Home Depeche Bjørli Lundin – om et nej fra Kronprinsen, spring rolls og kendisser

Bjørli Lundin – om et nej fra Kronprinsen, spring rolls og kendisser

by Nicolai Klingenberg

Er det ikke en stund siden, der har været liv i depechen? Mjo. Sådan da. Men nu er der nyt. Jeg rendt på Bjørli Lundin, da jeg sad og drak en kop kaffe på en dertilindrettet kaffebar i Hellerup. Den ene ting tog den anden, og så kom dagens interview i spil.

Bjørli – hvad roder du med rent fotografisk for tiden?
– Mit nuværende projekt er ”Off the record”. Jeg portrætterer ”kendisser”, når de er allermest sig selv – og glemmer at de er kendte. Foreløbig er det kun Kronprinsen, der har sagt nej tak. Jeg drives af at give mig selv nogle benspænd.

Hvordan vil du beskrive din fotografiske stil overfor en person, der står med ryggen til dine fotos?
– Der er tale om en stil, som er nøgtern, sårbar, kærlig, afslørende, i varierende grad nøgen – en stil hvor den portrætterede ikke kan skjule sig, men hviler i sig selv og nuet.

Nøgne er vi alle lige, og billedet bliver tidløst.

Jeg har et relativt primitivt studie – nogle lamper, nogle forskellige baggrunde og et semiprofessionelt kamera. That’s it! Det gode portræt skabes ikke af kameraet, men af det der er foran og bagved kameraet. Min styrke ligger i min baggrund som arkitekt, kombineret med en evne til at gribe nuet sammen med et kendt eller eller et helt nyt bekendtskab. Det handler om at se, være opmærksom, nærværende, koncentreret, fokuseret, kritisk og at Less is more!

Hvordan blev du i sin tid klar over, at du ville beskæftige dig med fotografering?
– Gennem de senere år er det blevet mere tydeligt for mig, i hvor høj grad jeg oplever verden i billeder – billeder, som jeg har lyst til at fastfryse.

Nanjing, Kina

Trinidad, Cuba

Et mindeværdigt øjeblik fra en fotooptagelse?
– I forbindelse med min udstilling ”Do you feel naked when you are undressed?” skulle jeg fotografere en 43 årig kvinde, en god veninde. Hun havde taget sin cirka 80 årige mor med (hun ville ikke sige, hvor gammel hun var). Da min veninde på et tidspunkt gik udenfor for at ryge, og jeg er alene med moderen, siger hun pludselig:

”Jeg vil også fotograferes” hvorpå hun tager tøjet af og poserer foran kameraet i den korte tid det tager at ryge en cigaret.

Jeg sagde intet, ingen instruktioner – hun var bare totalt sig selv og helt i sin egen verden. En fantastisk oplevelse med en vidunderlig kvinde. Hun kom til at pryde forsiden på invitationen til ferniseringen.

Hvad vil du gerne med dine fotos?
– Jeg ønsker, at mine billeder sætter tanker i gang både hos modellen og hos beskueren. Det vigtigste er ikke, om man synes, det er godt eller smukt – det vigtigste er, at skabe refleksion, at provokere beskueren til at tage stilling. Det må aldrig være ligegyldigt. Derudover vil jeg skabe et grafisk, harmonisk og enkelt billede, stofligt, sanseligt og intimt, hvor nærværet mellem ”modellen” og beskueren er i højsædet.

Hvornår er kvinder efter din mening smukkest?
– Når de tør være sig selv!

Hvad er den største fordel ved at være mand og fotografere kvinder?
– En kvinde kan lave nøjagtig lige så gode billeder af andre kvinder, som mænd kan.

Skal man være lidt af en lurer for at blive en god fotograf?
– Min position er det helt modsatte af at være lurer. Jeg møder modellen en face, åben, ærlig og nysgerrig.

Og hvornår er et foto rigtig godt i din verden?
– Når det overrasker, når det får mig til at betragte det længe, og jeg begejstres og berøres.

Hvilken kvinde ville du helst fotografere og hvorfor?
– Amy Winehouse – fordi jeg blev dybt berørt, når jeg så –og ikke mindst hørte – hende. Hun turde fortælle om sine fejl og mangler i sine tekster.

Hvad kan man gøre som amatør for lige at peppe sine fotografier op?
– Hvis motivet grundlæggende er uinteressant, er det svært at gøre det interessant – selv for en professionel.  De fleste billeder har dog godt af at få tilført kontrast og blive beskåret.

Hvor kan man se mere til dine fotos?
– Det kan man på min hjemmeside lige her

Tre hurtige til Bjørli Lundin:

Hvad byder resten af dit efterår på?
– Portrætter og en masse arbejde med projektet ”Off the record”.

Må vi se et hverdagsfotografi fra din telefon og høre lidt om det?
– Et spontant portræt af en god ven på en båd i solnedgang og en neutral baggrund.

Hvor og med hvem har du spist et mindeværdigt måltid?
– Ombord på en båd i Halong Bay, Vietnam i 2016 med min hustru og mine tre børn. Vi spiste spring rolls, som vi selv havde lavet, alt imens solen gik ned….

Du kan med rette følge My Pleasure på Facebook her. Gør det. 

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk