Home Pindemadder Smag på Nordsjælland – madhåndværk, events og kvalitet til dig og mig

Smag på Nordsjælland – madhåndværk, events og kvalitet til dig og mig

by Nicolai Klingenberg

Smag på Nordsjælland – tag ud og smag på det lokale

Vi kan vel fint blive enige om, at det kan være en stor oplevelse at smage på noget lokalt. Når jeg huserer i sommerhuset – også i de køligere måneder – så er begejstringen som oftest stor, når der hjembringes noget fra nogle af de lokale. Det kan være fisk, brød, kød eller grøntsager. Jeg er langt fra den eneste, der har det således – og det er her Smag på Nordsjælland kommer i spil. Hvad de er for en størrelse, fortæller Lasse Solheim om herunder.

smag på nordsjælland

I dag bliver det lokalt – og ganske udmærket…

Lasse – du arbejder hos Smag på Nordsjælland. I har været i gang i 10 år, men hvordan opstod idéen?
– Lidt firkantet kan man sige, at mainstream fødevareproduktion er industrialiseret, monopoliseret, globaliseret – det betyder, at landområder tømmes for funktion, som vi ser konsekvensen af i UdkantsDanmark .

Smag på Nordsjælland er en del af en mod-bevægelse, vi kæmper for at maden produceres lokalt, at der skabes lokale jobs og aktivitet på landet, så det er interessant både at bo og besøge landet. Vi kæmper for kvalitet, madhåndværket og vi vil have, at kunderne ved, hvor og hvordan deres mad er produceret.

Vi regner med, at der kommer endnu mere fokus på bæredygtighed, dyrevelfærd og smagskvalitet. Det skal være en oplevelsen af at spise ordentlig mad med indre værdier. Det kræver rigtig meget viden og fortælling at formidle madens indre værdier, som er er forudsætning for at få en merværdi for produkterne.

Det handler selvfølgelig  også om at de små fødevareproducenter skal tjene til livets ophold.

smag på nordsjælland

Det smager af dyrevelfærd

Og hvad er der så sket i løbet af de ti år?
– Mange kunder er blevet meget mere bevidste om, at de må købe lokalt, købe ordentlig mad og selv gøre noget for, at det er sjovt at besøge landet. Men vi oplever også en stigende betalingsvillighed, når produkterne, smag, fortælling og oplevelse er i orden.

Der er kommet mange flere gårdbutikker, som har flyttet sig fra at være vejboder og stalddørssalg af gårdens råvarer til i dag at sælge madoplevelser med café, børneaktiviteter og events.

I stigende grad sælges værdier som bæredygtighed/økologi, smag, kvalitet, dyrevelfærd

Rent geografisk favner I bredere end “bare” Nordsjælland – hvad er jeres yderpunkter?
– Vi arbejder i området fra København-Roskilde-Nordkysten af Sjælland

Hvis vi ser på højtidskalenderen, så nærmer julen sig. Hvad kan man forvente fra jer og jeres medlemmer i den anledning?
– Vi åbner op og inviter alle til at komme på besøg, få en snak, se hvordan vi producerer maden, købe ind til julen eller bare få en god dag med veninderne eller børnene på landet.

Ta’ et kik i vores eventkalender – det vrimler med julemarkeder, juleværksteder for børn, julekoncert, hent juletræet og så fremdeles…

smag på nordsjælland

Tjek lige eventkalenderen – linket er lige herover…

Hånden på hjertet – hvad vil du ikke snyde dig selv for i “julekalenderen”? 
– Det bedste og mest interessante er at få en snak med dem, der laver maden – at lære og forstå madhåndværket. Har man børn, skal man tage på besøg de gårde, hvor der er dyr, og børnene kan gå på opdagelse på egen hånd. Det kunne eksempelvis være hos Mangholm, Svanholm, Stengården, Fuglebjerggaard eller Grantoftegaard.

smag på nordsjælland

I marken på landet…

Og er der nogle nye juletiltag i år sammenlignet med sidste år?
– Julen er traditionernes tid, men julen udvikler sig også lidt hele tiden. Der er flere og flere steder, hvor mange gør en dyd ud af at servere gårdens engen råvarer. Der bliver mere og mere at gå “i byen efter” på landet.

Hvis nu man selv er gårdejer, delikatesseproducent eller lignende og gerne vil være en del af Smag På Nordsjælland, hvad gør man så? Og hvad kræver det?
– Det er bare at sende os en mail eller ringe for få en snak, så hiver vi dig med til næste arrangement.

smag på nordsjælland

Godt skåret…

Hvis du kigger ti år frem, hvordan håber du så, at Smag På Nordsjælland har udviklet sig til den tid?
– Nordsjælland er det sted, hvor man tager hen for at købe kvalitetsråvarer og få en autentisk madoplevelse og samtidig lære noget om madhåndværket.

Derudover tror jeg også, at Nordsjælland bliver en gourmet-destination på landet for de mange turister i København, der gerne vil se hvor maden kommer fra.

smag på nordsjælland

Det begynder i marken. Eller noget af det gør…

Slutteligt – hvor kan man holde sig bedst orienteret om Smag på Nordsjælland?
– Du kan følge os på vores hjemmeside og Facebook  – her er events og en kort beskrivelse af alle producenter og caféer og restauranter, der laver maden fra bunden på råvarer fra Nordsjælland.


Er du til mere spiseligt læsestof, så besøg kategorien pindemadder her

Spis lidt at det daglige indhold på Facebook her

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk