og så glæder jeg mig helt vildt til at komme ud og besøge mange flere barer, som vi skal have på bloggen. Det er super spændende at interviewe passionerede bartendere om nogle af deres egne kreationer og give folk indblik i den kreativitet, der ligger bag. Og så skal jeg måske til at tænke over, hvad vores næste e-bog skal handle om”¦

Må vi se et ikke-cokctail relateret foto fra din telefon?
– Sommer i København – på bryggen med et par forlovede venner

Fra telefonen

Fra telefonen. Og i dag er de faktisk gift.

Hvornår har du sidst fældet en tåre?
– Jeg tror, det var sidst, jeg sammen med min mormor mindedes min kære afdøde morfar”¦ En god film kan også gøre det i ny og næ, eller når jeg en sjælden gang i mellem for alvor formår at huske mig selv på, hvor mega heldig jeg er at bo i et land, hvor jeg kan udtrykke mig frit og ikke behøver at flygte fra krig og ødelæggelse.

Så er det din tur til at hente og læse...

Så er det din tur til at hente og læse…

Du kan hente e-bogen gratis her

My Pleasure byder på livets vand her

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk