Home Ure Halda Space Discovery – et svensk, limiteret rum-ur

Halda Space Discovery – et svensk, limiteret rum-ur

by Nicolai Klingenberg

Karlsson på taget ville vælge Halda Space Discovery

I Sverige kan man også rumstere med ure – og nogle af disse skal i rummet. Det svenske firma Halda, har nemlig begået en limiteret ur-model i 128 eksemplarer, som er døbt Halda Space Discovery.

Halda Space Discovery

Ude i rummet. Med et ur fra Sverige.

Kendere vil vide, at det det dog ikke er første gang, at det svenske ur-firma skal i rummet, for når ekspeditionen løber af stablen fra maj til december, er det syvende gang, en Halda-ekviperet astronaut forlader Jorden.

Nok er firmaet ikke det første, der sender noget op, og nok er firmaet ikke det eneste, der har et klik-ind-og-ud system, hvor du kan skifte mellem to ur-enheder, men det er nu ganske få ur-firmaer, der sender ure ud i rummet for at lade dem teste i et af de vel nok største eventyr: En rumrejse.

Halda Space Discovery

Lift-off

Et Halda Space Discovery HSD-1.2.1 ESA er udrustet med en omgang custom-made software, som den pågældende astronaut skal anvende til hans særlige opgaver “up there”. I øvrigt har man udskiftet safirklas til Hesalite, da dette materiale er bedre egnet til rummet – det bliver nemmere ridset, men det skulle være så godt som umuligt at sprække eller smadre.

Halda Space Discovery

To moduler

 

De limiterede ure kommer i en mægtig flot håndlavet træboks, hvori du finder både stållænke, velcro-rem og rejseetui af læder. Der er to ur-dele, som kort fortalt er et mekanisk med et Svend Andersen modificeret urværk, som har en power-reserve på 43 timer – og det er med automatisk optræk. Værket er NOS (new old stock), men har aldrig siddet i et ur før.

Halda Space Discovery

Kassen.

Den elektronisk enhed har blandt andet Event log, G-kraft sensorer og andre relevante funktioner, for dig, der måtte være rumrejsende – eller drømmer om at blive det. Og så har man faktisk samarbejdet med en række astronauter i selve udviklingen…

Halda Space Discovery

Astronaut-løjer

Du kan læse mere om særlige materialer på rum-uret og andet interessant hos Halda her

Halda Space Discovery

Svend Andersen i space…

Flere ure på My-Pleasure.dk her

F A C E B O O K

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk